Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ο κρυμμένος «θησαυρός» της Μάνης: Η παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά που σε κάνει να νιώθεις σεβασμό για το μεγαλείο της φύσης

Κρυστάλλινα νερά και λευκά βότσαλα

27 Ιουλίου 2023 21:53
Ο κρυμμένος «θησαυρός» της Μάνης: Η παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά που σε κάνει να νιώθεις σεβασμό για το μεγαλείο της φύσης
Από Ανθή Κουρεντζή

Αν έπρεπε να περιγράψεις τη Μάνη με δύο λόγια, αυτά θα ήταν «Πέτρα και Ήλιος». Με την ευκαιρία, δείτε το παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης που είναι σαν πίνακας ζωγραφικής.

Η άγρια ομορφιά της, η πέτρα, τα χρώματα, το τυρκουάζ των νερών, οι πολεμόπυργοι. Όλα όσα χρειάζονται σε μια εξίσωση για να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία διακοπών. Και όχι μόνο.

Κατεβαίνοντας στη λακωνική Μάνη, αν έχεις μια ωρίτσα να διαθέσεις, θα πρέπει σίγουρα να κάνεις τη διαδρομή που περιλαμβάνει και τη μεσσηνιακή Μάνη.

Υπέροχη κατάφυτη διαδρομή, κατά μήκος της θάλασσας, που όμως σιγά σιγά αλλάζει. Όσο κατευθύνεσαι προς τη μέσα Μάνη, το σκηνικό θυμίζει σεληνιακό τοπίο.

Η ησυχία, ο ήλιος, η μαγεία του ουρανού.

Όπως έγραφε ο Κωστής Παλαμάς; «Να κι οι Μανιάτες! Κι είν’ όπως είναι οι βράχοι τους: και σουβλεροί κι ολόρθοι, και ολόγυμνοι και απάτητοι και ξεμοναχιασμένοι».

Ο κρυμμένος θησαυρός της Μάνης: Η παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά που σε κάνει να νιώθεις σεβασμό για το μεγαλείο της φύσης

Οι παραλίες της Μάνης είναι ξεχωριστές. Καθεμία με τον δικό της χαρακτήρα. Η Αλύπα όμως έχει κάτι μοναδικό. Σου γεννάει ένα αίσθημα σεβασμού προς το μεγαλείο της φύσης.

Λίγο παραπάνω, βρίσκεται το Νύφι.Λέγεται ότι πήρε το όνομά του, επειδή ήταν περιτριγυρισμένο από δέντρα, όπως η νύφη με λουλούδια. Δεσπόζει στην περιοχή αφού ο οικισμός είναι αμφιθεατρικά κτισμένος σε στρατηγική θέση παράλληλα προς τη θάλασσα σε πλαγιά λόφου.

Οι οικισμοί που αποτελούν το Νύφι έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό χρώμα τους, πύργοι και πυργόσπιτα αντιμετωπίζονται οπό τους νεώτερους ιδιοκτήτες - κληρονόμους με σεβασμό και αγάπη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κακοποίησης και αρχιτεκτονικής αλλοίωσης. Έτσι ο επισκέπτης χαίρεται αυτά τα παραδοσιακά πυργοχώρια - αετοχώρια σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Σαγγιά.

Ιστορικός τόπος με παραδεισένια ομορφιά: Το ελληνικό νησί που θα σε μαγέψει με τις εξωτικές παραλίες του και το κρασί «νέκταρ»

Η Σάμος είναι το νησί του ανατολικού Αιγαίου, που αν επιλέξεις να περάσεις τις διακοπές σου θα βιώσεις μια ολοκληρωμένη καλοκαιρινή εμπειρία. Θα αντικρίσεις μοναδικές παραλίες για να κανείς ξέγνοιαστα τις βουτιές σου, σε συνδυασμό με αρχαιολογικούς χώρους που θα σου διηγηθούν την πλούσια ιστορία του νησιού κι όλα αυτά με συνοδεία το περίφημο σαμιώτικο κρασί. Για να βρεθείς στο νησί του Πυθαγόρα θα χρειαστείς μάξιμουμ δώδεκα ώρες ακτοπλοϊκά ή μόλις μια αν επιλέξεις να ταξιδέψεις αεροπορικώς. Με την ευκαιρία, δείτε το πλωτό ελληνικό μοναστήρι που προκαλεί δέος.

Η Σάμος κουβαλάει αν μη τι άλλο μια μεγάλη ιστορία στις πλάτες της, γενέτειρα πόλη του μαθηματικού Πυθαγόρα, ακόμα και της θεάς Ήρας έχει να σου προσφέρει ένα πλήθος επιλογών από μνημεία που αξίζει σίγουρα να επισκεφτείς κατά την παραμονή σου.

