Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: 3 προτάσεις για απόδραση κοντά στην Αθήνα

Λατρεμένοι προορισμοί

21 Φεβρουαρίου 2023 15:10
Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: 3 προτάσεις για απόδραση κοντά στην Αθήνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί ένα κλασικό τριήμερο για απόδραση κοντά ή λίγο πιο μακριά από την Αθήνα. Οι κοντινές αποδράσεις είναι ό,τι πρέπει για να μην ξοδέψεις μια περιουσία αλλά να περάσεις και πολύ ωραία σαν να έχεις φύγει αρκετά μακριά. Οι επιλογές είναι πολλές, πιο κλασικές αλλά και εναλλακτικές αναλόγως το πώς προτιμάς να περάσεις το τριήμερο και τι δραστηριότητες θες να κάνεις. Με την ευκαιρία, δείτε το χωριό της Ηπείρου που η φύση συναντά την τέχνη.

Τρεις ιδέες για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας κοντά στην Αθήνα

Γαλαξίδι

Σταθερή και αγαπημένη επιλογή για τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα. Το Γαλαξίδι είναι ο κοντινός προορισμός που σε βγάζει πάντα ασπροπρόσωπο, όλες τις εποχές του χρόνου. Η γραφική αυτή περιοχή της Φωκίδας καταφέρνει να σου προσφέρει όλα όσα θες σαν επισκέπτης για να νιώσεις άνετα και να ξεκουραστείς αλλά ταυτόχρονα δεν νιώθεις ποτέ να ασφυκτιάς από τον κόσμο.

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: 3 προτάσεις για απόδραση κοντά στην Αθήνα

Είναι ένας τουριστικός προορισμός που ξέρει να χειρίζεται τον κόσμο που τον επισκέπτεται. Και φυσικά το Γαλαξίδι έχει παράδοση στις Απόκριες, γι’ αυτό και είναι περιζήτητο μιας και εκεί γίνεται το περίφημο έθιμο του αλευρομουτζουρώματος που μετρά περισσότερα από 200 χρόνια ζωής!

Οι βόλτες παραλιακά και το γαστρονομικό ταξίδι στις τοπικές γεύσεις δεν πρέπει να λείπουν!

Σκύρος

Η Σκύρος είναι ο εναλλακτικός προορισμός που σου προτείνουμε για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Μπορεί να μην τον έχεις ακούσει ως έναν δημοφιλή αποκριάτικο προορισμό, αλλά στην πραγματικότητα έχει να δεις κάτι αρκετά ιδιαίτερο. Αυτό λαμβάνει χώρα το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς στη Χώρα της Σκύρου. Αν βρεθείς εκεί και ακούσεις να ηχούν από παντού κουδούνια τότε ξέρεις ότι στο Κάστρο εξελίσσεται το έθιμο που λέγεται «Χορός των Γέρων». Η Σκύρος είναι ιδανικός προορισμός για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αν έχεις παιδιά καθώς θα χαρούν την ελευθερία και τις βόλτες σε ένα ήρεμο νησί. Αν βρεθείς στη Σκύρο μην παραλείψεις να επισκεφθείς μια εντελώς ξεχωριστή εκκλησία.

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: 3 προτάσεις για απόδραση κοντά στην Αθήνα

Ναύπλιο

Ναύπλιο αγαπημένο και all time classic για πολλά τριήμερα και όχι μόνο της Καθαράς Δευτέρας. Πρόκειται για τον προορισμό που ποτέ δεν θα σε εκπλήξει δυσάρεστα και πάντα θα σου αφήνει τις πιο γλυκές αναμνήσεις. Οι καρναβαλικοί εορτασμοί στο Ναύπλιο καλά κρατούν κάθε χρόνο και γι’ αυτό υπάρχουν και σταθεροί επισκέπτες.

Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα είναι σίγουρα στα σημαντικά πλεονεκτήματα. Μην παραλείψεις να συμμετέχεις στην κατασκευή χαρταετού που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην πλατεία Συντάγματος και να κάνεις και μια βόλτα στα τριγύρω χωριά στα οποία γίνονται διάφορα δρώμενα από τους πολιτιστικούς συλλόγους. Τα Κούλουμα θα τα κάνεις με φόντο το Παλαμήδι και αυτό από μόνο του είναι ένας καλός λόγος για να ετοιμάσεις βαλίτσες…

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: 3 προτάσεις για απόδραση κοντά στην Αθήνα

Παλαιά Μονή Φιλοσόφου: Η «Ιερή χρονοκάψουλα» της Ελλάδας που προκαλεί δέος

Υπάρχουν διάφορα μέρη της Ελλάδας που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό όταν τα συναντάς και γνωρίζεις την ιστορία τους. Κάποια από αυτά μπορείς να τα επισκεφθείς και άλλα να τα θαυμάζεις μέσα από ιστορίες. Σήμερα θα σου μιλήσουμε για ένα από αυτά που δεν είναι άλλο από την λεγόμενη «Ιερή χρονοκάψουλα» της Ελλάδας που προκαλεί δέος. Πιθανόν να έχεις βρεθεί κάποια στιγμή εκεί και να έχεις νιώσει το μοναδικό συναίσθημα. Φυσικά μιλάμε για την Παλαιά Μονή Φιλοσόφου στην Αρκαδία. Εκεί που έχει γραφτεί μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Με την ευκαιρία, δείτε το άγνωστο χωριό "φάντασμα" της Ηπείρου.

