Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024

Για τους λάτρεις του βουνού: 2 κορυφαίοι προορισμοί ένα «τσιγάρο» από την Αθήνα

Ώρα για λίγη δροσιά παραπάνω

20 Ιουλίου 2023 16:06
Για τους λάτρεις του βουνού: 2 κορυφαίοι προορισμοί ένα «τσιγάρο» από την Αθήνα
EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η θερμοκρασία έχει ανέβει και έτσι ήδη ξεκίνησες να αναζητάς τη δροσιά. Αν είστε λάτρεις του βουνού, υπάρχουν 2 κορυφαίοι προορισμοί ένα «τσιγάρο» από την Αθήνα που σου την προσφέρουν.

Μπορείς να τους επισκεφτείς ακόμη και για λίγες μόνο ημέρες ώστε να ξεκουραστείς και να ξεφύγεις από την καθημερινότητα. Ποιοι είναι όμως οι προορισμοί κοντά στην Αθήνα που όταν πας θα απολαύσεις τη φύση, θα κάνεις βόλτες στα δρομάκια τους και θα γευτείς τοπικές λιχουδιές; Φυσικά η Αράχωβα και τα Τρίκαλα Κορινθίας. Με την ευκαιρία, δείτε 4 low budget προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές.

Βόλτα στη γραφική Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι ο πιο γνωστός χειμερινός προορισμός κοντά στην Αθήνα. Πολλοί την αποκαλούν Μύκονο του χειμώνα. Όσοι όμως ξέρουν πραγματικά την Αράχωβα, έχουν πάει αρκετές φορές ή έχουν ζήσει εκεί λένε πως οι καλύτερες εποχές για να την επισκεφτείς είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι.

Αράχωβα
Αράχωβα © EUROKINISSI

Η Αράχωβα απέχει από την Αθήνα 167 χιλιόμετρα, περίπου δηλαδή δύο ώρες εάν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο. Έχει τα δικά της πετρόκτιστα γραφικά σοκάκια στην καρδιά του χωριού, μαγαζιά για φαγητό, για καφέ και για ποτό εξαιρετικά και με απίστευτη θέα.

Η πλατεία Λάκκα της Αράχωβας, αποτελεί το κεντρικό σημείο συνάντησης κατοίκων αλλά και επισκεπτών. Εκεί ξεκινούν την ημέρα τους πίνοντας καφεδάκι, τρώγοντας πρωινό, αλλά και δοκιμάζοντας πολλά και νόστιμα γλυκά.

Τα παραδοσιακά καφενεία της Αράχωβας έχουν πλέον εκμοντερνιστεί, χωρίς όμως να χάσουν τον χαρακτήρα τους και διατηρώντας την αύρα του παρελθόντος.

τάνοντας στην Αράχωβα δεν γίνεται να μην δεις το Ρολόι που αποκαλείται και Πύργος της Ώρας. Είναι το πιο φωτογραφημένο σημείο αλλά και το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Χτίστηκε το 1860 και δεσπόζει στον βράχο Τυριά που χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών. Στη διάρκεια της Κατοχής οι ντόπιοι έκρυβαν εκεί μέσα διάφορα αντικείμενα.

Δεν γίνεται να πας στην Αράχωβα και να μην κάνεις μία βόλτα στους Δελφούς, τον ομφαλό της Γης. Ο αρχαιολογικός τους χώρος είναι χτισμένος στις πλαγιές του Παρνασσού με θέα στον Κορινθιακό Κόλπο. Εκτείνεται σε μια κοιλάδα με κυπαρίσσια και ελαιόδεντρα. Έχει μάλιστα ανακηρυχθεί ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco.

Τα «μαγικά» Τρίκαλα

Όταν σκέφτεσαι ποιοι είναι οι προορισμοί κοντά στην Αθήνα που μπορώ να επισκεφτώ είναι δεδομένο πως στο μυαλό σου θα έρθουν τα Τρίκαλα Κορινθίας. Είναι από τα παλαιότερα ορεινά παραθεριστικά κέντρα. Αποτελούν έναν από τους πιο αγαπημένους χειμερινούς, αλλά και ήρεμους την άνοιξη και το καλοκαίρι, προορισμούς. Τα Τρίκαλα Κορινθίας απέχουν από την Αθήνα περίπου 140 χιλιόμετρα αλλά επειδή ο δρόμος έχει αρκετές στροφές θα χρειαστείς για να τον διανύσεις δύο σχεδόν ώρες.

Αποτελούνται ουσιαστικά από τρεις συνοικίες, τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 900μ., 1.000μ. και 1.100μ. αντίστοιχα.

Τρίκαλα Κορινθίας
Τρίκαλα Κορινθίας © EUROKINISSI

Χτίστηκαν περίπου στον 10ο αιώνα από τους πεδινούς Κορίνθιους που πήραν τα βουνά κυνηγημένοι από επιδρομείς και έφτιαξαν χωριά και μικρούς συνοικισμούς σ’ αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, στη θέση του αρχαίου Μύσαιου.

Την ονομασία τους άλλωστε λέγεται πως την πήραν από τα τρία καλά που προσφέρουν: καθαρό αέρα, καλό κρασί και πηγαία νερά.

Μπαίνοντας στα Τρίκαλα Κορινθίας θα συναντήσεις πρώτα τον κάτω συνοικισμό με τη μεγάλη πέτρινη πλατεία. Εκεί βρίσκονται δύο αιωνόβια πλατάνια τα οποία μοιάζουν να την «προστατεύουν». Επίσης θα βρεις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες. Θα δεις τον ναό του Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε το 1697 και διαθέτει τοιχογραφίες εξπρεσιονιστικού τύπου.

Ανεβαίνοντας στα Μεσαία Τρίκαλα θα απολαύσεις την καταπληκτική θέα προς τα βουνά της Κορινθίας. Αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας και να ξεκινήσεις τις περιηγήσεις σου στη Ζήρεια, είτε οδικώς είτε ακολουθώντας πεζός τα ειδικά ορειβατικά και περιπατητικά μονοπάτια.

Τελευταία στη σειρά θα συναντήσεις τα Άνω Τρίκαλα ή αλλιώς «αρχοντομαχαλά». Έτσι τα αποκαλούσαν στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Τα Άνω Τρίκαλα αποτέλεσαν την έδρα και παράλληλα το ορμητήριο της ηρωικής οικογένειας των Νοταράδων, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στις αρχές του 16ου αιώνα.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share