Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023

Δέος και θαυμασμός: Το συγκλονιστικό μοναστήρι της Ηλείας που βρίσκεται σφηνωμένο σε σπηλιά και χτισμένο ανάμεσα σε δύο βράχους

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά θρησκευτικά «αξιοθέατα» της Ελλάδας

20 Σεπτεμβρίου 2023 11:08
Δέος και θαυμασμός: Το συγκλονιστικό μοναστήρι της Ηλείας που βρίσκεται σφηνωμένο σε σπηλιά και χτισμένο ανάμεσα σε δύο βράχους
Από Ανθή Κουρεντζή

Κοντά στο χωριό Γούμερο, το «μπαλκόνι» του νομού Ηλείας, συναντάται ένα από τα πιο συγκλονιστικά μοναστήρια της χώρας. Με την ευκαιρία, δείτε την ιστορική μονή της Αττικής που έδωσε το όνομά της στην περιοχή.

Μέσα σε φαράγγι στο σημείο που συναντώνται δύο βουνά και ανάμεσα σε δύο επιβλητικούς και πανύψηλους όγκους από μάρμαρο, οι οποίοι δημιουργούν και τη σκεπή του ναού, η Ιερά Μονή Ασκητή συγκλονίζει τον επισκέπτη με την επιβλητικότητα του τοπίου ολόγυρά της.

Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα της οφείλεται σε έναν ασκητή που ζούσε στο φαράγγι του Γούμερου. Κυνηγοί τον μπέρδεψαν με αγριογούρουνο και τον κυνήγησαν, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Δέος και θαυμασμός: Το συγκλονιστικό μοναστήρι της Ηλείας που βρίσκεται σφηνωμένο σε σπηλιά και χτισμένο ανάμεσα σε δύο βράχους

Εκείνος κατέληξε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η μονή, όπου οι κυνηγοί φτάνοντας στο σημείο βρήκαν μια εικόνα της Παναγίας. Στο σπήλαιο που σχηματίζουν οι πανύψηλοι βράχοι χτίστηκε η μονή, η οποία το 2001 ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Φυσικής Ομορφιάς από την UNESCO.

Πιθανότατα, χρονολογείται από την βυζαντινή εποχή και χωρίζεται σε δύο τμήματα, το ιερό και τα ερείπια της βυζαντινής μονής, η οποία χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Ενώ κατά τη διάρκεια των αιώνων λειτούργησε ως μοναστικό κέντρο και φιλοξένησε πολλούς μοναχούς, εδώ και δεκάδες χρόνια είναι εγκαταλελειμμένη. Ωστόσο, συνεχίζει να προκαλεί δέος και θαυμασμό στους επισκέπτες της.

Δέος και θαυμασμός: Το ελληνικό νησί των Κυκλάδων με ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια του κόσμου

Αν κάτι θα βρεις σε πληθώρα στις Κυκλάδες και γενικότερα στα νησιά του Αιγαίου, αυτό είναι σίγουρα εκκλησίες και μοναστήρια που ακουμπούν ακόμη και στο κύμα. Μικρές μονές μέσα σε σπηλιές, σε βράχια και πάνω σε παραλίες. Το καθένα δημιουργεί τη δική του κατανυκτική ατμόσφαιρα και σε γαληνεύει μόλις το επισκεφθείς. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια στις Κυκλάδες το διαθέτει η Αμοργός. Ο λόγος για την Παναγία την Χοζοβιώτισσα. Με την ευκαιρία, δείτε το πευκόφυτο νησάκι με το γραφικό εκκλησάκι στο Ιόνιο.

Η Αμοργός και η Παναγία η Χοζοβιώτισσα

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας είναι κτισμένο πάνω στις άγριες βουνοκορφές της Αμοργού. Φαίνεται να κρέμεται κυριολεκτικά δίπλα από το κενό, έχοντας μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1088 και ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Κομνηνό.

Αφορμή για την κατασκευή του μοναστηριού, ήταν η εύρεση μιας εικόνας της Παναγίας που έφτασε από το Χόζοβο ή Χόζοβα της Παλαιστίνης. Λέγεται πως λόγω του διωγμού των Χριστιανών κατά τον 9ο αιώνα, η εικόνα μετακινήθηκε και ως εκ θαύματος έφτασε στην Αμοργό.

undefined

Ο μύθος λέει ότι την τοποθεσία την επέλεξε η ίδια η Παναγία. Παρότι το μοναστήρι δέχθηκε αρκετές αλλαγές κατά το πέρασμα των αιώνων, και ειδικότερα κατά τη βενετσιάνικη εποχή (1296-1537), ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αλλοιώθηκε. Μάλιστα εδώ και 900 χρόνια κατοικείται συνεχώς, χωρίς διακοπή ακόμη και κατά τη διάρκεια της Τουρκικής κατοχής.

Το μήκος του μοναστηριού υπολογίζεται στα 40 μέτρα, ενώ το πλάτος του μόλις 5 μέτρα. Τα 300 εντυπωσιακά πέτρινα σκαλιά σε οδηγούν από το δρόμο μέχρι την είσοδο. Αν περιηγηθείς στο μοναστήρι θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν στενές πέτρινες σκάλες μέσω των οποίων μπορείς να φτάσεις και στους 8 ορόφους της μονής, καθώς και σε όλες τις πτέρυγές του.

Το μοναστήρι, πέρα από τα κελιά των μοναχών διαθέτει την τράπεζα, τα μαγειρεία, τους φούρνους, τις αποθήκες, και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share