Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Απέραντος παράδεισος: Η ελληνική παραλία 2,5 χιλιομέτρων με τα εντυπωσιακά βράχια που θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό

Θα «χαθείς» στην μαγεία της

31 Μαΐου 2023 11:34
Απέραντος παράδεισος: Η ελληνική παραλία 2,5 χιλιομέτρων με τα εντυπωσιακά βράχια που θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό
Από Ανθή Κουρεντζή

Στο νησί των ερωτευμένων, τη Σαντορίνη, πολλές είναι οι παραλίες που θα σας κλέψουν την καρδιά, μόνο μία όμως θα βρει μια μόνιμη θέση σε αυτήν: Η παραλία Βλυχάδα. Με την ευκαιρία, δείτε το νησί με την καταγάλανη παραλία που νιώθεις σαν να είσαι στην Εδέμ.

Τοπίο απόκοσμο, σαν σεληνιακό, με γκρίζα άμμο από την ηφαιστειακή τέφρα και λευκοκίτρινα ψηλά βράχια να στέκουν ακριβώς από επάνω της, βράχια σμιλεμένα σαν γλυπτά στο πέρασμα των χρόνων από τη διάβρωση, τους ανέμους και τα κύματα. Πολλοί λένε ότι το τοπίο της Βλυχάδας θα μπορούσε να αποτελέσει το τέλειο σκηνικό για κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, εμείς θα σας πούμε ότι έστω και μία φορά στη ζωή σας αξίζει να την επισκεφθείτε και να νιώσετε την αύρα της, κλειδώνοντας τις μαγικές εικόνες που θα αντικρίσετε για πάντα στο μυαλό σας.

Απέραντος παράδεισος: Η παραλία 2,5 χιλιομέτρων με τα εντυπωσιακά βράχια που θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό

Στα νότια του νησιού, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τα Φηρά και κοντά στον Περίβολο, η μήκους δυόμιση χιλιομέτρων παραλία της Βλυχάδας, παρά τη μνημειώδη ομορφιά της, παραμένει περισσότερο απομονωμένη συγκριτικά με τις άλλες διάσημες παραλίες της Σαντορίνης.

Η μία της άκρη είναι οργανωμένη, με ομπρέλες, ξαπλώστρες κι ένα beach bar, όσο προχωράτε όμως θα βρείτε σίγουρα αρκετό χώρο για να χαρείτε αυτή την πανέμορφη θάλασσα χωρίς να είστε κολλητά με τους διπλανούς, ενώ σε κάποιο σημείο της βρίσκουν καταφύγιο και όσοι προτιμούν να κάνουν μπάνιο χωρίς το μαγιό τους.

Με βότσαλο να ανακατεύεται σε κάποια σημεία με την άμμο, η Βλυχάδα έχει βαθιά και ζεστά, πεντακάθαρα νερά, τα οποία, ευτυχώς για μερικούς και δυστυχώς για κάποιους άλλους, σηκώνουν μεγάλα κύματα όταν φυσάει νοτιάς. Πολύ κοντά υπάρχει κι ένα λιμανάκι όπου δένουν ιδιωτικά σκάφη, αλλά και το χωριό της Βλυχάδας, με αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία εάν θέλετε να βλέπετε αυτή την ομορφιά κάθε πρωί που ξυπνάτε, όπως επίσης και ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.

Το καλό οδικό δίκτυο κάνει εύκολη την πρόσβασή σας με αυτοκίνητο ή μηχανάκι στη Βλυχάδα. Από τα Φηρά θα πάρετε το δρόμο για το Ακρωτήρι και ύστερα από περίπου 10 χιλιόμετρα, αφού περάσετε τη στροφή για Ακρωτήρι, θα στρίψετε με κατεύθυνση τη Βλυχάδα.

Ξέρατε για τη Βλυχάδα ότι… Ύστερα από προσφυγή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας μέσα στα βράχια της Βλυχάδας;

Η «ντίβα» των Κυκλάδων: Το ελληνικό νησί με τις απέραντες παραλίες και τις 235 εκκλησίες

Πολλά νησιά της Ελλάδας ξεχωρίζουν για κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν ή για ένα στοιχείο της ιστορίας τους. Όπως για παράδειγμα ένα μικρό ελληνικό νησί που ξεχωρίζει για τον αριθμό των εκκλησιών και μοναστηριών που έχει. Είναι η Σίφνος που έχει συνολικά 235 εκκλησίες. Πρόκειται για ένα από ομορφότερα και πιο χαρακτηριστικά νησιά των Κυκλάδων. Η σπουδαία ιστορία της Σίφνου αλλά και η ομορφιά της, την κατατάσσουν στις πρώτες επιλογές κάθε χρόνο. Με την ευκαιρία, δείτε το νησί με την καταγάλανη παραλία που νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην ΕΔΕΜ.

