Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Ένα «έργο τέχνης» στο Αιγαίο: Το «ζωγραφιστό χωριό» ελληνικού νησιού που έχει αναδειχθεί παγκοσμίως και αποτελεί εμπειρία ζωής

Παραμένει όπως χτίστηκε

26 Ιουνίου 2023 10:24
Ένα «έργο τέχνης» στο Αιγαίο: Το «ζωγραφιστό χωριό» ελληνικού νησιού που έχει αναδειχθεί παγκοσμίως και αποτελεί εμπειρία ζωής
Από Ανθή Κουρεντζή

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα θα βρεις χωριά ορεινά, παραθαλάσσια, μικρά, μεγάλα, παραδοσιακά και πιο σύγχρονα. Κάποια από αυτά σίγουρα ξεχωρίζουν και κλέβουν ένα κομμάτι της καρδιάς σου. Αυτό γίνεται και με ένα χωριό της Χίου, το Πυργί. Ή αλλιώς το «ζωγραφιστό χωριό». Με την ευκαιρία, δείτε το χωριό στο κυκλαδίτικο νησί με τον θρύλο για τα ζευγάρια.

Το φημισμένο Πυργί, ένα χωριό έργο τέχνης

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά χωριά της Χίου. Το χωριό Πυργί δεν ονομάζεται τυχαία «ζωγραφιστό χωριό» ενώ έχει ανακηρυχθεί και επίσημα διατηρητέο μνημείο. Πατώντας το πόδι σου για πρώτη φορά εκεί θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη εποχή. Εξάλλου διατηρείται έτσι όπως χτίστηκε κάποτε.

Περπατώντας στο Πυργί θα δεις τα σπίτια το ένα κολλητά με το άλλο να συνδέονται με εντυπωσιακές αψίδες. Από την ίδια την αρχιτεκτονική θα καταλάβεις αμέσως ότι το χωριό χτίστηκε ώστε να παρέχει προστασία στους κατοίκους του. Το «σφραγίζει» άλλωστε αυτό ο αμυντικός πύργος, στο κέντρο του χωριού, που λειτουργούσε σαν καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης.

Ένα «έργο τέχνης» στο Αιγαίο: Το «ζωγραφιστό χωριό» ελληνικού νησιού που έχει γνωρίσει παγκόσμια ανάδειξη και αποτελεί εμπειρία ζωής

Αυτό, όμως, που θα σου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα χρώματα και οι προσόψεις των σπιτιών. Είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού. Στάσου για να παρατηρήσεις τα περίφημα «ξυστά» να δημιουργούν ιδιαίτερα γεωμετρικά σχήματα και να δίνουν στο Πυργί τον μοναδικό χαρακτήρα του. Η εντυπωσιακή τεχνική, που τα σκαλίσματα γίνονται με το χέρι, περιλαμβάνει μαύρη άμμο που ασπρίζεται και στη συνέχεια ξύνεται. Έτσι δημιουργούνται τα περίφημα μαύρα μοτίβα πάνω σε άσπρο φόντο, απλά ή σύνθετα, που διατηρείται ζωντανή έως τις μέρες μας.

Εξωτερικά των σπιτιών στο χωριό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική θα δεις τη μεσαιωνική περίβολο.

Το Πυργί είναι ένα χωριό – έργο τέχνης. Κάθε λίγο και λιγάκι θα σταματάς να βγάζεις φωτογραφίες στα όμορφα κτίσματα. Ωστόσο πέρα από τις στάσεις που θα επιλέξεις εσύ να κάνεις, αξίζει και μία που θα σου προτείνουμε.

Είναι ο ναός των Αγίων Αποστόλων, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Πρόκειται για ένα άριστα διατηρημένο βυζαντινό μνημείο. Όσο εντυπωσιακό είναι το εξωτερικό του τόσο εντυπωσιακοί είναι και οι εσωτερικοί χώροι του, με τοιχογραφίες, έργο του Αντωνίου Δομεστίχου του Κρητός. Χρονολογούνται από το 1665, με πολύ έντονο το λαϊκό στοιχείο αλλά και χαρακτηριστικά από την τεχνοτροπία της Κρητικής Σχολής.

Ούτε αμάξι, ούτε βενζίνη: Το νησί «ησυχαστήριο» των 160 κατοίκων είναι το καταφύγιο χαλάρωσης που πάντα έψαχνες!

Κάθε φορά που ακούμε γι΄αυτό το νησί, έχουμε μια σφοδρή επιθυμία να την (ξανα)επισκεφτούμε. «Ψήνεσαι να πάμε;» θα ρωτούσε ένας φίλος. «Δονούσα» θα απαντούσαμε, δηλαδή είμαστε ψημένοι με τα χίλια, δίναμε τα πάντα για να χαθούμε σε αυτό το νησί κι ας ταξιδέψουμε για 7 ώρες με το πλοίο σε κάποιο από τα 4 δρομολόγια που γίνονται την εβδομάδα.

Η Δονούσα βρίσκεται στα ανατολικά των Κυκλάδων, πάνω από την Αμοργό και εκ δεξιών της Νάξου. Αντικρύζει Δωδεκάνησα, αλλά είναι η μικρή κυρία της συστάδας αυτής νησιών. Νησίδα 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με 160 κατοίκους, που μπορείς να το περπατήσεις απ΄άκρη σ΄άκρη αν σε βαστούν οι αντοχές σου, ιδίως προς τις απογευματινές ώρες, για να απολαύσεις τον ήλιο να δύει πάνω στα γύρω μικρά νησάκια.

