Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2023

Απόκοσμο νησί: Ο ακριτικός προορισμός των αντιθέσεων με τα γλυπτά από λάβα

Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτά τα γλυπτά «φραγκοκέφαλα»

8 Ιουνίου 2023 23:20
Απόκοσμο νησί: Ο ακριτικός προορισμός των αντιθέσεων με τα γλυπτά από λάβα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απόκοσμα τοπία, ιδιαίτερα αξιοθέατα και άγνωστες αλλά ενδιαφέρουσες ιστορίες. Όλα όσα μπορεί να συναντήσεις στα ελληνικά νησιά και ίσως δεν τα έχεις ακούσει ποτέ. Ένα από αυτά βρίσκεται σε έναν ακριτικό προορισμό του Αιγαίου που όμως κρύβει τα δικά του διαμάντια, όπως γλυπτά από λάβα.

Η Λήμνος είναι το νησί των αντιθέσεων που κρύβει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Ελλάδας κι ας μην είναι τόσο γνωστά. Ένα από αυτά είναι η τοποθεσία με τα απόκοσμα και σεληνιακά γλυπτά από… λάβα. Ένα συναρπαστικό σκηνικό που προκαλεί δέος σε όποιον το αντικρίζει από κοντά. Ακόμη, ωστόσο, και οι φωτογραφίες μπορούν να σου δώσουν μια γεύση από αυτό που θα συναντήσεις. Την ίδια στιγμή αυτό είναι το ελληνικό νησί που διαφημίζεται παντού φέτος.

Το ελληνικό νησί με τα… σεληνιακά γλυπτά από λάβα

Προσεγγίζοντας, λοιπόν, το γεωολογικό Πάρκο του Φαρακλού θα έχει ανοίξει μπροστά σου ένας νέος κόσμος. Ένας κόσμος με παράξενους γεωλογικούς σχηματισμούς και μια ιστορία άγνωστη στους περισσότερους. Και μπορεί αν είσαι αμύητος να σε ξαφνιάσει αλλά το σίγουρο είναι ότι θα σε εντυπωσιάσει και θα σε κάνει να δεις με άλλο μάτι την γεωλογική ιστορία της Ελλάδας.

Τα γλυπτά από λάβα

Εκεί λοιπόν, στο ακρωτήρι Φαρακλό και λίγο μετά το χωριό Προπούλι θα συναντήσεις τα περίφημα γλυπτά από λάβα. Ένα σεληνιακό τοπίο που θα απορείς πώς δημιουργήθηκε. Η ιστορία τους είναι ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα. Αυτοί οι ηφαιστειογενείς σχηματισμοί είναι αποτέλεσμα διεργασιών και συμπτώσεων.

Πρόκειται για γλυπτά που μοιάζουν με μπάλες και είναι φτιαγμένες με τη δύναμη της φύσης. Με ποιο τρόπο όμως; Λέγεται, λοιπόν, ότι αυτές οι μπάλες δημιουργήθηκαν όταν συναντήθηκε η λάβα με τη θάλασσα. Αυτά τα εντυπωσιακά και φυσικά γλυπτά, σου θυμίζουν ένα σκηνικό από άλλον πλανήτη, ίσως τον Άρη. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται είναι να πας ως τη Λήμνο, αυτό το ακριτικό νησί, για να τα θαυμάσεις.

Είναι αδιαμφισβήτητα ένα άκρως εντυπωσιακό γεωλογικό μνημείο το οποίο περιλαμβάνει αυτούς τους παράξενους σχηματισμούς. Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτά τα γλυπτά «φραγκοκέφαλα», λόγω της σφαιροειδούς μορφής τους, σε όλες τις πιθανές αποχρώσεις του κίτρινου. Θα τα δεις σχεδόν να ακουμπούν τη θάλασσα αποτελώντας ένα πραγματικό στολίδι στο νησί των αντιθέσεων.

Εξάλλου η Λήμνος χαρακτηρίζεται από αυτές τις αντιθέσεις και το γοητευτικό τοπίο με τους γραφικούς όρμους στο βόρειο τμήμα της. Να θυμάσαι ότι η πρόσβαση σε αυτό το απόκοσμο μέρος του νησιού δεν είναι εύκολη αλλά το σίγουρο είναι ότι το τοπίο θα σε αποζημιώσει. Το «σεληνιακό τοπίο» της Λήμνου θα σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share