Το ελληνικό νησί με τις 235 εκκλησίες

Αν αγαπάς τις Κυκλάδες, τότε δεν γίνεται να μην επισκεφθείς μια φορά τη Σίφνο. Εκεί θα δεις ορεινούς οικισμούς στολισμένους με ασβεστωμένα σπιτάκια, παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Άγονη φύση που μοιάζει σπαρμένη με φύλλα χρυσού κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο. Και φυσικά οι παραλίες. Φαρδιές, αμμουδερές, με νερά ήσυχα και ρηχά και τον κόσμο να απλώνεται σε λίγο ή καθόλου οργανωμένα σημεία, αλλά και μικροί κόλποι, με το βότσαλο να γυαλίζει κάτω από κάθε κύμα. Αυτό που κάνει, βέβαια, την Σίφνο ξεχωριστή είναι οι πολλές εκκλησίες της.

Έχει στο σύνολο 235 εκκλησίςς (κάποιοι λένε ότι είναι και περισσότερες) διασκορπισμένες παντού στο νησί. Όπως οι εκκλησίες, έτσι και τα μοναστήρια είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία και την παράδοση της Ελλάδας. Κάποιες από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Σίφνου που έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά μνημεία είναι οι εξής: Παναγία η Αγγελόκτιστη στην Καταβατή, Μοναστήρι του προφήτη Ηλία του Ψηλού, Μοναστήρι του Χρυσοστόμου στο Κάτω Πετάλι., Παναγία τα Γουρνιά στο Πάνω Πετάλι, Άγιος Αντύπας στο Πάνω Πετάλι, Άγιος Κωνσταντίνος στον Αρτεμώνα, Παναγία της Άμμου και Παναγία η Κόγχη στον Αρτεμώνα, Παναγία Ελεούσα στο κάστρο, Μοναστήρι Παναγίας Πουλάτης, Παναγία του Βουνού, Μοναστήρι της παναγίας της Χρυσοπηγής.

Η «ντίβα» των Κυκλάδων: Το ελληνικό νησί με τις απέραντες παραλίες και τις 235 εκκλησίες

Σίφνος, ένα νησί γεμάτο ιστορία

Όσον αφορά την ιστορία του νησιού, το Κάστρο είναι η περιοχή που προσελκύει κυρίως τα βλέμματα, καθώς εκεί υπήρξε κατά την αρχαία Σίφνο η πρωτεύουσα του νησιού. Τα τείχη του είναι ακόμα ορατά από πολλά σημεία του νησιού.

Αν βρεθείς εκεί απόγευμα, η κυκλαδίτικη ομορφιά θα σε συνεπάρει. Θα κάνεις βόλτα στα δαιδαλώδη καλντερίμια και θα απολαύσεις μια μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Αυτό που θα σου κάνει εντύπωση, επίσης, σε αυτό το μικρό ελληνικό νησί, εκτός από τις εκκλησίες, είναι οι πολλοί αρχαίοι πύργοι που είναι διάσπαρτοι. Αυτοί χτίστηκαν από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. για λόγους επικοινωνίας των αρχαίων ακροπόλεων.

Από αυτούς σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται ο Άσπρος Πύργος, τον οποίον θα δεις κατευθυνόμενος προς τον οικισμό Πλατύ Γιαλό. Θα πρέπει επίσης να κάνεις σίγουρα μια στάση στον οικισμό του Αρτεμώνα. Η περιοχή φημίζεται για παλιά αρχοντικά με τους πέτρινους φράχτες και τα εντυπωσιακά λουλούδια, και αξίζει να την επισκεφθείτε για βόλτα στα πλακόστρωτα στενά. Εκεί βρίσκεται και ο μεγαλύτερος ανεμόμυλος του νησιού, ο οποίος συντηρείται ακόμα εξαιρετικά, και από τον οποίον μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα στο Αιγαίο.

Η Σίφνος είναι το νησί των εναλλακτικών διακοπών που σου προσφέρουν τη γαλήνη που θες χωρίς να σου λείψει τίποτα σε ομορφιά και παροχές…

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share