Δείτε με την ευκαιρία: Η καταπράσινη «όαση» του Αιγαίου: Το δυσπρόσιτο νησί με το υποβρύχιο μουσείο και τις... παραδεισένιες παραλίες! (photos-video)

Άλλωστε, σε αυτό το νησί που διαθέτει από τα πιο έντονα στοιχεία αρχαιότητας, οι κάτοικοι και ο δήμος φροντίζουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση τα 5 μονοπάτια, γεμάτα θρούμπι και δενδρολίβανο, που συνδέουν τη Χώρα με τους οικισμούς και σε βγάζουν στις εσχατιές του.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα 3.5 χιλιόμετρα είναι η μεγαλύτερη απόσταση που μπορείς να διανύσεις, από τον Σταυρό μέχρι την Καλοταρίτισσα. Χοντρικά 75-80 λεπτά περπάτημα. Συνολικά, αν θες να πας από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, θα χρειαστείς 5.5-6 ώρες μόνο!

Πολύ καλό σημείο για viewgazing είναι και το βουνό, ο Πάππας, αλλά τα περισσότερα θα τα δεις από χαμηλά, από τα σοκάκια του Σταυρού, όπου θα μείνεις. Η αμφιθεατρική πολεοδομική διάταξη, τα μπλε και πράσινα παράθυρα, η ανόθευτη κυκλαδίτικη ομορφιά, είναι πράγματα που θα κατακτήσουν την καρδιά σου.

Το καλό με τη Δονούσα είναι πως δε θα σου αδειάσει την τσέπη σε βενζίνες και ενοικιαζόμενο όχημα. Αν δε σε ψήνει το περπάτημα, υπάρχει τοπικό λεωφορείο τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι αυτό να μη σου κάνει και να προτιμάς το αμάξι σου, πάλι ελάχιστα θα κάψεις.

Δεν είναι μόνο ότι μπορείς να την περπατήσεις, αλλά κι ότι είναι λίγα και καλά τα μέρη που θα πας για μπάνιο. Κέδρος, Λιβάδι, Φύκιο, Σταυρός και Τρυπητή Άμμος είναι οι παραλίες που θα πας, με τον Κέδρο να είναι η δημοφιλέστερη και η μόνη με ποικιλία εστιατορίων για να κάτσεις.

Αναμφισβήτητα, θα πρέπει να μπεις στο καΐκι ονόματι Δονούσα Μάγισσα και να πας προς τη Σπηλιά του Τοίχου και τη Φωκοσπηλιά για να δεις καταγάλανα νερά που βρίθουν σε ζωή, με τις φώκιες να βολτάρουν συχνά προς τα εκεί. Δεν πειράζουμε τις φώκιες έτσι; Τις αγαπάμε εξ αποστάσεως και τις αφήνουμε να νιώσουν ηρεμία στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στη Δονούσα δε γίνεται να μην επισκεφτείς το μαγευτικό ορεινό χωριό Μερσήνι, μια όαση από περιβόλια με βερικοκιές και ροδακινιές, λαχανόκηπους, τρεχούμενα νερά και πέτρινα σπίτια, χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά. Κάντε μια στάση στην γραφική εκκλησία της Αγίας Σοφίας και δροσιστείτε από το νερό της πηγής που ρέει στην σκιά του γιγάντιου πλάτανου στον περίβολό της. Η Χαραυγή με τα πετρόκτιστα σπίτια είναι επίσης ένας οικισμός που θα σε γεμίσει με εικόνες και αρχέγονες αναμνήσεις.

Μην ξεχνάμε και τη γεύση όμως. Είναι ίσως η δεύτερη πιο σημαντική αίσθηση μετά την όσφρηση. Ίσως και να παίρνει την πρωτιά. Στα ντόπια προϊόντα θα βρεις ζυμαρικά (τα κλωστά που είναι σπιτικά μακαρόνια, τα αρανιστά, ένα είδος τραχανά, και τα πιταρίδια, δηλαδή χυλοπίτες μαγειρεμένες με γάλα), πατατάτο (κοκκινιστό κατσικίσιο κρέας με πατάτες) και τηγανητές χορτόπιτες. Αυτές τις γεύσεις θα τις βρεις σε εστιατόρια όπως η Αυλή, ο Μήτσος, το Ηλιοβασίλεμα, το Αμπελάκι και το Αγνάντι.

Επειδή πρόκειται για ένα μικρό νησί, αν την προτιμήσεις για 5-6 μέρες τουλάχιστον, μπορείς να πας με το καΐκι και στις νησίδες γύρω της, τις Μάκαρες, το Σκουλονήσι που δεν παράγει Δημήτρη Σκουλό και τους Μελάντιους.

Η Δονούσα διαθέτει επίσης ΑΤΜ της Πειραιώς, mini market, ταχυδρομείο, ιατρείο και φούρνο. Αφού έχεις όλες τις βασικές πληροφορίες, να βάλουμε κι ένα εξτραδάκι.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share