Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Άρνα: Το χωριό «στολίδι» της Λακωνίας που είναι «βουτηγμένο» στα καταπράσινο τοπίο του Ταϋγέτου

Πλούσια ορεινή φύση και μοναδικά μονοπάτια

1 Δεκεμβρίου 2023 19:16
Άρνα: Το χωριό «στολίδι» της Λακωνίας που είναι «βουτηγμένο» στα καταπράσινο τοπίο του Ταϋγέτου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Λακωνία είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Πελοποννήσου καθώς έχει μια εκπληκτική ακτογραμμή με μέρη που αγαπάμε να πηγαίνουμε ξανά και ξανά όπως το Λιμένι και το Γερολιμένα, το Γύθειο, τη Μονεμβασιά κτλ. αλλά έχει όμως και υπέροχα ορεινά χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε. Η Άρνα είναι ένα από αυτά. Με την ευκαιρία, δείτε 5 χωριά ιδανικά για εξόρμηση στο Μαίναλο.

Η Άρνα είναι ένα μικρό χωριό στις νοτιοανατολικές παρυφές του Ταϋγέτου. Ένα μπαλκόνι με θέα, μια σειρά από βουνοκορφές, πρασινωπές πλαγιές και θάλασσα, βρίσκεται εξάλλου στα 780 μέτρα υψόμετρο. Αν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε, με αφετηρία την Αθήνα, θα χρειαστείτε περίπου 3,5 ώρες καθώς θα πρέπει να διασχίσετε σχεδόν ολόκληρη την Πελοπόννησο από το βορά μέχρι το νότο. Μπαίνοντας στο χωριό θα αντικρίσετε παλιά πέτρινα σπίτια, ασβεστωμένους μαντρότοιχους, μικρές περιποιημένες αυλές και μια θέα ατελείωτη.

Ο δρόμος θα σας βγάλει κατευθείαν στην κεντρική πλατεία, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει ένας πραγματικά τεράστιος πλάτανος ύψους περίπου 30 μέτρων και διαμέτρου 13 μέτρων, ο οποίος έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Λέγεται μάλιστα πως μετρά πάνω από μια χιλιετία ζωής. Εδώ, βρίσκεται και η εντυπωσιακή μαρμάρινη βρύση Φτιαλίνα του 1922, δωρεά του Συλλόγου Αρνιωτών του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης τα δύο καφενεία και τα δύο ταβερνάκια του χωριού, αυτό της «Άννας» (2731076250) και αυτό της «Φτιαλίνας» (2731076235) με εξειδίκευση φυσικά στα ψητά κρέατα. Παραδίπλα, θα βρείτε και ένα κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα όπως μέλι και βοτάνια της περιοχής.

Ο Ταΰγετος εξάλλου είναι διάσημος για τα βότανά του. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, στην όμορφη πλατεία θα κατεβείτε για να ρουφήξετε όλη τη φρεσκάδα του ορεινού αέρα αλλά και την υπέροχη θέα που προσφέρει το χωριό. Οι κάτοικοι είναι λιγοστοί -το χειμώνα πάνω κάτω 50 στον αριθμό- το χωριό όμως ζωντανεύει τη γιορτή του κάστανου, το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Οκτωβρίου, όπου μια τεράστια φουφού ψήνει εκατοντάδες κάστανα για τους επισκέπτες. Επίσης, το χωριό γεμίζει και τους καλοκαιρινούς μήνες όταν οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να ξεκαλοκαιριάσουν στους παππούδες αλλά και από τους μετανάστες, που επιστρέφουν στον τόπο τους το καλοκαίρι.

Άρνα: Το χωριό «στολίδι» της Λακωνίας που είναι «βουτηγμένο» στα καταπράσινο τοπίο του Ταϋγέτου

Η φύση γύρω από το χωριό είναι σίγουρα παραπάνω από πλούσια. Εκτός από τα τρεχούμενα νερά, θα βρείτε καστανιές και καρυδιές που μπερδεύονται με πλατάνια, μηλιές, πουρνάρια και αρωματικά βότανα. Αυτή την πλούσια φύση λοιπόν και τους ανθρώπους της θα έρθετε να γνωρίσετε στην Άρνα. Θα ξεκινήσετε την περιήγηση από τα σοκάκια του χωριού με τις όμορφες βρύσες με το γάργαρο νερό κάνοντας πάντα μια στάση στην πλατεία για να συμβουλευτείτε τους ντόπιους για τις εξορμήσεις σας στη γύρω περιοχή.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share