Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η «μυθική» παραλία της Μεσσηνίας και η ιστορία πίσω από το καταγάλανο τοπίο της

Ένα εντυπωσιακό μέρος που κόβει την ανάσα

12 Μαρτίου 2023 17:35
Η «μυθική» παραλία της Μεσσηνίας και η ιστορία πίσω από το καταγάλανο τοπίο της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι γεμάτο ιστορία. Γνωστή ή λιγότερο γνωστή. Σε βουνά, παραλίες και νησιά έχουν γραφτεί γεγονότα που μπορείς να συνειδητοποιήσεις ακόμη περισσότερο αν βρεθείς εκεί. Θαυμάζοντας τις ομορφιές μιας περιοχής, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωρίζουμε και διάφορα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν εκεί. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε μια πανέμορφη παραλία της Ελλάδας. Ο λόγος για την παραλία Ασπίδα του Βρασίδα. Ή αλλιώς μια από τις πιο ιστορικές παραλίες της Ελλάδας. Μια παραλία με ιστορίες από την αρχαιότητα. Με την ευκαιρία, δείτε την παραλία της Στερεάς Ελλάδας που θυμίζει αμμόγλωσσα.

Ασπίδα του Βρασίδα: Μια από τις πιο ιστορικές παραλίες της Ελλάδας

Η παραλία Ασπίδα του Βρασίδα ή αλλιώς Σφακτηρία βρίσκεται κοντά στην Πύλο και συγκεκριμένα μπροστά στο φυσικό της λιμάνι. Στην ουσία πρόκειται για μια παραλία που υπάρχει σε μια βραχονησίδα με μεγάλη ιστορία. Ακόμη και το όνομα της παραλίας δεν είναι τυχαίο μιας και φαίνεται πως προέρχεται από το ρήμα σφάζω που σήμαινε και θυσιάζω. Και γιατί ονομάστηκε έτσι; Ο λόγος είναι ότι πεκεί πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου θυσίες προς τιμήν του θεού Ποσειδώνα.

Η Σφακτηρία είναι ουσιαστικά μια μακρόστενη βραχονησίδα κατάφυτη και με κρυστάλλινα καταγάλανα νερά.

Η Βραχονησίδα, η παραλία και η ιστορία τους

Στη Σφακτήρια κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Δημοσθένης διέταξε να αγκυροβολήσουν απέναντι από το βόρειο άκρο της Σφακτηρίας, που τότε άνηκε στην Σπάρτη και κατοικούνταν από είλωτες. Επειτα, έδωσε εντολή στο πλήρωμα να αποβιβαστεί και να οχυρωθεί στη βραχονησίδα. Οταν οι Σπαρτιάτες αντιλήφθηκαν τους Αθηναίους, στρατοπέδευσαν στο νότιο τμήμα της Σφακτηρίας και αποβίβασαν στρατό στη βραχονησίδα και στόλο στη θάλασσα. Ο Δημοσθένης έστειλε τρεις τριήρεις στη Ζάκυνθο, ζητώντας ενισχύσεις από την κύρια αθηναϊκή μοίρα. Μετά από μάχη, οι Αθηναίοι νίκησαν τον σπαρτιατικό στόλο και οι Σπαρτιάτες αποκλείστηκαν στη Σφακτηρία. Οι Σπαρτιάτες έστελναν είλωτες που κολυμπούσαν και έδιναν κρυφά εφόδια και τρόφιμα στους πολιορκημένους.

Η Αθήνα παραχώρησε ανακωχή, ωστόσο, η Σπάρτη αρνήθηκε εξαιτίας των σκληρότατων όρων που τέθηκαν. Οι Αθηναίοι πραγματοποίησαν επίθεση και περικύκλωσαν τους Σπαρτιάτες που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους υπεράριθμους Αθηναίους. Πριν τους αποτελειώσουν, έστειλαν αγγελιοφόρο για να ζητήσει την παράδοσή τους. Προς έκπληξη πολλών, οι Σπαρτιάτες παραδόθηκαν και μεταφέρθηκαν αιχμάλωτοι στην Αθήνα.

Ήξερες ότι;

Εκεί κάπου ανάμεσα στους βράχους της Σφακτηρίας υπάρχει ακόμη και μια στοά την οποία αποκαλούν και με το όνομα Τρυπητό. Μάλιστα η παράδοση λέει ότι εάν μια έγκυος περάσει μέσα από αυτή, τότε το παιδί που θα αποκτήσει θα είναι αγόρι.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share