Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

Δέος και ορμή για εξερεύνηση: Το εντυπωσιακό σπήλαιο της Ελλάδας που θα σου πάρει το μυαλό

Ένας υπέροχος κόσμος στα έγκατα της γης

8 Σεπτεμβρίου 2023 12:57
Δέος και ορμή για εξερεύνηση: Το εντυπωσιακό σπήλαιο της Ελλάδας που θα σου πάρει το μυαλό
Από Ανθή Κουρεντζή

Το σπήλαιο της Αντιπάρου, από τα πιο διάσημα αξιοθέατά της και από τα πιο εντυπωσιακά στις Κυκλάδες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού, ενώ προσφέρει στους επισκέπτες του εικόνες που πραγματικά εντυπωσιάζουν. Με την ευκαιρία, δείτε το εντυπωσιακό άγνωστο μωβ σπήλαιο της Ελλάδας.

Ένας υπέροχος εσωτερικός διάκοσμος και ένα μονοπάτι που οδηγεί στα έγκατα της γης, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία ζωής που ο κάθε επισκέπτης του νησιού αξίζει να βιώσει, απαρνούμενος για λίγο για τις ονειρικές παραλίες του νησιού και αφιερώνοντας το χρόνο του σε αυτό το σπάνιας ομορφιάς δημιούργημα της φύσης.

Η σπουδαιότητά του δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο μαγικά και εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα, αλλά και στο γεγονός ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού, ενώ κρύβει και πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον εξαιτίας των ευρημάτων που χρονολογούνται από τη λίθινη εποχή, που έχουν βρεθεί στο εσωτερικό του.

Δέος και ορμή για εξερεύνηση: Το εντυπωσιακό σπήλαιο της Ελλάδας που θα σου πάρει το μυαλό

Σπήλαιο Αντιπάρου: Ένας υπέροχος κόσμος στα έγκατα της γης

Γνωστό και ως «Καταφύγι», ονομασία που χρησιμοποιούσαν περισσότεροι οι ντόπιοι, το εντυπωσιακό αυτό σπήλαιο διαθέτει έναν πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, οι οποίοι αλλάζουν μορφή, αναλόγως πάντα με την οπτική του κάθε επισκέπτη. Σε υψόμετρο 171 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι βαραθρώδες και η θερμοκρασία του το χειμώνα κυμαίνεται στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Η συνολική του έκταση αγγίζει τα 5.600 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 85 μέτρα περίπου. Η κατάβαση σε αυτό πραγματοποιείται με ευκολία και ασφάλεια, μέσα από μια τσιμεντένια σκάλα με 411 σκαλοπάτια, ενώ η εξαιρετική του ορατότητα επιτρέπει την παρατήρηση κάθε λεπτομέρειας που υπάρχει σε αυτό.

Στην είσοδο του σπηλαίου, βρίσκεται το εκκλησάκι του Άη Γιάννη, που έχει δώσει το όνομά του σε ολόκληρη την τοποθεσία, η οποία ονομάζεται βουνάλι του Άη Γιάννη ή Αγιογιαννίτικο βουνό. Επικοινωνεί εσωτερικά με το μικρότερο και παλαιότερο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής.

Ανεβαίνοντας προς το σπήλαιο, η θέα είναι ξεχωριστή. Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου απλώνεται στα πόδια του επισκέπτη, ενώ μπορείτε να χαζέψετε το Σωρό και τους γύρω ορμίσκους κι απέναντι την Πάρο.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share