Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024

Μακρινίτσα: Το γραφικό χωριό που χαρακτηρίστηκε «μπαλκόνι του Πηλίου» και αποτελεί top προορισμό χειμώνα και καλοκαίρι

Πανέμορφα καντούνια, πετρόχτιστα αρχοντικά και απαράμιλλο φυσικό κάλλος

27 Νοεμβρίου 2023 07:44
Μακρινίτσα: Το γραφικό χωριό που χαρακτηρίστηκε «μπαλκόνι του Πηλίου» και αποτελεί top προορισμό χειμώνα και καλοκαίρι
Από Ανθή Κουρεντζή

«Μπαλκόνι του Πηλίου»...Τον τιμητικό αυτό τίτλο χρησιμοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την επίσκεψη του στο Πήλιο το 1934 για την Μακρινίτσα (Μακρυνίτσα), ένα από τα πιο δημοφιλή και ομορφότερα χωριά του Πηλίου. Με την ευκαιρία, δείτε το μαγευτικό χωριό της Ελλάδας με την αξιοζήλευτη θέα.

Η φυσική ομορφιά του τοπίου, η άριστα διατηρημένη Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, η μαγευτική θεά από τη πλατεία και η μικρή απόσταση από το Βόλο, έχουν κάνει την Μακρινίτσα (Μακρυνίτσα) έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στο Πήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Για να φτάσετε στην Μακρινίτσα είτε από Αθήνα είτε από Θεσσαλονίκη, βγείτε στην έξοδο της Εθνικής οδού για Βόλο-Βελεστίνο και λίγο πριν μπείτε στον Βόλο θα δείτε πινακίδα που γράφει προς Πορταριά. Θα βρεθείτε στην περιφερειακή λεωφόρο του Βόλου και αφού περάσετε το δημοτικό στάδιο της πόλης, θα στρίψετε μετά από λίγα χιλιόμετρα για Άνω Βόλο και Πορταριά. Αφού φτάσετε στη Πορταριά έχετε μόλις δύο ακόμη χιλιόμετρα για την Μακρινίτσα.

Μακρινίτσα: Το γραφικό χωριό που χαρακτηρίστηκε «μπαλκόνι του Πηλίου» και αποτελεί top προορισμό χειμώνα και καλοκαίρι

Ο οικισμός της Μακρινίτσας

Η Μακρινίτσα, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας, είναι χτισμένη σχεδόν κατακόρυφα σε μία καταπράσινη πλαγιά του Πηλίου πάνω από τον Βόλο κάτι που εξηγεί και την μεγάλη υψομετρική διαφορά από τα πρώτα σπίτια του χωριού στη συνοικία της Κουκουράβας μέχρι τα ψηλότερα.

Στα καλντερίμια της Μακρινίτσας

Η επικοινωνία ανάμεσα στους οικισμούς της Μακρινίτσας γινόταν με ένα καλοφτιαγμένο καλντερίμι που διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση ακόμα και σήμερα. Περπατήστε από την κεντρική πλατεία μέχρι και το ναό της Παναγιάς και δείτε τα λιθόστρωτα καλντερίμια της Μακρινίτσας με τις σφηνωμένες πέτρες που, για να διευκολύνουν το περπάτημα σε απόσταση βήματος ενός μέσου άντρα, προεξέχουν για καλύτερο κράτημα όταν βρέχει ή όταν υπάρχει χιόνι-πάγος.

Μακρινίτσα: Το γραφικό χωριό που χαρακτηρίστηκε «μπαλκόνι του Πηλίου» και αποτελεί top προορισμό χειμώνα και καλοκαίρι

Πλατεία Μακρινίτσας

Πόλος έλξης της Μακρινίτσας αποτελεί το αποκαλούμενο και ως μπαλκόνι του χωριού, που δεν είναι άλλο από την μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια. Μερικά από τα όχι και λίγα αξιοθέατα ή σημεία ενδιαφέροντος στη πλατεία της Μακρινίτσας ειναι και τα εξής:

  • Φυσικά η πανοραμική θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο
  • Η εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου,
  • Η μαρμάρινη κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές και το αθάνατο νερό καθώς και
  • Το καφενείο Θεόφιλος, οπού θα δείτε την μεγάλη τοιχογραφία του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ από το 1910, με τίτλο “Μάχη στην Κρύα Βρύση”. (δείτε την φωτογραφία της τοιχογραφίας του Θεόφιλου μέσα στο παραδοσιακό καφενείο στη πλατεία της Μακρινίτσας, στις φωτογραφίες που ακολουθούν πιο κάτω.)

Αξιοθέατα στη Μακρινίτσα

Συνοπτικά μερικά από τα αξιοθέατα, πέρα από αυτά που αναφέραμε πιο πάνω στη κεντρική πλατεία και που αξίζει να επισκεφτείτε και να δείτε κατά τη παραμονή σας στην Μακρινίτσα είναι τα εξής:

  • Ο πύργος του Σκοτεινιώτη, στην συνοικία της Κουκουράβας
  • Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στο αρχοντικό Τοπάλη, λίγα μέτρα κάτω από την κεντρική πλατεία
  • Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share