Το Ιερό της Ήρας: Χτισμένος προς τιμήν της θεάς Ήρας, ο ναός αυτός έφερε ύψιστη σημασία στην αρχαιότητα ως λατρευτικός τόπος κατά τον ιστορικό Ηρόδοτο. Θα μπορέσεις να θαυμάσεις τα ερείπια του και την μοναδική του κολώνα που διασώζεται μέχρι σήμερα, με διαδρομή 6 χιλιομέτρων απ´ την αρχαία πόλη, το πυθαγόρειο.

Σε απόσταση αναπνοής θα βρεις επίσης τον ομώνυμο οικισμό, για να απολαύσεις μετά την περιήγηση σου το φαγητό ή το ποτό σου παραθαλάσσια.

Το Ευπαλίνειο όρυγμα: Το Ευπαλίνειο όρυγμα, φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι τον 6ο αιώνα π.χ. θα σε εντυπωσιάσει με την άρτια τεχνική κατάρτιση των ανθρώπων της αρχαιότητας. Λαξευμένο κυριολεκτικά μέσα στους βράχους, κατάφερε να λειτουργήσει ως υδραγωγείο για το νησί μεταφέροντας νερό απ´ το βουνό στην πόλη. Ένα αριστούργημα της μηχανικής που πρέπει σίγουρα να δεις με τα μάτια σου.

Αρχαιολογικός χώρος των Θερμών ή Ρωμαϊκά Λουτρά: Ο αρχαιολογικός χώρος των θερμών αποτελείται απτά ερείπια του χώρου εκγύμνασης των πολιτών, ο οποίος βρίσκονταν στο δυτικό μέρος του νησιού κατά τον 2ο αιώνα μ.χ.

Στις εγκαταστάσεις του υπήρχαν θερμά και ψυχρά λουτρά, όπως και αποδυτήρια. Παρότι δεν υπάρχει πρόσβαση για το κοινό, μην παραλείψεις να σταματήσεις για να δεις έστω και από μακριά αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Σπηλιά του Πυθαγόρα: Στον τόπο που γεννήθηκε και έδρασε ο περίφημος μαθηματικός, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ο τόπος κατοικίας του, ένα απ´ τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς.

Έχε στο νου σου πως η διαδρομή απαιτεί πεζοπορία γι αυτό αν η φυσική σου κατάσταση στο επιτρέπει, βάλε τα αθλητικά σου παπούτσια προμηθεύσου νερό και το καπέλο σου και ετοιμάσου να δεις από κοντά τον τόπο που εξορίστηκε ένας απ´ τους μεγαλύτερους Έλληνες επιστήμονες . Η θέα που θα αντικρίσεις από ψηλά θα σε εντυπωσιάσει, όπως και τα εκκλησάκια που θα βρεις στην διαδρομή.

Επειδή όμως διακοπές χωρίς παραλίες και κρυστάλλινα νερά δε γίνονται, η Σάμος είναι γνωστή και για τα δύο. Να μερικές που πρέπει σίγουρα να κανείς το μπάνιο σου όσο βρίσκεσαι εκεί…

Ιστορικός τόπος με παραδεισένια ομορφιά: Το ελληνικό νησί που θα σε μαγέψει με τις εξωτικές παραλίες του και το κρασί «νέκταρ»

Οι πανέμορφες παραλίες

Ποτάμι: Η παραλία ποτάμι είναι μια απ´ τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού και βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα απόσταση απ´ το Καρλόβασι, το κέντρο δηλαδή της Σάμου. Τα τιρκουάζ διαυγή νερά της και το κατάφυτο περιβάλλον της, κάνουν αυτήν την οργανωμένη παραλία πόλο έλξης λουομένων. Με περπάτημα περίπου ενάμιση χιλιομέτρου από το ποτάμι έχεις τη δυνατότητα όχι μόνο να βρεθείς στους φυσικούς καταρράκτες και τις δυο λίμνες τους, αλλά και να κολυμπήσεις στα κρύα νερά τους.

Απ´ το ποτάμι μπορείς επίσης να φτάσεις εύκολα και στις παραλίες Μικρό και Μεγάλο Σειτάνι που αξίζει σίγουρα να βάλεις στο πρόγραμμα να επισκεφτείς.

Μικρό και Μεγάλο Σειτάνι: Πεζοπορώντας για περίπου τρία χιλιόμετρα απ´ την παραλία ποτάμι, με φόντο ένα καταπράσινο τοπίο μπορείς να φτάσεις στις δυο αυτές πανέμορφες παραλίες που αποτελούν μάλιστα προστατευόμενη περιοχή.

