Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Λιλιπούτεια γωνιά: Το ελληνικό νησί που αποκαλείται «μικρή Ιταλία»του Αιγαίου - Σε παρασέρνει με την ομορφιά του

Ονειρεμένο μέρος!

25 Μαΐου 2023 22:51
Λιλιπούτεια γωνιά: Το ελληνικό νησί που αποκαλείται «μικρή Ιταλία»του Αιγαίου - Σε παρασέρνει με την ομορφιά του
Από Ανθή Κουρεντζή

Ένα νησί που δεν είναι πολύ δημοφιλές για τον τουρισμό του αλλά αξίζει σίγουρα να το γνωρίσεις καλύτερα είναι η «μικρή Ιταλία» του Αιγαίου. Και αυτό είναι οι Λειψοί. Στην πραγματικότητα πρόκειται για είναι ένα σύμπλεγμα 24 νησίδων στα Δωδεκάνησα. Από το Φράγκο και το Καπαρονήσι, κι από τα Νότια έως τα Βόρεια Ασπρονήσια, εικόνες εκπληκτικής και άγριας ομορφιάς δίνουν τη θέση τους σε σεληνιακές παραλίες και στα βαθιά τιρκουάζ νερά της φυσικής πισίνας στο Μακρονήσι. Με την ευκαιρία, δείτε το ελληνικό νησί που έχει γνωρίσει διεθνή αποθέωση.

Λειψοί, η μικρή Ιταλία του Αιγαίου

Το Λειψώ, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι είναι το κεντρικό, μεγαλύτερο και μόνο κατοικημένο νησί του συμπλέγματος. Βρίσκεται στα βόρεια της Πάτμου και ανατολικά της Λέρου και είναι το μέρος που όλοι γίνονται ένα.

Ο τρόπος ζωής στο νησί είναι μοναδικός και τον λατρεύουν οι Ιταλοί. Μάλιστα λίγο έξω από το Χωριό υπάρχει και ο μοναδικός οργανωμένος οικισμός του νησιού. Έχει φτιαχτεί η λεγόμενη ιταλική συνοικία όπου οι Ιταλοί αγόρασαν παραδοσιακά σπίτια, που αγναντεύουν το Αιγαίο, τα ανακαίνισαν και έγιναν μέρος του τόπου.

Έτσι, λοιπόν, το συγκεκριμένο νησί στα Δωδεκάνησα αποκαλείται μικρή Ιταλία του Αιγαίου

Το μικρό νησί στα Δωδεκάνησα και οι παραλίες του

Οι πιο κοντινές παραλίες στη Χώρα των Λειψών είναι η Λιεντού και ο Κάμπος που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο. Στις βορειοανατολικές ακτές βρίσκεται ο Πλατύς Γιαλός. Εκεί ζεις τη μοναδική εμπειρία του να κολυμπάς παρέα με πάπιες και χήνες.

Λιλιπούτεια γωνιά: Το ελληνικό νησί που αποκαλείται «μικρή Ιταλία»του Αιγαίου - Σε παρασέρνει με την ομορφιά του

Η Κατσαδιά στα νότια του νησιού είναι επίσης μία ωραία αμμουδερή παραλία, ενώ νοτιότερα βρίσκεται η επίσης αμμουδερή κι εξωτική Παπαντριά, απ’ όπου όχι μόνο ατενίζεις τη νησίδα Λύρα αλλά μπορείς και να τη φτάσεις κολυμπώντας. Λίγο ανατολικότερα εντυπωσιάζει με τα γύρω επίπεδα βράχια της και τις θαλάσσιες σπηλιές της, η βοτσαλωτή Χοχλακούρα.

Το Μονοδένδρι, η Φουντάνα, ο Ξηρόκαμπος, το Τουρκόμνημα, η Κορακιά και οι Καμάρες είναι πιο μακρινές κι απομονωμένες αλλά αξίζει να τις επισκεφθείς για την ιδιαιτερότητα του τοπίου τους. Πιο κοντινές αλλά ήσυχες παραλίες είναι οι Μπουγκί, Λαλαούνη, Λίμνη, Μικρό Μερσίνη και Μεγάλο Μερσίνη.

Το νησί στο οποίο επιστρέφουν οι ντόπιοι

Παρόλο που πρόκειται για ένα μικρό νησί, ωστόσο σφύζει από ζωή όλο το χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο πλυθησμός του συνεχώς αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες αφού οι νέοι διαλέγουν να μείνουν στον τόπο τους. Σήμερα οι κάτοικοι ξεπερνούν τους 700, αριθμός διπλάσιος απ’ ό,τι πριν από 30 χρόνια.

Η μικρή Ιταλία του Αιγαίου σε περιμένει να την εξερευνήσεις…

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share