Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023

Η αρχαία «Ακρόπολη» της Ελλάδας που προκαλεί δέος και σε ταξιδεύει πίσω στους αιώνες

Θέα που κόβει την ανάσα

9 Μαρτίου 2023 15:01
Η αρχαία «Ακρόπολη» της Ελλάδας που προκαλεί δέος και σε ταξιδεύει πίσω στους αιώνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχουν θέες που δε θα ξεχάσεις ακόμη κι αν απολαύσεις έστω και μία φορά στη ζωή σου. Και η Φιλέρημος στην Ρόδο σου προσφέρει μια τέτοια με το μάτι να χάνεται σε μια απέραντη έκταση γεμάτη ιστορία και πολιτισμό. Ένας λόφος ιδιαίτερος που εκτός από την μοναδική θέα, έχει και μεγάλη ιστορία μιας και κατά τα αρχαία χρόνια αποτέλεσε τόπο λατρείας των Αρχαίων Ελλήνων. Αυτό μαρτυρούν και τα ερείπια που θα δει κανείς εκεί καθώς η περιοχή ήταν γνωστή ως η Ακρόπολη της Ιαλυσού. Μπορεί να μην είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά μέρη της Ρόδου αλλά σίγουρα από αυτά που αξίζει να ψάξεις αν θες το κάτι διαφορετικό στα ταξίδια σου και δεν ακολουθείς τις κλασικές επιλογές. Με την ευκαιρία, δείτε το εξωτικό νησί της Ελλάδας με το αρχαιότερο ναυάγιο.

Φιλέρημος: Η αρχαία Ακρόπολη και το Μοναστήρι

Το πιο γνωστό αξιοθέατο στην περιοχή της Φιλερήμου είναι το Μοναστήρι της Παναγίας. Πρόκειται για έναν ναό που βρίσκεται στα 267 μέτρα υψόμετρο και είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή. Σε αυτό το ειδυλλιακό σημείο με την εκπληκτική θέα, πριν χτιστεί το Μοναστήρι της Παναγίας, αρκετούς αιώνες πριν βρισκόταν ο αμφιπρόστυλος, δωρικός ναός της Αθηνάς Πολιάδος και του Διός Πολιέως.

Είναι ένας από τους σπουδαιότερους θρησκευτικούς προορισμούς του νησιού και σίγουρα θα σε ανταμείψει η γαλήνη και η κατάνυξη που θα νιώσεις όταν βρεθείς εκεί. Ο ναός είναι δομημένος με κατασκευές που έγιναν σταδιακά με το πέρασμα των ετών.

Η αρχαία «Ακρόπολη» της Ελλάδας που προκαλεί δέος και σε ταξιδεύει πίσω στους αιώνες

Για παράδειγμα, τα κελιά του μοναστηριού προστέθηκαν αργότερα από την κατασκευή του ναού και συγκεκριμένα κατά την ιταλική κατοχή για την αδελφότητα των Φραγκισκανών μοναχών.

Επιπλέον η Φιλέρημος και το Μοναστήρι της χρησίμευσαν για πολλά χρόνια ως καταφύγιο για την Αγία Εικόνα της Παναγίας ενώ θα δει κανείς ότι στην αυλή που εδρεύει το μοναστήρι υπάρχει ένα διατηρητέο βαπτιστήριο σε σχήμα σταυρού άκρως εντυπωσιακό.

Για να προσεγγίσεις τον θεόρατο σταυρό στον λόφο της Φιλερήμου θα ακολουθήσεις μια διαδρομή που την αποκαλούν και Δρόμο του Γολγοθά. Το περπάτημα θα σε ανταμείψει, για την θέα, που όπως είπαμε σου προσφέρει το σημείο αυτό. Ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Φιλερήμου ξεκινά η διαδρομή που σου προτείνουμε να κάνεις. Ένα μονοπάτι που ανοίχτηκε κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής και συγκεκριμένα στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1912 έως το 1945.

Η αρχαία «Ακρόπολη» της Ελλάδας που προκαλεί δέος και σε ταξιδεύει πίσω στους αιώνες

Δεν είναι ένα απλό μονοπάτι μέσα στη φύση μιας και καθώς περπατάς κατά μήκος του θα συναντάς τα μνημεία που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν τις 14 στάσεις στο δρόμο προς τη Σταύρωση. Και όταν φτάσεις στην κορυφή σου κόβεται η ανάσα. Μπορείς μάλιστα να μπεις και μέσα στον πελώριο σταυρό μέσω μιας στενής σκάλας που σε οδηγεί σε έναν χώρο σαν μπαλκόνι. Ένα μικρό μυστικό για όσους αγαπούν να βρίσκουν το κάτι παραπάνω εξερευνώντας νέα μέρη όπως αυτό.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share