Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Βγαλμένη από όνειρο: Η πολυβραβευμένη ελληνική παραλία με την κρυστάλλινη θάλασσα και την ολόλευκη αμμουδια

Να την πιεις στο ποτήρι

28 Μαΐου 2023 20:51
Βγαλμένη από όνειρο: Η πολυβραβευμένη ελληνική παραλία με την κρυστάλλινη θάλασσα και την ολόλευκη αμμουδια
Από Ανθή Κουρεντζή

Η παραλία στη Χαλκιδική κερδίζει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες που ανακαλ΄τπτουν τις ομορφιές της. Με την ευκαιρία, δείτε την παραλία της Αττικής που είναι σαν να κολυμπάς στις Κυκλάδες.

Δεκαπέντε χιλιόμετρα μετά την Βουρβουρού και 132 από το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα συναντήσετε την απέραντη, γαλαζοπράσινη και μαγευτική παραλία του Αρμενιστή στη Χαλκιδική με την χοντρή κατάλευκη αμμουδιά.

Μια παραλία όνειρο με θέα το Άγιον Όρος, το Περιβόλι της Παναγιάς όπως το αποκαλούν πολλοί. Όσοι την έχετε επισκεφτεί σίγουρα την έχετε βάλει στην καρδιά σας. Όσοι πάλι δεν τα έχετε καταφέρει, φέτος ίσως είναι η ιδανική στιγμή για να την επισκεφτείτε από κοντά.

Βγαλμένη από όνειρο: Η πολυβραβευμένη ελληνική παραλία με την κρυστάλλινη θάλασσα και την ολόλευκη αμμουδια

Μοιάζει σαν ένα εξωτικό νησί που στεφανώνεται από πυκνή βλάστηση, ενώ μαγεύει όποιον σταθεί τυχερός και αντικρίσει από κοντά την ανατολή του ηλίου που κυριολεκτικά κρύβεται πίσω από την κορυφή του Άθωνα. Κάθε χρόνο μάλιστα βραβεύεται με την Γαλάζια Σημαία για τα πεντακάθαρα νερά της.

Μεγάλο μήκος της παραλίας, εδώ και πολλά χρόνια, ανήκει στο γνωστό, αγαπημένο κάμπινγκ της νεολαίας, τον “Αρμενιστή”, που είναι άριστα οργανωμένο, με πολλές υποδομές και δυνατότητες για τους επισκέπτες.

Για όσους δεν θέλουν να περάσουν μέσα από το κάμπινγκ για να μεταβούν στην παραλία, υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι στα αριστερά για πρόσβαση σε αυτήν.

Βγαλμένη από Καραϊβική: Το ελληνικό νησί με την «απόκοσμη» παραλία και νερά που θυμίζουν πισίνα

Στη “σκιά” του διάσημου Σίμου στην Ελαφόνησο, βρίσκεται μια άσημη παραλία που είναι εξίσου όμορφη, αν όχι πιο όμορφη. Πετάμε πάνω από την παραλία Παναγία Ελαφονήσου, στη δυτική πλευρά του νησιού. Με την ευκαιρία, δείτε το άγνωστο «διαμαντάκι» του Ιονίου.

Το χειμώνα, λιμνάζοντα νερά από την πλημμυρίδα και τη βροχή συγκεντρώνονται στο εσωτερικό της παραλίας δημιουργώντας μια μικρή λίμνη, την οποία οι ντόπιοι ονομάζουν “Λιμνίτσα”.

Βγαλμένη από Καραϊβική: Το ελληνικό νησί με την «απόκοσμη» παραλία και νερά που θυμίζουν πισίνα

Πρόκειται για ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με κέδρους, αμμόλοφους και καταγάλανα βαθιά νερά. Στην αγκάλη της Παναγιάς συναντάμε τα τέσσερα νησάκια της: τις Ξεροπούλες, το Λεπτό Νησί, το Πρασονήσι και την Κασσέλα, το μεγαλύτερο νησάκι της Ελαφονήσου με ύψος 18 μέτρων. Στην παραλία της Παναγίας μπορεί κανείς να απολαύσει ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος δύει ανάμεσα στα νησάκια. Πάνω από την παραλία βρίσκεται η γραφική Παναγία.

Γύρω από την εκκλησία εκτείνεται ο οικισμός “Κατωνησί”. Καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλές σπηλιές, η ντόπια παράδοση θεώρησε το Κάτω Νησί σαν τη Χώρα των Κυκλώπων και τα νησιά της Παναγίας σαν “Κυκλώπετρες”. Έξω από τα νησιά της Παναγίας έγινε η Β’ Βενετοτουρκική Ναυμαχία της Ελαφονήσου το 1717 με το ναύαρχο Πιζάνη (Δρ Μέντης Κ. 1993: 60-61), ενώ στα γαλανά νερά της διασώθηκε ο Κολοκοτρώνης το 1806 (Ανωμήτρης Τζ. 1984-1996).

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share