Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Αγία Φωτεινή: Aπό τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου! (video)

Παράδεισος

6 Δεκεμβρίου 2023 09:19
Αγία Φωτεινή: Aπό τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου! (video)
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Μία από τις πιο παράξενες και ιδιαίτερες εκκλησίες του κόσμου βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αρκαδία, Αγία Φωτεινή.

Για να συναντήσεις αυτό τον παράξενο ναό πρέπει να πας συστημένος που λέμε. Τυχαία από δω δεν περνάς, εκτός κι αν ο προορισμός σου είναι κάποιο πολύ συγκεκριμένο ορεινό χωριό στο νομό Αρκαδίας ή αν θα τραβηχτείς πιο μακριά, στην ορεινή Κορινθία ας πούμε. Ειδάλλως για να βρεις αυτή την εκκλησία πρέπει να πατήσεις ακριβώς το όνομα στο gps.

Η Αγία Φωτεινή στη Μαντινεία Αρκαδίας ανάμεσα στις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου

Αρχικά σημείωσε πως παρόλο που οι πιθανότατες να πέσεις πάνω της είναι εξαιρετικά σπάνιες, η Αγία Φωτεινή απέχει μόνο 14 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και και άλλα 18 χιλιόμετρα από το πανέμορφο ορεινό χωριό Λεβίδι. Άνετα δηλαδή τη συνδυάζεις με άλλο προορισμό. Εγώ ας πούμε ανήκω στη σπάνια εκείνη περίπτωση που απλώς είδα μπροστά μου αυτό αυτό το παράξενο κτίριο πηγαίνοντας προς Στυμφαλία λίμνη.

Και να μη θες να σταματήσεις, αυτό είναι αδύνατον καθώς η Αγία Φωτεινή σε προκαλεί να την εξερευνήσεις λίγο παραπάνω. Η αλήθεια είναι πως δεν θα σου πάρει πολλή ώρα.

Αγία Φωτεινή: Aπό τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου! (video)

Η ιδιαιτερότητα αυτού του ναού είναι πως συνδυάζει στοιχεία από τον Αρχαία Ελλάδα αλλά και και από τον χριστιανισμό. Δεν ανήκει δηλαδή ξεκάθαρα σε κανέναν αρχιτεκτονικό ρυθμό. Έτσι, οι περισσότεροι δε μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι ακριβώς αισθάνονται όταν αντικρίζουν αυτό το ναό. Οι απόψεις είναι ακραίες από τους επισκέπτες. Τόσο που μπορεί να ακούσεις το ίδιο συχνά να περιγράφουν την Αγία Φωτεινή σαν ένα αριστούργημα της τέχνης ή σαν ένα τόπο απόλυτα γαλήνιο μέχρι πως επρόκειτο για το πιο άσχημο και κακόγουστο κτίριο που έχουν αντικρίσει ποτέ τους.

Γεγονός είναι πως για να βγάλεις ένα κάποιο συμπέρασμα (κυρίως μέσα σου) πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο. Να περπατήσεις γύρω από την εκκλησία, να την αγγίξεις, να σηκώσεις τα μάτια σου ψηλά. Ύστερα να μπεις μέσα και να αφεθείς σε ένα χώρο που εκ των πραγμάτων είναι μοναδικός σε όλη την Ελλάδα. Μόνο τότε θα καταλάβεις αν αυτός ο χώρος σου γέννησε θετικά ή αρνητικά συναισθήματα.

Αγία Φωτεινή: Aπό τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου! (video)

Κώστας Παπαθεοδώρου: ένας τολμηρός εμπνευστής

Το εντυπωσιακό βέβαια δεν είναι μόνο η εκκλησία τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά αλλά και τα δύο αρχαιοπρεπή οικοδομήματα στον προαύλιο χώρο. Μοιάζουν να έρχονται κατευθείαν από τη δόξα της αρχαίας Ελλάδας. Στην πραγματικότητα όμως αποτελούν συμπληρωματικές κατασκευές του ναού από τον ίδιο αρχιτέκτονα Κώστα Παπαθεοδώρου, ο οποίος προφανώς και ήθελε να παντρέψει την αρχαιότητα και το χριστιανισμό σε έναν τόπο γεμάτο φως.

Εξάλλου η εκκλησία ονομάστηκε Αγία Φωτεινή για να τονίσει το φως που χαρακτηρίζει ολόκληρη την Αρκαδία. Είναι πασιφανές πως ο εμπνευστής αυτού του έργου ήθελε να χωρέσει όλα τα καλά στοιχεία αυτού του τόπου σε ένα μόνο οικοδόμημα. Κατά τη γνώμη μου, τα κατάφερε. Και με το παραπάνω.

Η εκκλησία μοιάζει να βουλιάζει από το βάρος και ξαφνικά στο τελείωμα της να ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό. Τα πολλά επίπεδα, όλα διαφορετικά μεταξύ τους, δίνουν την αίσθηση πως είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Σαν να πρόκειται για κάποιο παιχνί

Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι το ίδιο ξεχωριστό με τον εξωτερικό χώρο με πολλούς μικρούς χώρους να μοιάζουν με λαβύρινθο. Οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά δεν αναφέρονται μόνο σε χριστιανικά πρόσωπα αλλά και σε αρχαίους μύθους. Κάτι το οποίο συναντάμε εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα. Γι αυτό έχει ιδιαίτερη αξία.

Μετά από όσα διαβάσαμε, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η ιδέα των Μαντινείων για έναν επιβλητικό ναό που όμοιος του να μην υπάρχει στη χώρα, πέτυχε. Αν αναλογιστούμε και την εποχή που χτίστηκε (1970 θεμελιώθηκε & 1972 εγκαινιάστηκε _ περίοδος δικτατορίας) τότε το εγχείρημα εκτός από τολμηρό ήταν πέρα κι από κάθε φαντασία.

Αγία Φωτεινή: Aπό τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου! (video)

Συνήθως η εκκλησία είναι ανοιχτή και μπορείς να μπεις μέσα. Να θυμάσαι πως είτε σου αρέσει αυτό που αντικρίζεις είτε όχι, οφείλεις να το σεβαστείς και να το αντιμετωπίσεις σαν ένα μνημείο.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share