Παναγία των Βλαχερνών: Το γραφικό εκκλησάκι της Κέρκυρας με την πρωτότυπη αρχιτεκτονική και την πλούσια ιστορία
Είναι χτισμένο στο Ποντικονήσι και αποτελεί «διαμάντι» του νησιού

Η μονή Παναγίας των Βλαχερνών ή Βλαχέραινα είναι χριστιανικό μοναστήρι το οποίο είναι κτισμένο σε νησίδα κοντά στην Κέρκυρα, απέναντι από τη θέση Κανόνι, νότια της πόλης της Κέρκυρας. Η νησίδα απέχει 300 μέτρα από τη στεριά, με την οποία ενώνεται με πεζογέφυρα. Με την ευκαιρία, δείτε το επιβλητικό των Καλαβρύτων που είναι καρφωμένο σε βράχο.
Η μονή αναφέρεται σε έγγραφο σχετικά με την αγιογράφηση του ναού του αγίου Ελευθερίου στο Περιβόλι, ο οποίος ήταν μετόχι της μονής. Σύμφωνα με την παράδοση, το σημερινό μοναστήρι κτίστηκε τον 17ο αιώνα. Η μονή λειτουργούσε έως το 1980, ως γυναικείο μοναστήρι.
Το συγκρότημα είναι κεραμοσκεπές και έχει μικρό ναό λευκού χρώματος και διώροφο καμπαναριό στη βάση του οποίου διαμορφώνεται καμάρα η οποία αποτελεί την είσοδο στην αυλή της μονής. Η εκκλησία είναι τοιχογραφημένη και διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η μονή γιορτάζει στις 2 Ιουλίου.
Μονή Αρκαδίου: Το μοναστήρι της Κρήτης που έγινε εθνικό ιερό στη μνήμη της «κρητικής αντίστασης»
Η Μονή Αρκαδίου στην Κρήτη κουβαλά μία μεγάλη ιστορία κι έγινε παγκοσμίως γνωστή με το ολοκαύτωμά της κατά την κρητική επανάσταση (1866-1869), το Νοέμβριο του 1866. Με την ευκαιρία, δέιτε το συγκλονιστικό θαύμα με τον μύρο στον Πανάγιο Τάφο.
Μετά από δύο ημέρες πολιορκίας από τους Τούρκους, ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης κλείστηκε με άντρες, γυναίκες και παιδιά στην πυριτιδαποθήκη πυροδοτώντας τα βαρέλια με το μπαρούτι.
Και γράφτηκε, έτσι μία από τις πιο μαρτυρικές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου είχε 864 Έλληνες νεκρούς και περίπου 1.500 Τούρκους. Ωστόσο, το γεγονός συγκλόνισε τον δυτικό κόσμο και η ηρωική αντίσταση των Κρητικών έστρεψε πάνω τους τα βλέμματα των ισχυρών του κόσμου, αλλά και πολλών διανοούμενων, όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ. Μετά το ολοκαύτωμα άνοιξε ο δρόμος για την ελευθερία.
Η Μονή Αρκαδίου βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό και κατάφυτο οροπέδιο, 23 χιλιόμετρα μακριά από Ρέθυμνο, εκεί όπου γίνεται η ένωση των συνόρων των επαρχιών Ρεθύμνης, Μυλοποτάμου και Αμαρίου. Η ακριβής ημερομηνία που χτίστηκε η Μονή δεν είναι γνωστή, όμως τοποθετείται την περίοδο της Βενετοκρατίας (1210 -1645).