Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023

Μονή Αυγού: Το δυσπρόσιτο μοναστήρι που μαγεύει με την άγρια ομορφιά του

Βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε απότομους βράχους

22 Σεπτεμβρίου 2023 12:10
Μονή Αυγού: Το δυσπρόσιτο μοναστήρι που μαγεύει με την άγρια ομορφιά του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα πανέμορφο μοναστήρι, χτισμένο πιθανότατα τον 11ο αιώνα και με αρκετούς θρύλους να συνδέονται μαζί του στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του, βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε απότομους βράχους, σε υψόμετρο 853 μέτρων, σε μια δυσπρόσιτη πλαγιά της οροσειράς των Διδύμων στην Αργολίδα. Χτισμένο πάνω από τη χαράδρα του Ράδου, η Μονή Αυγού ή αλλιώς η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου μαγεύει με την άγρια ομορφιά του.

Ακόμη και τα χρώματα της είναι ίδια με αυτά των βράχων ανάμεσα στους οποίους είναι χτισμένη. Η μονή έχει εγκαταλειφθεί από τη δεκαετία του 1830, ωστόσο πραγματοποιείται ένας μικρός αριθμός λειτουργιών κάθε χρόνο. Με την ευκαιρία, δείτε το συγκλονιστικό θαύμα της Παναγίας της Κασσιωπίας.

Τόσο για την απόκρημνη τοποθεσία κτίσης της Μονής όσο και για το όνομά της («Αυγού»), έχουν ειπωθεί πολλές ιστορίες, που οι ντόπιοι, κυρίως Ιριώτες, αναπαρήγαγαν με τα χρόνια.

Υπάρχουν αρκετοί θρύλοι και ιστορίες, που συνδέονται με το συγκεκριμένο μοναστήρι. Σύμφωνα με έναν από αυτούς οι εργάτες, που ανέλαβαν το χτίσιμο της μονής είχαν αρχικά διαλέξει άλλη τοποθεσία, ωστόσο μία σειρά από γεγονότα, τους έπεισαν πως ήταν θέλημα του Θεού και του Αγίου Δημητρίου να χτιστεί τελικά η μονή, πάνω από την απότομη χαράδρα. Συγκεκριμένα, η παράδοση λέει πως οι εργάτες έχτιζαν όλη μέρα και το βράδυ πήγαιναν για ξεκούραση.

Ωστόσο, όταν επέστρεφαν να συνεχίσουν την επόμενη μέρα τα εργαλεία είχαν μετακινηθεί σε άλλο σημείο. Πήραν τότε ένα αυγό και το πέταξαν από τα βράχια. Το αυγό, παρόλο που έπεσε από μεγάλο ύψος προσγειώθηκε ανέπαφο και τότε οι τεχνίτες κατάλαβαν ότι έπρεπε το μοναστήρι να χτιστεί σε εκείνο το σημείο και ονομάστηκε Μονή Αυγού.

Δείτε επίσης: Μονή Αγίας Παρασκευής: Το μοναστήρι που μοιάζει με το Γκραν Κάνιον και κόβει την ανάσα

Άλλοι, πάλι, συνδέουν το όνομα «Μονή Αυγού» με τη χρήση της λέξης αυγό, που σε πολλές διαλέκτους σημαίνει «γυμνή κορυφή» –κάτι που φαίνεται να είναι και η πιο πιθανή προέλευση του ονόματος.

Πέρα από τις ιστορίες που διασώθηκαν και μεταλλάχθηκαν κατά την πάροδο των αιώνων, δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφική αναφορά για το έτος ίδρυσής της. Μόνο από την τοιχοποιία και ειδικότερα από τη κατασκευή του σταυροθολίου του καθολικού με πλίνθους, συμπεραίνεται ότι μάλλον πρόκειται για οικοδόμημα του 11ου ή 12ου αιώνα.

