Μονή Αγίου Ιωάννου Ρογκοβού: Το μοναστήρι που είναι χτισμένο πάνω από τη χαράδρα του Βίκου και προκαλεί δέος
Χτίστηκε τον 11ο αιώνα
Μονή Αγίου Ιωάννου Ρογκοβού: Το μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω από τη χαράδρα του Βίκου και προκαλεί δέος σε όποιον το επισκέπτεται.
Πηγαίνοντας προς το Τσεπέλοβο και λίγο πριν φθάσουμε στο χωριό, μια πινακίδα μας πληροφορεί ότι, στα δεξιά μας, υπάρχει διασταύρωση που μας οδηγεί στο μοναστήρι του Αη Γιάννη Ρογκοβού. Με την ευκαιρία, αυτό είναι το μοναδικό μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο.
Το μοναστήρι αυτό είναι χτισμένο πάνω από τη χαράδρα του Βίκου ή Βικάκι, όπως αποκαλείται στο συγκεκριμένο σημείο και αποτελεί σπουδαίο μνημείο της Χριστιανοσύνης και της περιοχής του Ζαγορίου.
Στην είσοδο του κυρίως ναού, υπάρχει πληροφοριακό σημείωμα, στο οποίο διαβάζουμε ότι η μονή, σύμφωνα με την παράδοση, κτίσθηκε από την Πουλχερία, αδελφή του Ρωμανού του Αργυρού, που υπήρξε αυτοκράτορας του Βυζαντίου, περί το 1028-1034.
Ωστόσο αυτό δεν τεκμηριώνεται με αρχαιολογικά ή ιστορικά δεδομένα. Το καθολικό, αφιερωμένο στο Γενέσιο του Ιωάννη του Προδρόμου, ανήκει στον τύπο του τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρίπλευρους πλάγιους τοίχους. Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος.
Οι τοιχογραφίες στον κυρίως ναός είναι έργο των Καπεσοβιτών ζωγράφων Αναστασίου, Ιωάννη και Γεωργίου και χρονολογούνται στα 1765. Ο νάρθηκας τοιχογραφήθηκε αργότερα το 1844 από τους δολιανίτες ζωγράφους Αναγνώστη και Χριστόδουλο. Αξιόλογη είναι η δεσποτική εικόνα του Προδρόμου, έργο του ζωγράφου Ιωάννη.
Ο χώρος περιβάλλεται από ψηλό περίβολο. Σήμερα εκτός του καθολικού σώζονται δύο κτηριακά συγκροτήματα με κελιά και βοηθητικούς χώρους.
Καταστράφηκε επί Σερβοκρατίας και ανοικοδομήθη το 1783 από τους αδελφούς Νούτσου από το Βραδέτο και τον ηγούμενο Νικόδημο.
Το ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο της μονής διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ σώζονται ακόμη και λείψανα από τους αγίους Διονύσιο Αρεοπαγίτη, Παχώμιο και Θεόδωρο. Φυλάσσονται σε ασημένια λάρνακα, που κατασκευάστηκε από Ηπειρώτη χρυσοχόο το 1877.
Η λέξη «Ρογκοβό» κατά τον Μ. Οικονόμου είναι σέρβικη λέξη και σημαίνει απότομος τόπος.