Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024

Προφήτης Ηλίας: Το παράξενο εκκλησάκι στην κορυφή του Καϊμάκτσαλαν που μοιάζει σαν να μην είναι στην Ελλάδα (video)

Όποιος φτάσει κοντά νιώθει δέος με την εικόνα της εκκλησίας

24 Νοεμβρίου 2023 16:48
Προφήτης Ηλίας: Το παράξενο εκκλησάκι στην κορυφή του Καϊμάκτσαλαν που μοιάζει σαν να μην είναι στην Ελλάδα (video)
Από Ανθή Κουρεντζή

Μικρές και μεγαλύτερες, οι εκκλησίες της Ελλάδας ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους, την ιστορία τους και πολλές φορές για το σημείο στο οποίο βρίσκονται.

Κάποιες από αυτές και για τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Μια τέτοια περίπτωση είναι αδιαμφισβήτητα το εκκλησάκι που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και αν το δεις για πρώτη φορά, θαρρείς και βρίσκεται σε κάποια άλλη χώρα.

Ο λόγος για τον Προφήτη Ηλία στο όρος Βόρας ή αλλιώς Καϊμάκτσαλαν. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο εκκλησάκι - μνημείο Σέρβων πεσόντων με μοναδική αρχιτεκτονική που εντυπωσιάζει. Όταν δε ντύνεται στα λευκά, το σκηνικό μοιάζει παραμυθένιο. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με τους 17 τρούλους.

Προφήτης Ηλίας: Το παράξενο εκκλησάκι στην κορυφή του Καϊμάκτσαλαν που μοιάζει σαν να μην είναι στην Ελλάδα (video)

Το παράξενο ελληνικό εκκλησάκι στο βουνό που μοιάζει σαν να μην είναι στην Ελλάδα

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του βουνού χτίστηκε όταν οι Έλληνες παραχώρησαν στους Σέρβους με σκοπό να χτίσουν ένα μνημείο στους νεκρούς τους μετά τη μάχη του 1916. Όποιος καταφέρει και φτάσει στην κορυφή νιώθει ένα δέος μπροστά σε αυτή την εικόνα που δημιουργεί η ιδιαίτερη εκκλησία. Και σίγουρα αυτό που παρατηρεί από την αρχή είναι ότι δεν μοιάζει με μια τυπική ελληνική εκκλησία. Εκεί εξάλλου βρίσκονται τα κρανία των νεκρών Σέρβων στρατιωτών. Το εκκλησάκι αποτελεί πλέον ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής και πολλοί φτάνουν στην κορυφή για να το θαυμάσουν. Για τους καλά μυημένους στην ορειβασία η εμπειρία είναι μοναδική.

Παναγία Καπνικαρέα: Το εκκλησάκι «σήμα κατατεθέν» στο κέντρο της Αθήνας - Η σπουδαία ιστορία του και ο λόγος που γιορτάζει στα «Εισόδια της Θεοτόκου» (video)

Η Καπνικαρέα είναι ένα από τα πιο γνωστά εκκλησάκια της Αθήνας. Σημείο κατατεθέν και τόπος ραντεβού για πολλούς Αθηναίους καθημερινά.

Και ενώ σχεδόν όλοι οι διερχόμενοι ξέρουν ότι το εκκλησάκι λέγεται Καπνικαρέα, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τα «Εισόδια της Θεοτόκου».

Το αρχικό κτίσμα είναι Ναός σταυροειδής μετά τρούλλου, ο οποίος στηρίζεται σε τέσσεροις κίονες με ρωμαϊκά κιονόκρανα. Στην βόρρεια πλευρά του Ναού μεταγενέστερα προσετέθη Παρεκκλήσιο, τιμώμενο επ’ ονόματι της Αγίας Βαρβάρας. Στη δυτική πλευρά του κτίσματος υπάρχει Νάρθηκας, ο οποίος έχει μεταγενέστερη ηλικία από το Παρεκκλήσιο. Από τα τέσσερα ανοίγματα που υπάρχουν δυτικά, τα δύο μεσαία δίλοβα χωρίζονται με κίονες. Στη νότια πλευρά του Νάρθηκα υπάρχει μικρό Πρόστοο που στηρίζεται σε δύο κίονες. Πολλά γλυπτά και επιγραφές έχουν εντοιχισθεί στη δυτική πλευρά του Νάρθηκα και στους τοίχους του Παρεκκλησίου.

Παναγία Καπνικαρέα: Το εκκλησάκι «σήμα κατατετεθέν» στο κέντρο της Αθήνας - Η σπουδαία ιστορία του και ο λόγος που γιορτάζει στα «Εισόδια της Θεοτόκου» (video)

Η τοιχοποιία του ναού είναι πολύ επιμελημένη, με κανονικές στρώσεις και χρήση άφθονου κονιάματος. Το Πρόστοο που βρίσκεται στη νότια πλευρά, παρουσιάζει μεγάλες αναλογίες, σε σχέση με τις γνωστές της ομάδας των Εκκλησιών της Αργολίδος (Μέρμπακα, Χώνικα, Αγίας Μονής), που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Το εσωτερικό του Ναού διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες αυστηρού Βυζαντινού τύπου, από τον Φώτιο Κόντογλου.

Η εκκλησία ονομάζεται «Καπνικαρέα», «Καμουκαρέα», «Καμουχαριώτισσα». Η ονομασία προέρχεται είτε από τη λέξη «Καπνικάριος», που σήμαινε το πιθανό επάγγελμα του κτίτορα, εισπράκτορα δηλαδή του «καπνικού» φόρου (=φόρου καπνοδόχου = φόρου οικοδομών), που πρώτος είχε επιβάλει ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α’ (802-811), είτε από πιθανή γειτνίαση της εκκλησίας με τα εργαστήρια των «καμουκάδων» η «καμουχάδων» (μεταξωτών υφασμάτων), είτε γιατί η εικόνα ήταν σκεπασμένη με «καμουκά», είτε γιατί έκαμε θαύματα-χάρες (κάμνει χάρες=καμουχαριώτισσα).

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν εκκλησία της Βασιλοπούλας και του Πρέντζα. Το 1834 ο ναός κινδύνευσε να ρυμοτομηθεί, αλλά σώθηκε με την επέμβαση του πατέρα του βασιλέα Όθωνα, Λουδοβίκου της Βαυαρίας.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share