Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023

Η «ντίβα» των Κυκλάδων: Το ελληνικό νησί με τις απέραντες παραλίες και τις 235 εκκλησίες

Μια ξεχωριστή γωνιά του Αιγαίου

31 Μαΐου 2023 07:41
Η «ντίβα» των Κυκλάδων: Το ελληνικό νησί με τις απέραντες παραλίες και τις 235 εκκλησίες
pixabay.com
Από Ανθή Κουρεντζή

Πολλά νησιά της Ελλάδας ξεχωρίζουν για κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν ή για ένα στοιχείο της ιστορίας τους. Όπως για παράδειγμα ένα μικρό ελληνικό νησί που ξεχωρίζει για τον αριθμό των εκκλησιών και μοναστηριών που έχει. Είναι η Σίφνος που έχει συνολικά 235 εκκλησίες. Πρόκειται για ένα από ομορφότερα και πιο χαρακτηριστικά νησιά των Κυκλάδων. Η σπουδαία ιστορία της Σίφνου αλλά και η ομορφιά της, την κατατάσσουν στις πρώτες επιλογές κάθε χρόνο. Με την ευκαιρία, δείτε το νησί με την καταγάλανη παραλία που νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην ΕΔΕΜ.

Το ελληνικό νησί με τις 235 εκκλησίες

Αν αγαπάς τις Κυκλάδες, τότε δεν γίνεται να μην επισκεφθείς μια φορά τη Σίφνο. Εκεί θα δεις ορεινούς οικισμούς στολισμένους με ασβεστωμένα σπιτάκια, παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Άγονη φύση που μοιάζει σπαρμένη με φύλλα χρυσού κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο. Και φυσικά οι παραλίες. Φαρδιές, αμμουδερές, με νερά ήσυχα και ρηχά και τον κόσμο να απλώνεται σε λίγο ή καθόλου οργανωμένα σημεία, αλλά και μικροί κόλποι, με το βότσαλο να γυαλίζει κάτω από κάθε κύμα. Αυτό που κάνει, βέβαια, την Σίφνο ξεχωριστή είναι οι πολλές εκκλησίες της.

Έχει στο σύνολο 235 εκκλησίςς (κάποιοι λένε ότι είναι και περισσότερες) διασκορπισμένες παντού στο νησί. Όπως οι εκκλησίες, έτσι και τα μοναστήρια είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία και την παράδοση της Ελλάδας. Κάποιες από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Σίφνου που έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά μνημεία είναι οι εξής: Παναγία η Αγγελόκτιστη στην Καταβατή, Μοναστήρι του προφήτη Ηλία του Ψηλού, Μοναστήρι του Χρυσοστόμου στο Κάτω Πετάλι., Παναγία τα Γουρνιά στο Πάνω Πετάλι, Άγιος Αντύπας στο Πάνω Πετάλι, Άγιος Κωνσταντίνος στον Αρτεμώνα, Παναγία της Άμμου και Παναγία η Κόγχη στον Αρτεμώνα, Παναγία Ελεούσα στο κάστρο, Μοναστήρι Παναγίας Πουλάτης, Παναγία του Βουνού, Μοναστήρι της παναγίας της Χρυσοπηγής.

Η «ντίβα» των Κυκλάδων: Το ελληνικό νησί με τις απέραντες παραλίες και τις 235 εκκλησίες
pixabay.com

Σίφνος, ένα νησί γεμάτο ιστορία

Όσον αφορά την ιστορία του νησιού, το Κάστρο είναι η περιοχή που προσελκύει κυρίως τα βλέμματα, καθώς εκεί υπήρξε κατά την αρχαία Σίφνο η πρωτεύουσα του νησιού. Τα τείχη του είναι ακόμα ορατά από πολλά σημεία του νησιού.

Αν βρεθείς εκεί απόγευμα, η κυκλαδίτικη ομορφιά θα σε συνεπάρει. Θα κάνεις βόλτα στα δαιδαλώδη καλντερίμια και θα απολαύσεις μια μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Αυτό που θα σου κάνει εντύπωση, επίσης, σε αυτό το μικρό ελληνικό νησί, εκτός από τις εκκλησίες, είναι οι πολλοί αρχαίοι πύργοι που είναι διάσπαρτοι. Αυτοί χτίστηκαν από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. για λόγους επικοινωνίας των αρχαίων ακροπόλεων.

Από αυτούς σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται ο Άσπρος Πύργος, τον οποίον θα δεις κατευθυνόμενος προς τον οικισμό Πλατύ Γιαλό. Θα πρέπει επίσης να κάνεις σίγουρα μια στάση στον οικισμό του Αρτεμώνα. Η περιοχή φημίζεται για παλιά αρχοντικά με τους πέτρινους φράχτες και τα εντυπωσιακά λουλούδια, και αξίζει να την επισκεφθείτε για βόλτα στα πλακόστρωτα στενά. Εκεί βρίσκεται και ο μεγαλύτερος ανεμόμυλος του νησιού, ο οποίος συντηρείται ακόμα εξαιρετικά, και από τον οποίον μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα στο Αιγαίο.

Η Σίφνος είναι το νησί των εναλλακτικών διακοπών που σου προσφέρουν τη γαλήνη που θες χωρίς να σου λείψει τίποτα σε ομορφιά και παροχές…

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share