Το κυρίως κτίσμα της Μονής, χωμένο στα βράχια, αποτελείται από το ισόγειο και άλλους δύο ορόφους. Οι όροφοι συνδέονται με μία στενή πέτρινη σκάλα. Στο δεύτερο όροφο βρίσκεται το καθολικό της Μονής, που αποτελείται από τον δισυπόστατο ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο το Μυροβλύτη και τους Αγίους Θεοδώρους. Δυστυχώς το εσωτερικό του ναού του Αγίου Δημητρίου καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Η φωτιά κατέστρεψε το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, αλλά και την αγιογράφησή του. Οι δύο ναοί επικοινωνούν με ένα δίλοβο άνοιγμα, το οποίο είναι αγιογραφημένο τον 17ο αιώνα. Την ίδια εποχή πρέπει να έχει αγιογραφηθεί και ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, όπως μαρτυρούν και οι λίγες αγιογραφίες που έχουν απομείνει.

Πέρα από τις ιστορίες που διασώθηκαν και μεταλλάχθηκαν κατά την πάροδο των αιώνων, δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφική αναφορά για το έτος ίδρυσής της. Μόνο από την τοιχοποιία και ειδικότερα από τη κατασκευή του σταυροθολίου του καθολικού με πλίνθους, συμπεραίνεται ότι μάλλον πρόκειται για οικοδόμημα του 11ου ή 12ου αιώνα.

Το κυρίως κτίσμα της Μονής, χωμένο στα βράχια, αποτελείται από το ισόγειο και άλλους δύο ορόφους. Οι όροφοι συνδέονται με μία στενή πέτρινη σκάλα. Στο δεύτερο όροφο βρίσκεται το καθολικό της Μονής, που αποτελείται από τον δισυπόστατο ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο το Μυροβλύτη και τους Αγίους Θεοδώρους.

Δυστυχώς το εσωτερικό του ναού του Αγίου Δημητρίου καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η φωτιά κατέστρεψε το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, αλλά και την αγιογράφησή του. Οι δύο ναοί επικοινωνούν με ένα δίλοβο άνοιγμα, το οποίο είναι αγιογραφημένο τον 17ο αιώνα. Την ίδια εποχή πρέπει να έχει αγιογραφηθεί και ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, όπως μαρτυρούν και οι λίγες αγιογραφίες που έχουν απομείνει.

Μονή Αυγού
Μονή Αυγού

Πάνω από το καθολικό, στη στέγη της Μονής οδηγεί μία πέτρινη σκάλα. Εκεί δεσπόζει ο τρούλος (οκταγωνικός αθηναϊκού τύπου) και η στέγη (οξυκόρυφη) του δεύτερου ναού. Η θέα του κάμπου των Ιρίων από αυτό το σημείο είναι εκπληκτική. Το υπόσκαφο κτίσμα φαίνεται –σύμφωνα με πηγές– να φιλοξενούσε το 1700, 16 καλόγερους και 16 υπηρέτες, ενώ διέθετε και 127 άλογα, 3.000 πρόβατα, 800 γίδια κλπ. Σημαντικός ήταν ο ρόλος της Μονής και κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Ναυπλίου, όπου και πολέμησε ο ηγούμενος της Μονής (γενικότερα και από τα διάσπαρτα ερείπια στην περιοχή γύρω από τη Μονή, αλλά και από την αρχιτεκτονική της αναδεικνύεται ο φρουριακός της χαρακτήρας). Όμως τα αρχεία της Μονής, αφού πρώτα αυτή διαλύθηκε, το 1834 καταστράφηκαν παίρνοντας μαζί τους πολλά από τα έως τώρα μυστικά της ζωής της.

Οι κάτοικοι από όλες της γύρω περιοχές τιμούν τον Άγιο Δημήτριο γιατί τον θεωρούν θαυματουργό και στοργικό, έτοιμο να σκύψει πάνω στις αγροτικές τους αγωνίες. Τιμούν όμως και γιορτάζουν και την Αγία Θεοδώρα. Στην εικόνα της κολλάνε νομίσματα κάνοντας μια ευχή. Αν το νόμισμα κολλήσει στην εικόνα η ευχή θα πραγματοποιηθεί.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share