Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας: Το ιστορικό μοναστήρι της Αρκαδίας που ξεπροβάλλει από μια επιβλητική σπηλιά

Με θέα που «κόβει» την ανάσα

2 Οκτωβρίου 2023 07:29
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας: Το ιστορικό μοναστήρι της Αρκαδίας που ξεπροβάλλει από μια επιβλητική σπηλιά
© Περικλής Μεράκος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ βορειοδυτικά του Λεωνιδίου. Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας είναι ένα ιστορικό μοναστήρι που ξεπροβάλλει από μια επιβλητική σπηλιά.

Φωλιασμένο στην κοιλότητα μιας σπηλιάς σε απότομο κόκκινο βράχο σε ύψος 500 μ., εντυπωσιάζει για το σημείο που επιλέχθηκε για να χτιστεί. Η θέα προς το Λεωνίδιο και τα νησιά του Αργολικού κόλπου είναι εξαιρετική, ειδικά το σούρουπο.

Δείτε επίσης: Μονή Αγίας Παρασκευής: Το μοναστήρι που μοιάζει με το Γκραν Κάνιον και κόβει την ανάσα

Το όνομα Σίντζα φαίνεται ότι το έλαβε η τοποθεσία από μεγάλη συκιά (συντζά στα τσακώνικα) που θα υπήρχε παλιά στην είσοδο της σπηλιάς.

Η μονή έχει σταυρεπίστεγο καθολικό με ενδιαφέρουσες εικόνες του 1650, σκαλιστό τέμπλο και ολόλευκα κελιά. Οι πρώτες μαρτυρίες για την ιστορία της χρονολογούνται από το 1628. Στη βιβλιοθήκη της μονής φυλάσσεται ένα κομμάτι από σπονδυλική στήλη, που λένε πως ανήκει σε κάποιο τερατώδες φίδι που σκότωσαν με τρομπόνια Σπετσιώτες και Υδραίοι ναυτικοί διότι, ο φόβος που προκαλούσε, έδιωχνε τους προσκυνητές.

Γύρω από το μοναστήρι υπάρχουν ασκηταριά σε κάθετους βράχους. Σήμερα οι μοναχές βρίσκονται συνήθως στον Αγιο Χαράλαμπο, που είναι ένα κοντινό μετόχι του μοναστηριού.

Συν τοις άλλοις, βέβαια, η μονή απολαμβάνει και φανταστικής θέας στην εύφορη πεδιάδα του Λεωνιδίου –τον λεγόμενο και «Κήπο του Διονύσου», που εκτείνεται από την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μέχρι τη θάλασσα (Μυρτώο Πέλαγος). Αξίζει λοιπόν να προγραμματίσετε μια ανοιξιάτικη εκδρομή εδώ ή ίσως να κάνετε και Πάσχα στο Λεωνίδιο, ώστε να απολαύσετε αυτό το φυσικό τοπίο στα καλύτερά του.

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας © Περικλής Μεράκος

Πώς θα έρθετε στον Άγιο Νικόλαο Σίντζας

Ευρισκόμενος στο δυτικό τμήμα της πεδιάδας του Λεωνιδίου, ο Άγιος Νικόλαος Σίντζας είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος από τη διάσημη αρκαδική κωμόπολη. Μάλιστα, εκτός από οδικώς, μπορείτε να έρθετε και με τα πόδια, εάν είστε φίλοι της πεζοπορίας –η διαδρομή είναι εύκολη, ακόμα και για αρχάριους, απαιτεί ωστόσο να έχετε αρκετά καλή φυσική κατάσταση.

Με αυτοκίνητο, προσεγγίζετε το μοναστήρι μέσω της επαρχιακής οδού (ξεκινώντας από τη συνοικία Κοίλασο του Λεωνιδίου), ύστερα από 6 χιλιόμετρα. Υπάρχουν και σχετικές ταμπέλες να σας καθοδηγήσουν, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθείτε στον δρόμο. Αν θελήσετε να πάτε με τα πόδια, πάλι, θα ακολουθήσετε τον ομαλό χωματόδρομο που κατευθύνεται προς τα βράχια του Πάρνωνα. Υπολογίστε ότι θα σας πάρει γύρω στη 1,5 ώρα να φτάσετε στη μονή (κι άλλη τόση για να γυρίσετε).

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share