Πρώτα θα βρεθείς στο μικρό Σειτάνι που θα σε υποδεχτεί με τα βότσαλα και τα βαθιά νερά της, ενώ ύστερα θα συναντήσεις και το μεγάλο. Ανοργάνωτες παραλίες και οι δυο φρόντισε να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα, ενώ πριν τις επισκεφτείς ενημερώσου για τους ανέμους γιατί σε περίπτωση βοριάδων είναι έντονα κυματώδης.

Ψιλή Άμμος: Ευρισκόμενη στο κόλπο του Μαραθόκαμπου 45 χιλιόμετρα απ´ την πόλη, η ψιλή άμμος καλύπτει όλα τα γούστα αφού σου προσφέρει την δυνατότητα μπάνιου και διασκέδασης με τις υποδομές του beach bar που βρίσκεται στην αμμουδιά της, έχοντας όμως και πιο ήσυχα μέρη αν επιζητάς την εναλλακτική της χαλάρωσης.

Η άμμος και τα άβαθα νερά της, την κάνουν κατάλληλη για να την επισκεφτείς με όλη την οικογένεια, κολυμπώντας ξέγνοιαστα αφού τα πεύκα της περιοχής έχουν φροντίσει να σε προστατεύουν απ´ τον άνεμο.

Κοκκάρι: Το κοκκάρι είναι απ´ τα πιο γραφικά μέρη που μπορείς να επισκεφτείς στη Σάμο, σε μόλις δέκα χιλιόμετρα απ´ την πόλη. Στην παραλία του χωριού θα βρεις τα γνωστά αιγαιοπελαγίτικα νερά και ψιλό βότσαλο. Αν είσαι φαν του wind surfing μην παραλείψεις να την επισκεφτείς, αφού εκεί ο αέρας είναι σύμμαχος σου. Μετά τις βουτιές σου κάνε μία βόλτα στον ομώνυμο οικισμό όπου μπορείς να απολαύσεις φρέσκο ψάρι και να θαυμάσεις τα ολόλευκα βαμμένα σπιτάκια του.

Μην παραλείψεις να κανείς ακόμα δυο χιλιόμετρα δυτικά για να κολυμπήσεις στα Λεμονάκια και την Τσαμαδού με τον μοναδικό της για καταδύσεις βυθό του.

Πυθαγόρειο: Απ´ τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, το πυθαγόρειο με την κοντά πέντε χιλιόμετρα ακτή του θα σε ικανοποιήσει με τα βραβευμένα με γαλάζια σημαία νερά του και την ανάμειξη βότσαλου άμμο που επιτρέπουν και στους μικρότερους της παρέας να την επισκεφτούν. Πλήρως οργανωμένη και με ευρεία επιλογή από water sports, δεν θα σε απογοητεύσει αν αποφασίσεις να περάσεις στην ακτή της τη μέρα σου.

Αν πάλι θες να ζήσεις μια πιο εξωτική εμπειρία, επιβιβάσου σ´ ένα απτά καραβάκια που αράζουν στο πυθαγόρειο με προορισμό τον παράδεισο της Σαμιοπούλας και άσε τις αισθήσεις σου να ταξιδέψουν. Λιλιπούτειες παραλίες, παρεκκλήσια και ζώα που κινούνται ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον θα σε κάνουν να κοιτάς τη Σάμο στον ορίζοντα, σαν να βρίσκεσαι σε όνειρο.

Ιστορικός τόπος με παραδεισένια ομορφιά: Το ελληνικό νησί που θα σε μαγέψει με τις εξωτικές παραλίες του και το κρασί «νέκταρ»

Σάμος: Ο τόπος που φτιάχνεται το «νέκταρ»

Το γλυκόπιοτο σαμιώτικο κρασί είναι φημισμένο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αφού έχει λάβει πάμπολλες διεθνείς διακρίσεις για την απαράμιλλη ποιότητα του. Με αμπελώνες στο κατάλληλο υψόμετρο, που αντικρίζουν τον γαλάζιο ορίζοντα του Αιγαίου, γεννάται το σταφύλι μοσχάτο. Με την απαιτούμενη τεχνογνωσία ωρίμανσης, μα πάνω απ´ όλα μεράκι και αγάπη παράγεται αυτό το γλυκό νέκταρ που δεν πρέπει να χάσεις στιγμή, που να μην το έχεις στο τραπέζι σου όσο βρίσκεται στα πάτρια εδάφη του.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share