Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σπάνιος θησαυρός: Το βουνίσιο εκκλησάκι της Αττικής που θυμίζει Άγιο Όρος (video)

Λίγοι το γνωρίζουν!

15 Απριλίου 2023 16:23
Σπάνιος θησαυρός: Το βουνίσιο εκκλησάκι της Αττικής που θυμίζει Άγιο Όρος (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάνοντας βόλτες και εξερευνώντας την Αττική, σίγουρα θα ανακαλύψεις μέρη, αξιοθέατα και τοποθεσίες που ούτε καν είχες φανταστεί ότι υπάρχουν. Με την ευκαιρία, δείτε το άγνωστο εκκλησάκι της Αττικής.

Μια τέτοια κατηγορία είναι σίγουρα τα εκκλησάκια και οι μονές που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Κάποια από αυτά είναι πιο εύκολα προσβάσιμα, κάποια πιο δύσκολα αλλά άκρως εντυπωσιακό όπως το εκκλησάκι της Αττικής που θυμίζει Άγιο Όρος και είναι χτισμένο στο χείλος του γκρεμού. Πρόκειται για ένα σημείο που σου προκαλεί δέος όταν το αντικρίζεις και βρίσκεται πού αλλού; Στο αγαπημένο βουνό της Αττικής. Εκδρομή στην Πάρνηθα. Ο λόγος για το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας το οποίο δεσπόζει στο χείλος του γκρεμού.

Εκδρομή στην Πάρνηθα και στο εκκλησάκι που θυμίζει Άγιο Όρος

Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στην Πάρνηθα και αποτελεί ένα από τα πιο ωραία εκκλησάκια της Αττικής. Η τοποθεσία είναι γεμάτη ηρεμία και πράσινο περιβάλλον. Το τοπίο σου προκαλεί δέος αλλά και μια εσωτερική γαλήνη. Δεν είναι τυχαίο ότι το αποκαλούν ως το Αγιορείτικο μοναστήρι της Αττικής. Αυτό το μικρό εκκλησάκι βρίσκεται πάνω σε έναν βράχο γεμάτο ο οποίος θυμίζει πολύ τα μοναστήρια του Άγιου Όρους.

Για να το προσεγγίσεις πάντως, θα χρειαστεί να κάνεις μια πεζοπορική διαδρομή στην Πάρνηθα. Για να φτάσεις, θα πρέπει να προσεγγίσεις τον οικισμό του Αυλώνα με το αυτοκίνητο. Να υπολογίζεις ότι θα πρέπει να διανύσεις έναν λασπώδη χωματόδρομο για να φτάσεις στην αρχή του πεζοπορικού μονοπατιού. Από εκεί και πέρα η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη ενώ θα κάνεις μία ώρα πεζοπορία μέσα σε πευκοδάσος. Το μόνο που χρειάζεται είναι άνετα, παπούτσια και να έχεις μαζί σου δροσερό νερό.

Το άγνωστο εκκλησάκι των Σποράδων που έχει σκαλιστεί κυριολεκτικά πάνω σε βράχο (video)

Μεγάλες και μικρές εκκλησίες, απόμερα μοναστήρια και εκκλησάκια στο χείλος του γκρεμού. Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα συνθέτουν την εικόνα της ελληνικής επαρχίας όσον αφορά τα θρησκευτικά μνημεία που υπάρχουν διάσπαρτα απ’ άκρη σ’ άκρη. Με την ευκαιρία, δείτε το άγνωστο νησί της Πελοποννήσου με το κρυμμένο μυστικό.

Κάποια σίγουρα καταφέρνουν να ξεχωρίσουν λόγω της θέσης ή της κατασκευής τους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με ένα υπόσκαφο εκκλησάκι για το οποίο μπορεί να καμαρώνει η Σκύρος. Ο λόγος για τον Άγιο Νικόλαο ο οποίος είναι κυριολεκτικά σκαλισμένος πάνω σε έναν βράχο. Οι εικόνες που θα αντικρίσεις αν βρεθείς εκεί, ή αυτές που βλέπεις από τις φωτογραφίες σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Κι αυτό γιατί μοιάζει στη μέση του πουθενά να περιμένει από πιστούς που τυχαία περνούν από εκεί να ανάψουν ένα κερί.

Ο υπόσκαφος ελληνικός ναός που έχει σκαλιστεί κυριολεκτικά πάνω στο βράχο

Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι ένα μικρό αλλά πολύ εντυπωσιακό εκκλησάκι στη Σκύρο και συγκεκριμένα στην θέση Πουριά. Θα τον βρείς αφού έχεις περάσει από τον οικισμό Γυρίσματα. Σίγουρα όποιον ντόπιο και να ρωτήσεις θα σε κατευθύνει γρήγορα και εύκολα ώστε να δεις αυτόν τον ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ναό στο νησί της Σκύρου.

Ο εντυπωσιακός βράχος πάνω στον οποίο είναι σκαμμένο το εκκλησάκι βρίσκεται στην θέση όπου υπήρχαν τα αρχαία λατομία πωρόλιθου. Έτσι, όταν βρεθείς εκεί κάποια στιγμή θα δεις ότι ο βράχος στη μέση του πουθενά, το εκκλησάκι, το αρχαίο λατομείο αλλά και ο ανεμόμυλος δημιουργούν μία υπέροχη γωνιά στα Πουριά της Σκύρου.

Το άγνωστο εκκλησάκι των Σποράδων που έχει σκαλιστεί κυριολεκτικά πάνω σε βράχο (video)

Το κατάλευκο μικρό εκκλησάκι στο εσωτερικό του είναι πολύ μικρό, λιτό και στενό. Μετά βίας χωρούν 2-3 άνθρωποι. Αυτό όμως δεν το κάνει να σου δημιουργεί λιγότερη κατάνυξη από κάποια μεγάλη εκκλησία. Μπαίνοντας μέσα θα δεις τις λιγοστές εικόνες και μερικά αναμένα κεράκια. Στις δύο πλευρές του μικρού ναού βρίσκονται το αρχαίο λατομείο και ο Ανεμόμυλος με θέα το απέραντο Αιγαίο.

Το άγνωστο εκκλησάκι των Σποράδων που έχει σκαλιστεί κυριολεκτικά πάνω σε βράχο (video)

Κοντά στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν και άλλα εκκλησάκια, όπως αυτό της Αγίας Παρασκευής και του Άγιου Ερμόλαου. Αξίζει οπωσδήποτε να κάνεις μια στάση εκεί, να βγάλεις φωτογραφίες και να ανάψεις ένα κεράκι. Το τοπίο αλλά και τα συναισθήματα που θα νιώσεις θα σε κατακλύσουν και θα σε γεμίσουν με εικόνες για μια ολόκληρη ζωή.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share