Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Το ομορφότερο εκκλησάκι της Ελλάδας: Χτισμένο μέσα σε έναν τεράστιο πλάτανο 1.000 ετών που θυμίζει σκηνικό παραμυθιού

Μία από τις πιο περίεργες εκκλησίες της Ελλάδας

6 Μαΐου 2023 17:49
Το ομορφότερο εκκλησάκι της Ελλάδας: Χτισμένο μέσα σε έναν τεράστιο πλάτανο 1.000 ετών που θυμίζει σκηνικό παραμυθιού
Από Ανθή Κουρεντζή

Η φύση για μια ακόμη φορά κάνει τα “θαύματά της”. Τρία πλατάνια ενώνονται σε ένα και δημιουργούν ένα άνοιγμα, το οποίο μέσα του φιλοξενεί ένα μικρό εντυπωσιακό εκκλησάκι, ίσως το πιο όμορφο της χώρας. Η Ελλάδα φημίζεται γενικά για τα πολλά “ιδιαίτερα” και εντυπωσιακά εκκλησάκια της, αλλά το συγκεκριμένο μάλλον ξεχωρίζει για πολλούς πέρα της τοποθεσίας του μέσα στον γεροπλάτανο. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκι της Κρήτης που είναι μέσα στο φαράγγι.

Σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται λοιπόν το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, στη δυτική όχθη του ποταμού Κερυνίτη στο χωριό Πλατανιώτισσα, σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων.

Το εκκλησάκι βρίσκεται μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου γεροπλατάνου, 1.000 ετών ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν.

Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25 μ. περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μ. και στο μέσο του 12,65 μ. και έχει χωρητικότητα περίπου 20 ατόμων. Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη.

Ο Ιερός Ναός που σχηματίζεται μέσα στην κουφάλα φωτίζεται από ένα μικρό παράθυρο στα νοτιοανατολικά του δέντρου και από τη μικρή πόρτα που βρίσκεται βορειοδυτικά.

Το ομορφότερο εκκλησάκι της Ελλάδας: Χτισμένο χτισμένο μέσα σε έναν τεράστιο πλάτανο 1.000 ετών

Ο εσωτερικός χώρος του πλατάνου δεν είναι ομαλός και σε μερικά μέρη σχηματίζει ημικυκλικά κοιλώματα.

Τα πανύψηλα κλωνάρια των τεράστιων δέντρων δημιουργούν ένα πανύψηλο φυσικό τρούλο που σχεδόν δεν επιτρέπει να περάσουν οι ακτίνες του ήλιου.

Καθώς ο προσκυνητής μπαίνει στον Ναό, δεξιά και τρία μέτρα πάνω από το έδαφος παρατηρεί μια ιδιαίτερη κοιλότητα βάθους 30 εκ. και ύψους 70 εκ.

Στην κοίλη και λεία επιφάνεια της, είναι τυπωμένη ανάγλυφη, αμετάβλητη στους αιώνες η Εικόνα της Θεοτόκου, που κρατά στα χέρια της το Θείο Βρέφος. Το κεφάλι της Παναγίας βλέπει προς τα δεξιά, όπου και το χέρι της που βαστάζει το βρέφος.

Η Εικόνα είναι πανομοιότυπη με την ονομαστή ανάγλυφη Εικόνα του Μεγάλου Σπηλαίου.

Οι διαστάσεις της είναι ακριβώς ίδιες και οι εξοχές είναι αντιστοίχως εσοχές στην Εικόνα του Ιερού Πλατάνου.

Το αποτύπωμα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος στα χέρια, που βρίσκεται σε μία από τις επιφάνειες του κοιλώματος και είναι πανομοιότυπο με την εικόνα της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου προκαλεί εντύπωση. Στο σημείο του Ιερού Αποτυπώματος της Θεοτόκου, ο φλοιός του Πλατάνου είναι νεκρός και αμετάβλητος αρκετούς αιώνες, με πάχος πάρα πολύ μικρό. Γύρω όμως από αυτό το σημείο το πλατάνι βλασταίνει και αναπτύσσεται κανονικά και μέσα ακόμα στην κουφάλα του δέντρου.

Το ομορφότερο εκκλησάκι της Ελλάδας: Χτισμένο χτισμένο μέσα σε έναν τεράστιο πλάτανο 1.000 ετών

Σύμφωνα με την παράδοση, το 840 μ.Χ. κατά την περίοδο της εικονομαχίας, όταν πυρπολήθηκε η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, οι πιστοί κατάφεραν να διασώσουν την θαυματουργή εικόνα της Μονής και την περιέφεραν από χωριό σε χωριό με σκοπό να εξασφαλίσουν την ασφάλειά της και να εδραιώσουν την πίστη των Χριστιανών.

Σε μία τέτοια περιφορά της εικόνας , οι ιερομόναχοι της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου διανυκτέρευσαν στον ίδιο τόπο που είχαν διανυκτερεύσει στο παρελθόν οι Άγιοι Πατέρες Συμεών και Θεόδωρος, μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει.

Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάστηκε «Παναγία η Πλατανιώτισσα», όνομα που πήρε αργότερα και το ίδιο το χωριό το οποίο μέχρι τότε ονομαζόταν Κλαπατσούνα. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 769 μέτρων βορειοδυτικά των Καλαβρύτων.

Τα «Μετέωρα» στο κέντρο της Αθήνας: Το μικρό εκκλησάκι στο Θησείο που δεσπόζει πάνω σε βράχο και προκαλεί δέος

Ακόμη κι αν έχεις περπατήσει εκατοντάδες φορές στο κέντρο της Αθήνας, ίσως να υπάρχουν κτήρια, γωνιές και γεγονότα τα οποία σου είναι άγνωστα ή δεν έχεις δώσει τόση βαρύτητα ή και σημασία. Μπορεί και να τα προσπερνάς χωρίς να τα παρατηρείς και χωρίς να δίνεις βάση παρόλο που αξίζει να ασχοληθείς λίγο περισσότερο.

Επίσης, συχνά περνάμε δίπλα από αξιοθέατα και μικρά μνημεία που όντως έχουν κάτι εντυπωσιακό να σου παρουσιάσουν, αλλά είσαι τόσο απασχολημένος ή απορροφημένος από την καθημερινότητα, που δεν τα παρατηρείς. Ένα από αυτά βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Θησείο. Είναι ο Άγιος Αθανάσιος Κουρκούρης ή αλλιώς το μικρό… Μετέωρο της Αθήνας όπως το αποκαλούν. Με την ευκαιρία, δείτε το απόκρημνο μοναστήρι που είναι σφηνωμένο στον βράχο και προκαλεί δέος.

Άγιος Αθανάσιος Κουρκούρης: Το μικρό «μετέωρο» στο κέντρο της Αθήνας

Ο Άγιος Αθανάσιος Κουρκούρης είναι ένας μικρός μεταβυζαντινός ναός ο οποίος βρίσκεται στην πεζοδρομημένη οδό Επταχάλκου στο Θησείο. Μπορείς να δεις στα Google Maps πού ακριβώς βρίσκεται ο ναός και να τον δεις από κοντά αλλά και να τον φωτογραφίσεις αν το θες. Το μικρό… μετέωρο της Αθήνας είναι χτισμένο σε μια υπερυψωμένη θέση και στην πραγματικότητα πάνω σε έναν βράχο. Η μικρή αυτή εκκλησία είναι μονόκλιτη κεραμοσκεπής βασιλική. Οι μακρές πλευρές έχουν από ένα τυφλό τόξο. Επίσης το τόξο της βόρειας πλευράς μεταγενέστερα ανοίχτηκε και κατασκευάστηκε αριστερά μια μικρή προσθήκη.

Πρόκειται για έναν πολύ μικρό ναό καθώς οι διαστάσεις του είναι 2,50 x 5 μέτρα. Ο Άγιος Αθανάσιος Κουρκούρης είναι χτισμένος πάνω στη βάση όπου κατά την αρχαιότητα ήταν τοποθετημένο το άγαλμα του ήρωα Χαλκώδοντα. Πώς πήρε το όνομά της αυτή η μικρή εκκλησία στο κέντρο της Αθήνα; Στην πραγματικότητα λέγεται Κουρκούρης ή Κουρκουρής, παίρνοντας το όνομα ενός μεταγενέστερου ιδιοκτήτη του κτήματος, στο οποίο υπάρχει ο ναός. Επίσης ο ιστορικός Δημήτριος Καμπούρογλου γράφει ότι ο ναός εκεί που βρίσκεται δίνει την εντύπωση «ορνέου κουρκουριάζοντος».

Τα «Μετέωρα» στο κέντρο της Αθήνας: Το μικρό εκκλησάκι στο Θησείο που δεσπόζει πάνω σε βράχο και προκαλεί δέος

Ο ναός χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας πιθανώς από Αγιορείτη μοναχό. Υπάρχει μια παράδοση που υποστηρίζει ότι κτήτορας είναι ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, τον 10ο αιώνα, πλην όμως ελέγχεται ως ανακριβής. Υπάρχει και μια εντοιχισμένη επιγραφή που αναφέρει ότι κατασκευάστηκε το 1750, αλλά δεν υπάρχει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.

Οι ιστορικές στιγμές που έζησε η μικρή εκκλησία

Ο μικρός ναός αποτέλεσε στο παρελθόν παρατηρητήριο σημαντικών ιστορικών στιγμών που βίωσε η ελληνική πρωτεύουσα. Το μικρό μετέωρο μέσα στα χρόνια είδε την πρωτεύουσα να αλλάζει και να μεταμορφώνεται. Και εκείνο στέκεται εκεί, σαν παρατηρητής και μας θυμίζει ότι στην πόλη υπάρχουν πολλές κρυφές γωνιές και σημεία που θα σε εντυπωσιάσουν, αρκεί να έχεις τη διάθεση και το χρόνο να τα εξερευνήσεις…

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share