Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Περδικόβρυση: Το άγνωστο χωριό «διαμάντι» της Αρκαδίας που ελάχιστοι γνωρίζουν

Μοιάζει στην κυριολεξία σαν πίνακας ζωγραφικής.

26 Σεπτεμβρίου 2023 17:43
Περδικόβρυση: Το άγνωστο χωριό «διαμάντι» της Αρκαδίας που ελάχιστοι γνωρίζουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σκαρφαλωμένο πάνω από τη δυτική όχθη στο φαράγγι του ποταμού Τάνου, στην ενδοχώρα της Κυνουρίας, η Περδικόβρυση συγκαταλέγεται σίγουρα στα πιο άγνωστα χωριά της Αρκαδίας. Ανήκει στα περίφημα Καστριτοχώρια της Κυνουρίας και μοιάζει σαν διαμάντι, ενώ ελάχιστοι το γνωρίζουν.

Κάτω από τα πανύψηλα και επιβλητικά βουνά του νομού και μέσα σε ένα πλούσιο και κατάφυτο περιβάλλον ξεπροβάλλουν τα λιγοστά παραδοσιακά, καλοσυντηρημένα και περιποιημένα σπίτια του -χτισμένα με μέτρα και κεραμίδια- τα οποία σε συνδυασμό με το τοπίο ολόγυρά τους συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Με την ευκαιρία, δείτε το ελληνικό χωριό με το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Στο χωριό διακρίνονται, επίσης, η εκκλησία της Θεοτόκου και μια εντυπωσιακή τρίκρουνη θολωτή βρύση που χρονολογείται από το 1877. Το παλαιότερο όνομα αυτού του μικρού, ορεινού οικισμού με τους περίπου 100 μόνιμους κατοίκους μέχρι το 1927 ήταν Τσερβάσι, μια ονομασία που εικάζεται ότι έχει σλάβικη προέλευση από τη λέξη «cerova» (τσεροβά), δηλαδή βελανιδότοπος.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό συναντάται το μνημείο- σύμβολο για την ευρύτερη περιοχή, που δεν είναι άλλο από τη Μονή Τιμίου Προδρόμου, που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κυνουρίας.

Μονή Τιμίου Προδρόμου: Το απόκοσμο μοναστήρι στην Αρκαδία με την επιβλητική όψη

Μονή Τιμίου Προδρόμου: Ένα από τα πιο απόκοσμα μοναστήρια της Ελλάδας με μια επιβλητική όψη βρίσκεται στην Αρκαδία και κρέμεται από έναν κάθετο βράχο.

Πάνω από την αριστερή όχθη του ποταμού Λούσιου, στη βάση ενός ψηλού και άγριου βράχου και σχεδόν απέναντι από τη Μονή Φιλοσόφου, δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Με την ευκαιρία, δείτε το συγκλονιστικό θαύμα της Παναγίας της Κασσιωπίας.

Χτίστηκε το 16ο αιώνα και είναι σήμερα από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες μονές της Πελοποννήσου. Είναι ανδρική μονή και έχει τους περισσότερους μοναχούς σε σχέση με τις άλλες μονές της Αρκαδίας. Κατά την παράδοση, η ιδρυσή της ανάγεται στα μέσα του 12ου αιώνα (1167).

Το Καθολικό της είναι κτισμένο στην κοιλότητα του βράχου, έχει σχήμα θολωτής Βασιλικής και εξωτερικά φέρει αγιογραφίες. Η Μονή διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη με σημαντικά θεολογικά και φιλοσοφικά βιβλία. Στο Ηγουμενείο και στο Αρχονταρίκι υπάρχουν παλιές φωτογραφίες, εκκλησιαστικά πρόσωπα και γράμματα του Κολοκοτρώνη.

Λίγο πιο έξω από την Μονή σε ένα μικρό ύψωμα είναι κτισμένο το εκκλησάκι του θαυματουργού Αγίου Αθανασίου του νέου, Επισκόπου Χριστιανουπόλεως, προστάτη της μονής, με μέρος των λειψάνων του.

Μονή Τιμίου Προδρόμου

Πρόκειται για το πνευματικό καύχημα της Γορτυνίας. Η θέση του προσφέρει πανοραμική θέα στο φαράγγι και την Αρχαία Γόρτυνα. Επίσης στην περιοχή του μοναστηριού υπάρχει η μονόκλιτη βασιλική του Αγίου Ανδρέου και τα ασκηταριά του Ταξίαρχου Μιχαήλ, του Αγίου Γεωργίου, της Μεταμορφώσεως και του Αγίου Ελευθερίου.

Από την ίδρυσή της σχεδόν η Μονή υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας γνώρισε μεγάλη ακμή και συνέβαλε σημαντικά στον αγώνα του 1821. Με βάση την οικονομική ευρωστία που απέκτησε λόγω των πολλών αφιερώσεων και δωρεών που δέχθηκε κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, κατόρθωσε να επιτελέσει αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share