Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023

Στην κορυφή και στο δρακόσπιτο της Όχης... Το ελληνικό Στόουνχετζ βρίσκεται καλά κρυμμένο σε υψόμετρο 1365 μέτρων

Απίστευτο!

14 Μαρτίου 2023 12:22
Στην κορυφή και στο δρακόσπιτο της Όχης... Το ελληνικό Στόουνχετζ βρίσκεται καλά κρυμμένο σε υψόμετρο 1365 μέτρων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το σπουδαιότερο και πιο εντυπωσιακό από τα αινιγματικά Δρακόσπιτα της Εύβοιας είναι κατασκευασμένο στη κορυφή του όρους Όχη, πάνω από την Κάρυστο, σε υψόμετρο 1398 μέτρων. Έχει φτιαχτεί με μεγάλους ογκόλιθους που έχουν αποκοπεί από τον γύρω χώρο, έχουν πελεκηθεί και έχουν ταιριαχθεί αρμονικά ο ένας με τον άλλον χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί κανενός είδους συνδετικό υλικό!

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Δελφοί: Περιπλανηθείτε στον "Ομφαλό της Γής" με την πιο προηγμένη κάμερα στον κόσμο

Το πάχος των τοίχων του είναι περίπου 1,50 μέτρα. Οι εσωτερικές διαστάσεις του κτίσματος είναι σχεδόν 5 x 10 μέτρα. Η είσοδός του είναι χαρακτηριστική τρίλιθη, σχήματος Π, από μεγάλες κολώνες. Η πλάκα πάνω από την είσοδο έχει διαστάσεις 4 μ. μήκος x 2 μ. πλάτος x 0,30 μ. πάχος!. Αυτή η πλάκα που ζυγίζει περίπου 10 τόνους, πώς μετακινήθηκε; Πώς σηκώθηκε στο ύψος των 2 μέτρων που είναι τοποθετημένη; Τι εξυπηρετούσε ένα τέτοιο ιδιαίτερα προσεγμένο κατασκευαστικά κτίσμα στο υψόμετρο των 1400 μέτρων σε μία ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή;

Οι απαντήσεις βρίσκονται καλά κρυμμένες σε ένα ομιχλώδες παρελθόν, που πολλοί αρχαιολόγοι και ερευνητές έχουν επιχειρήσει να αποκαλύψουν.

Πάντως, το 1959 οι ανασκαφικές έρευνες του καθηγητή Νικ. Μουτσόπουλου στο Δρακόσπιτο της Όχης έφεραν στο φως αγγεία, όστρακα ( σε ένα από αυτά μάλιστα υπάρχει χαραγμένο και κάποιο είδος άγνωστης γραφής) και άλλα αντικείμενα που σήμερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου.

Πεζοπορώντας στα ίχνη του δράκου

Η ανάβαση προς την κορυφή είναι μια εμπειρία ζωής. Το όρος Όχη είναι ένα από τα πλέον όμορφα και παρθένα τοπία του ελληνικού χώρου. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, λόγω της μοναδικής ομορφιάς του χώρου, αλλά και της μεγάλης σημασίας που διαδραματίζει ως καταφύγιο άγριας ζωής. Η Όχη διαθέτει μια εξαιρετικά σπάνια χλωρίδα, η οποία επιβίωσε απομονωμένη για χιλιετηρίδες. Ως οικοσύστημα θεωρείται από τα αρχαιότερα του πλανήτη. Από το χωριό Μύλοι Καρύστου κατευθυνόμαστε προς το ορειβατικό καταφύγιο στα 1100 μ. υψόμετρο.

Ο αέρας μοσχοβολά θυμάρι και άγριο τσάι του βουνού∙ ένα δάσος με θεόρατες, υπεραιωνόβιες καστανιές στη θέση «Καστανόλογγος» μας χαρίζει υπέροχες εικόνες. Από το καταφύγιο ξεκινά το σημαδεμένο βατό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στη κορυφή μέσα από τις απότομες γυμνές βουνοπλαγιές. Απαραίτητη στάση στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, που είναι λαξευμένο μέσα στους βράχους, για να θαυμάσουμε την ανεμπόδιστη θέα στη γύρω περιοχή. Μια ανάσα και αντικρίζουμε το πανάρχαιο «κυκλώπειο» κτίσμα, το Δρακόσπιτο της Όχης.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share