Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023

Καρυά Αργολίδας: Ο ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή - Το καταπράσινο χωριό μια «ανάσα» από την Αθήνα

Μια επίσκεψη θα σας πείσει!

30 Σεπτεμβρίου 2023 09:19
Καρυά Αργολίδας: Ο ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή - Το καταπράσινο χωριό μια «ανάσα» από την Αθήνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Καρυά το καταπράσινο χωριό του νομού Αργολίδας, θα σε γοητεύσει πλήρως με την παραδοσιακή αισθητική που το κατακλύζει, αλλά και με το μοναδικό φυσικό του τοπίο. Είναι ο ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή, καθώς βρίσκεται μια «ανάσα» από την Αθήνα.

Απλωμένος στις ανατολικές ρίζες του βουνού του Αρτεμισίου, με υψόμετρο που μετρά περίπου τα 700 μέτρα, ο οικισμός της Καρυάς έχει κρατήσει όλα τα γραφικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του ζωντανά μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Με την ευκαιρία, δείτε το ελληνικό χωριό με το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Χτισμένο αμφιθεατρικά, με σπίτια που τα στολίζουν καλοδιατηρημένα χαγιάτια και θέα στον ανοιχτό ορίζοντα που κόβει την ανάσα, αυτό το μικρο χωριουδάκι των λιγότερο από διακοσίων μόνιμων κατοίκων σίγουρα θα σε συναρπάσει με την πυκνοφυτευμένη του βλάστηση.

Έλατα, σφενδάμοι και καρυδιές, απ’ τις οποίες πηγάζει το όνομα του χωριού συνθέτουν ένα μικρό παράδεισο επί γης, που ολοκληρώνεται με την ύπαρξη του δάσους από πλάτανους σε λίγα μόλις μέτρα διαδρομής. Εκεί θα έχεις την δυνατότητα να θαυμάσεις από κοντά τα απομεινάρια των παλαιών νερόμυλων, οπού με κινητήρια δύναμη τους τα νερά του Αρτεμισίου, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες όλης της τριγύρω περιοχής. Η αναπαράσταση ενός παλιού νερόμυλου και οι επεξηγηματικές πινακίδες της λειτουργίας του, θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια σου όλη την διαδικασία άλεσης των δημητριακών, αλλά και των οικοδομικών υλικών, που πραγματοποιούταν.

Στο κέντρο της πλατείας του χωριού, που ξεχειλίζει γραφικότητα, θα δεις να στέκει μια κρήνη φτιαγμένη με πρώτο υλικό της την πέτρα, απ’ την όποια κυλάει ασταμάτητα γάργαρο νερό προερχόμενο κατευθείαν από το βουνό. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, χρονολογούμενος για οχτώ και πλέον αιώνες, από τη βυζαντινή ακόμα περίοδο, αποτελεί την μητρόπολη του οικισμού και είναι αναμφισβήτητα πόλος έλξης των απανταχού επισκεπτών στο ετήσιο πανηγύρι του στις 29 του Αυγούστου όπου κι εορτάζει.

Καρυά Αργολίδας
Καρυά Αργολίδας

Η Καρυά όπως τα περισσότερα ελληνικά χωριά, έχει να επιδείξει συνδετικούς κρίκους με τον αγώνα για την ελευθερία. Ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, είχε τον οικισμό ως τόπο καταγωγής του. Ο Γιαννακός Δαγρές, όπως ονομαζόταν, συνέβαλε ενεργά στην πολιορκία της πόλης του Ναυπλίου, γι΄ αυτό και θα δεις το άγαλμα του να κοσμεί τον προαύλιο χώρο του ναού. Σε πολύ κοντινή απόσταση θα βρεις και το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο, που κρατά ανοιχτές τις πόρτες της μάθησης για το χωριό.

Ακολούθησε τον δρόμο στην ανατολική πλαγιά του Αρτεμισίου για να συνεχίσεις το ταξίδι σου στην ιστορία. Σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων θα συναντήσεις το μοναστήρι της Παναγιάς της Καρυάς, ενώ ακριβώς από πάνω της σ' ένα σκηνικό άγριας ομορφιάς, θα δεις να εκτείνονται τα ερείπια του κάστρου της, με την εκπληκτική θέα που θα παρατηρήσεις από το περιβάλλον του, να απλώνεται μέχρι τον αργολικό κάμπο.

Για να ξέρεις: Ο γραφικός οικισμός της Καρυάς εκτός από «Αράχοβα της Αργολίδας», είναι επίσης γνωστός κι ως Κολοκοτρωνίτσι, γεγονός που οφείλεται στην επιλογή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 να γυρίσει εξωτερικά πλάνα της σειράς «Το καφέ της Χαράς» στον τόπο του.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share