Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023

Μέθανα: Η λουτρόπολη του Σαρωνικού για ένα απίστευτο διήμερο

Από τους προορισμούς έκπληξη κοντά στην Αττική

20 Σεπτεμβρίου 2023 07:49
Μέθανα: Η λουτρόπολη του Σαρωνικού για ένα απίστευτο διήμερο
Από Δέσποινα Τσίρου

Τα Μέθανα, η μικρή λουτρόπολη του Σαρωνικού προσφέρεται για ένα απίστευτο διήμερο. Από τους προορισμούς έκπληξη κοντά στην Αττική, αν και δεν γνωρίζει τη δημοφιλία των γειτόνων της –Ύδρα, Σπέτσες, Αγκίστρι-, είναι ένας μέρος που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να ανακαλύψει από κοντά.

Τα Μέθανα, σε απόσταση περίπου 2 ωρών από την Αττική, εμπνέουν για οικογενειακές ή μη διακοπές, σε έναν τόπο που είναι συνώνυμος με τη χαλάρωση και την ευεξία εδώ και αιώνες, λόγω των ιαματικών λουτρών τους. Με την ευκαιρία, το απομακρυσμένο εκκλησάκι στην άκρη ενός βράχου στα Μέθανα προκαλεί δέος με την ιστορία του.

Η στενή λωρίδα γης που τα συνδέει με τη βορειοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς σε νησί, ενώ η κοντινή απόσταση από την Αττική τα καθιστούν ιδανική επιλογή ακόμη και για διήμερη απόδραση από το κλεινόν άστυ.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς ερχόμενος με το αυτοκίνητο είναι οι ιαματικές πηγές και τα λουτρά τους, με τα υδροθεραπευτήρια με τα θειούχα, χλωρονατριούχα και ραδιούχα νερά, ένα χαρακτηριστικό τους που τα έχει καταστήσει πόλο έλξης για τους λάτρεις του ιαματικού τουρισμού.

Μέθανα
Μέθανα

Η λουτρόπολη διαθέτει ένα γραφικό λιμάνι και ένα μικροσκοπικό κατάφυτο νησάκι, αυτό των Αγίων Αναργύρων, ενώ η βόλτα στην περαντζάδα κατά μήκος της θάλασσας προσφέρει όμορφες εικόνες που δημιουργούν την αίσθηση ότι ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο.

Στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου βρίσκεται ο οικισμός Βαθύ με το μικροσκοπικό γραφικό λιμανάκι του που προσφέρεται για νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες δίπλα στο κύμα, ενώ διαθέτει και θέα προς τον κόλπο της Επιδαύρου.

Τα δημοφιλέστερα σημεία στα Μέθανα

Στα πιο δημοφιλή σημεία των Μεθάνων το ανενεργό ηφαίστειό τους, το οποίο μαζί με εκείνα της Σαντορίνης, της Μήλου και της Νισύρου ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο σχετίζεται με τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας και χαρακτηρίζονται ως ενεργό ηφαίστειο.

Σε διάφορα σημεία της χερσονήσου, λοιπόν, συναντά κανείς περίπου 30 διάσπαρτους κρατήρες, αποτέλεσμα του ανενεργού πια ηφαιστείου του νησιού. Με αυτό συνδέεται άρρηκτα και το χωριό Καμμένη Χώρα, τα σπίτια του οποίου είναι φτιαγμένα από την ίδια μαύρη πέτρα που άφησε στο πέρασμά της η λάβα.

Τέλος, οι λάτρεις της ιστορίας στα Μέθανα θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και κάποια από τα ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία και αρχαία ευρήματα. Ανάμεσα σε όσα ξεχωρίζουν τα ερείπια της Ακρόπολης των Αρχαίων Μεθάνων, καθώς και ο προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής που χρονολογείται μεταξύ 14- 13ου αι. π.Χ.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share