Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη: Το εκκλησάκι στα Κύθηρα που είναι σφηνωμένο σε απόκρημνο βράχο

Γνωστό και ως μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη «εν Κρημνώ» ή «εν Γκρεμνόν»

22 Σεπτεμβρίου 2023 17:05
Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη: Το εκκλησάκι στα Κύθηρα που είναι σφηνωμένο σε απόκρημνο βράχο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στα Κύθηρα είναι από τα σημεία στο νησί της ουράνιας Αφροδίτης που σίγουρα κόβουν την ανάσα. Τόσο με τη συγκλονιστική τοποθεσία του, το εκκλησάκι μοιάζει να είναι σφηνωμένο μέσα σε έναν απόκρημνο βράχο, όσο και με τη θέα που προσφέρει, καθώς, καιρού επιτρέποντος, από εδώ το μάτι φτάνει μέχρι την Κρήτη.

Γνωστό και ως μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη «εν Κρημνώ» ή «εν Γκρεμνόν», λόγω της τοποθεσίας του, το μοναστήρι είναι κρεμασμένο σε έναν κάθετο και επιβλητικό βράχο πάνω από το Καψάλι.

Δείτε επίσης: Μονή Αγίας Παρασκευής: Το μοναστήρι που μοιάζει με το Γκραν Κάνιον και κόβει την ανάσα

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη: Το εκκλησάκι στα Κύθηρα σκαρφαλωμένο σε απόκρημνο βράχο

Ο ναός συναντάται ακριβώς πάνω από το επίνειο της Χώρας των Κυθήρων, και μοιάζει με αετοφωλιά σφηνωμένη στις σχισμές του βράχου. Σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και μετά από 130 σκαλοπάτια σκαλισμένα μέσα σε ένα υπέροχο πευκοδάσος, ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά σε μια σπηλιά, μέσα στην οποία βρίσκεται ένα μικρό ναΐδριο αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη των Βαπτιστή.

Όπως αναφέρει και η επιγραφή στην είσοδο της μικρής εκκλησίας, ο μοναχός Ιωαννίκος ανακαίνισε το μικρό ναό, ο οποίος γιορτάζει κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Σύμφωνα με την παράδοση μάλιστα, στο συγκεκριμένο σημείο ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, μετά την καταδίωξή του από τη Ρώμη, ξεκίνησε τη συγγραφή της Αποκάλυψης, πριν επισκεφτεί το νησί της Πάτμου -άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ίδιο και το ευαγγέλιό του.

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη
Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη

Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει, πέρα από την θέση του μικρού ναού, το γεγονός ότι καιρού επιτρέποντος η θέα από το κεφαλόσκαλό του, φτάνει ακόμη και μέχρι την Κρήτη, ενώ, φυσικά, πιο εύκολα ορατά από το σημείο είναι τα πιο κοντινά Αντικύθηρα. Το βλέμμα, ωστόσο, πιάνει και το ονειρικό Κάστρο των Κυθήρων αλλά και την βραχονησίδα της Χύτρας σε απόσταση, σχεδόν, αναπνοής.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share