Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το νησί των Μεγάλων Θεών: Το πιο απόκοσμο νησί της Ελλάδας παραμένει ένα κρυμμένο «διαμάντι» στην άκρη του Αιγαίου

Παραδεισένια τοπία, μαγευτικά δάση, ρυάκια, ποτάμια και καταρράκτες

6 Ιουνίου 2023 13:37
Το νησί των Μεγάλων Θεών: Το πιο απόκοσμο νησί της Ελλάδας παραμένει ένα κρυμμένο «διαμάντι» στην άκρη του Αιγαίου
EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μακριά για τους πολλούς μα πάντα κοντά για τους εκλεκτούς. Είναι το νησί των Μεγάλων Θεών. Οι θεοί του ουρανού, της φύσης και της θάλασσας κατοίκησαν κάποτε εδώ και τα σημάδια τους είναι ακόμη φανερά στις αισθήσεις. Ποιο είναι το πιο απόκοσμο νησί της Ελλάδας που παραμένει ένα κρυμμένο «διαμάντι» στην άκρη του Αιγαίου;

Δεν υπάρχουν κατάλληλες λέξεις για να περιγράψεις ένα τέτοιο μέρος. Πρέπει να το επισκεφτείς για να νιώσεις εκείνο το απόκοσμο συναίσθημα που σου προκαλεί και την ενέργεια που το περιβάλλει.

Η Σαμοθράκη δεν είναι ένας κοινός προορισμός. Είναι ένας διαφορετικός προορισμός που απαιτεί να τον σεβαστείς και να τον δεχτείς όπως είναι. Την ίδια στιγμή αυτό είναι το ελληνικό νησί που διαφημίζεται παντού φέτος.

Εδώ δεν θα έρθει κάποιος για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή. Ούτε για τα κοσμικά στέκια. Δεν θα βρεις κάτι τέτοιο. Εδώ θα έρθεις για να αφεθείς στο απόλυτο γαλάζιο και στο εκπληκτικό πράσινο.

Παραδεισένια τοπία, μαγευτικά δάση, ρυάκια, ποτάμια και καταρράκτες, περιμένουν να σε αγκαλιάσουν, να αφεθείς, να ξεχάσεις και να ξεχαστείς από οποιοδήποτε άλλο ήχο πέραν του ανέμου και του τρεχούμενου νερού.

Σαμοθράκη
Σαμοθράκη © EUROKINISSI

Η απόκοσμη μαγεία της Σαμοθράκης

Αυτό το νησί είτε θα το αγαπήσεις από την πρώτη στιγμή, είτε θα το μισήσεις. Από την πρώτη στιγμή. Έτσι συμβαίνει άλλωστε με τους τόπους που ξυπνάνε μεγάλα πάθη.

Έπειτα έχεις μόνο δύο επιλογές: Να παραμείνεις ερωτευμένος μαζί του για μια ζωή, ή να ακούς το όνομα του και να φεύγεις μακριά.

Είναι όμορφο, άγριο, απόμακρο, ξεχωριστό και για λίγους. Η κάθε εποχή του είναι εμπειρία. Κάποιοι το αντέχουν μόνο καλοκαίρι, άλλοι το λάτρεψαν και χειμώνα. Έχει υπέρ και κατά όπως κάθε τόπος. Ωστόσο… τα ζυγίζεις, θέτεις προτεραιότητες και επιλέγεις…

Για τους πιστούς της Σαμοθράκης, ισχύει το: “Έρωτας ή τίποτα”.

Tι θα δείτε στη Σαμοθράκη

Οργιώδης βλάστηση, πεντακάθαρα νερά, φαράγγια και ποτάμια. Σίγουρα η Σαμοθράκη αποτελεί τον επίγειο παράδεισο για τους φυσιολάτρες. Οι απαράμιλλης ομορφιάς περιοχές που μπορεί να εξερευνήσει και να απολαύσει κανείς είναι αμέτρητες..

Είναι η «Γρια Βάθρα», ένα υπέροχο τοπίο γεμάτο αιωνόβια πλατάνια, φτέρες, λίμνες και μικρούς καταρράκτες! Είναι οι «Βάθρες του Φονιά», το «Κρεμαστό», ο εντυπωσιακός καταρράκτης που πέφτει από ύψος 83μ. μέσα στη θάλασσα.

Βάθρες Σαμοθράκης
Βάθρες Σαμοθράκης © ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/EUROKINISSI

Και φυσικά οι παραλίες.. η «Παχιά Άμμος», πιο γνωστή παραλία καθώς είναι η μοναδική με άμμο. Βρίσκεται στην νότια πλευρά του νησιού, η οποία είναι πλούσια σε ελαιώνες. Οι «Κήποι» με το μαύρο βότσαλο, το «Βάτο».

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιάπολης υπάρχουν διάφορα πολύτιμα κοσμήματα, αγαλματίδια, αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις των κτιρίων αλλά αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι τα αντίγραφο του παγκοσμίου φήμης αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης (το γνήσιο βρίσκεται στο Λούβρο). Το άγαλμα ύψους 2μ. ,χρονολογείται το 200 π.Χ , και φιλοτεχνήθηκε από ρόδιο γλύπτη. Αφιερώθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στο 190 π.Χ.

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι μεσαιωνικοί πύργοι των Gattilusi, οι οποίοι αποτελούσαν μέρος του ευρύτερου αμυντικού συγκροτήματος και στόχευαν στην προστασία του νησιού.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση στη Σαμοθράκη υπάρχουν 999 ξωκλήσια και ερείπια αυτών. Σε όλο το νησί υπάρχουν μικρά αρχαία και νεώτερα απόμερα ξωκλήσια, σε εκπληκτικές τοποθεσίες.

Γνωστές, από τους βυζαντινούς χρόνους, για τις ευεργετικές τους ιδιότητες είναι οι θερμές θειούχες πηγές στο καταπράσινο χωριό Θέρμα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών αποδίδονται στην παρουσία σπάνιων δραστικών συστατικών. Στο Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο υπάρχουν εγκαταστάσεις ομαδικών και ατομικών λουτήρων.

Αέρινη, μυστήρια, ανεξήγητη κι ωστόσο απρόσμενα οικεία. Για να τη γνωρίσεις σε βάθος παρ’ολα αυτά, πρέπει να την ανακαλύψεις κομμάτι κομμάτι. Να τη ζήσεις, να την μελετήσεις, να μάθεις κάθε της κρυφή γωνιά.

Μόνο έτσι θα αρχίσει να σου αποκαλύπτεται η μοναδικότητα της. Μην περιμένεις να την κατακτήσεις αν δεν την αγαπήσεις. Η Σαμοθράκη είναι ερωμένη του “τώρα” που διαρκεί για “πάντα”. Δεν χαρίζεται σε περαστικούς.

Πάρτε μια μικρή γεύση..

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share