Μονή Αρκαδίου: Το μοναστήρι της Κρήτης που έγινε εθνικό ιερό στη μνήμη της «κρητικής αντίστασης»
Ένα θρησκευτικό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτείς μια φορά στην ζωή σου

Η Μονή Αρκαδίου στην Κρήτη κουβαλά μία μεγάλη ιστορία κι έγινε παγκοσμίως γνωστή με το ολοκαύτωμά της κατά την κρητική επανάσταση (1866-1869), το Νοέμβριο του 1866. Με την ευκαιρία, δέιτε το συγκλονιστικό θαύμα με τον μύρο στον Πανάγιο Τάφο.
Μετά από δύο ημέρες πολιορκίας από τους Τούρκους, ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης κλείστηκε με άντρες, γυναίκες και παιδιά στην πυριτιδαποθήκη πυροδοτώντας τα βαρέλια με το μπαρούτι.
Και γράφτηκε, έτσι μία από τις πιο μαρτυρικές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου είχε 864 Έλληνες νεκρούς και περίπου 1.500 Τούρκους. Ωστόσο, το γεγονός συγκλόνισε τον δυτικό κόσμο και η ηρωική αντίσταση των Κρητικών έστρεψε πάνω τους τα βλέμματα των ισχυρών του κόσμου, αλλά και πολλών διανοούμενων, όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ. Μετά το ολοκαύτωμα άνοιξε ο δρόμος για την ελευθερία.
Η Μονή Αρκαδίου βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό και κατάφυτο οροπέδιο, 23 χιλιόμετρα μακριά από Ρέθυμνο, εκεί όπου γίνεται η ένωση των συνόρων των επαρχιών Ρεθύμνης, Μυλοποτάμου και Αμαρίου. Η ακριβής ημερομηνία που χτίστηκε η Μονή δεν είναι γνωστή, όμως τοποθετείται την περίοδο της Βενετοκρατίας (1210 -1645).
Μία ελληνική εκκλησία ανάμεσα στις 5 πιο παράξενες του κόσμου
Οι εκκλησίες σε όλο τον κόσμο αποτελούν εδώ και χρόνια τουριστικό πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και για την απίστευτη αρχιτεκτονική τους και τις ασυνήθιστες τοποθεσίες που έχουν κατασκευαστεί. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκι της Μεσσηνίας με το πολυώροφο καμπαναριό.
Μπορεί να τις βρει κανείς κάτω από το έδαφος ή στην άκρη ενός γκρεμού, ενώ μερικοί ναοί βρίσκονται ανάμεσα ακόμα και από δύο χώρες. Πρόσφατα, η Daily Mail δημοσίευσε μερικές από τις πιο ιδιαίτερες που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα…
1. St Samaan El Kharaz, Μοκατάμ, Αίγυπτος
Η συγκεκριμένη εκκλησία σε σπήλαιο είναι κρυμμένη στο ίσως λιγότερο τουριστικό μέρος της Αιγύπτου, σε μια περιοχή όπου οι οικογένειες ζουν από τη συλλογή σκουπιδιών.
Υπάρχει μια πρόσοψη από πέτρα που χρησιμεύει ως είσοδος του ναού, αλλά το υπόλοιπο μέρος του κτιρίου είναι ουσιαστικά μια σειρά από σπηλιές. Η μεγαλύτερη από αυτές έχει τη μορφή ενός αμφιθέατρου, χωρίς πόρτες, όπου μπορούν να καθίσουν μέχρι και 10.000 άτομα.
2. St Michel d’Aiguilhe, Γαλλία
Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός ψηλού ηφαιστειακού πετρώματος, το παρεκκλήσι St Michel d’Aiguilhe, χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Είναι προσβάσιμη μόνο από τα πέτρινα σκαλοπάτια που τυλίγονται γύρω από το βράχο.
3. Temppeliaukio Church, Ελσίνκι, Φινλανδία
Είναι γνωστή συχνά και ως η βραχώδης εκκλησία του Ελσίνκι καθώς πρόκειται για ένα λαξευμένο σπήλαιο.
Το εσωτερικό αποτελείται από μια τραχιά επιφάνεια βράχου έχοντας επίσης μια θεαματική οροφή από χαλκό. Η ακουστική του ναού είναι τόσο καλή στο εσωτερικό, ώστε μερικές φορές χρησιμοποιείται για συναυλίες.
4. Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, Αιθιοπία
Πρόκειται για μία από τις 11 διαφορετικές εκκλησίες σκαλισμένες σε βράχους, στην καρδιά της Αιθιοπίας και ίσως η ωραιότερη από το σύνολο. Ένας τεράστιος σταυρός κόπηκε από ένα κομμάτι του βράχου και στη συνέχεια το εσωτερικό δημιουργήθηκε σκάβοντας το βράχο.
5. Παναγία Παραπορτιανή, Μύκονος
Στη λίστα της, η Daily Mail περιλαμβάνει και μια εκκλησία στην Ελλάδα, την Παναγία Παραπορτιανή. Την αναφέρει ως την πιο πολυφωτογραφημένη στο νησί.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται όχι για μια απλή εκκλησία, αλλά για ένα διώροφο συγκρότημα, που περιλαμβάνει τέσσερις ισόγειους ναΐσκους και την ανώγεια, υπερυψωμένη Παναγία Παραπορτιανή.