Η «Ιερή χρονοκάψουλα» της Ελλάδας που προκαλεί δέος

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι η παλαιά Μονή Φιλοσόφου αποτελεί την πιο ιστορική και παλαιά μονή της Αρκαδίας. Θεμελιώθηκε τον 10ο αιώνα και ταυτόχρονα είναι ένα από τα παλαιότερα και σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Η παράδοση λέει ότι η μονή ιδρύθηκε το 963 από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, τον επονομαζόμενο “φιλόσοφο”, γραμματέα του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Από εκεί πήρε και το όνομά της.

Οι εικόνες που θα δεις στο παρακάτω βίντεο του καναλιού Up Stories μιλούν από μόνες τους. Η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου βρίσκεται σε ένα ξεχωριστό σημείο, δύσβατο μέσα σε μια χαράδρα. Στέκεται εκεί στα 200 μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού Λούσιου, στο κοίλωμα ενός ψηλού και απότομου βράχου και προκαλεί δέος. Ταυτόχρονα σε ταξιδεύει θαρρείς και κάνεις ένα ξεχωριστό ταξίδι στην ιστορία και το παρελθόν αιώνων πριν. Το θαυμαστό δημιούργημα προκαλεί και σήμερα δέος σε όποιον το θαυμάζει. Εκεί, επίσης, σώζεται σήμερα ο βυζαντινός ναός (Καθολικό), πραγματικό αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Μέσα σε μια κοιλότητα, η μονή μοιάζει να είναι σκαλισμένη στα βράχια με δεξιοτεχνία. Ένα δημιούργημα που ακόμη και σήμερα θα απαιτούσε πολύ χρόνο και κόπο για να γίνει. Και ίσως το αποτέλεσμα να μην ήταν το ίδιο…

Το άγνωστο "μωβ" σπήλαιο της Ελλάδας και η περίεργη ιστορία που το συνοδεύει

Μια κατηγορία από αξιοθέατα της φύσης που μπορεί να απολαύσει κανείς στην Ελλάδα είναι τα σπήλαια. Μικρά ή μεγαλύτερα, το καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και κάποια μετρούν ακόμη και εκατομμύρια χρόνια. Και μπορεί κάποια από αυτά να είναι ιδιαίτερα γνωστά αλλά υπάρχουν και μικροί θησαυροί, ακόμη και δίπλα μας που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί. Για παράδειγμα, γνώριζες ότι υπάρχει το Μωβ Σπήλαιο; Ένα όχι μεγάλο και όχι εύκολο στην πρόσβαση σπήλαιο που βρίσκεται στην Εύβοια και κρύβει τις δικές του, άγνωστες ομορφιές! Με την ευκαιρία, δείτε την απόκοσμη λίμνη της Θεσσαλίας που αναγεννήθηκε από το μηδέν.

Το Μωβ Σπήλαιο, λοιπόν, δεν είναι επισκέψιμο στην κλασική μορφή του αλλά μπορεί κάποιος με ειδικό εξοπλισμό ασφαλείας να φτάσει ως ένα σημείο. Βρίσκεται στην Εύβοια και συγκεκριμένα μπορείς να το εντοπίσεις στους χάρτες της Google. Αυτό που θα αναρωτηθεί σίγουρα κάποιος είναι από πού πήρε το όνομά του. Στο βόρειο, λοιπόν, και υποβρύχιο τοίχωμά του θα δει κανείς φύκη χρώματος μωβ. Όπως αναφέρει και το κανάλι Upstories του Youtube, το σπήλαιο είναι στην πραγματικότητα μια ξεχωριστή δολίνη δίπλα στην θάλασσα που έχει δύο υποβρύχιες εισόδους.

Δεν είναι ένα μεγάλο σπήλαιο καθώς έχει 15 μέτρα πλάτος και 25 μέτρα μήκος. Διαθέτει επίσης και ένα λιμναίο τμήμα έχοντας τις ίδιες διαστάσεις με το υπόλοιπο σπήλαιο. Πρόκειται για ένα μαγευτικό μέρος που σίγουρα είναι δυσπρόσιτο αλλά με κατάλληλα μέτρα ασφαλείας μπορεί κάποιος έμπειρος να το προσεγγίσει. Καλύτερα, βέβαια, να φροντίσεις να είναι μια μέρα που δεν θα έχει δυνατό αέρα για να μην δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η πρόσβασή σου εκεί.

Τα ιδιαίτερα σπήλαια της Ελλάδας

Ανάμεσα στα πολλά σπήλαια που διαθέτει η Ελλάδα, κάποια είναι και πολύ ξεχωριστά. Όπως για παράδειγμα το άγνωστο και εντυπωσιακό σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος αλλά και ένα στην Αττική, το Πλουτώνιο Σπήλαιο με τα αινίγματα και τους θρύλους για τον Κάτω Κόσμο. Από τη λίστα δεν μπορεί, φυσικά, να λείπει το άγνωστο σπήλαιο των 150 εκατομμυρίων ετών που βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά και το εντυπωσιακό υποθαλάσσιο Σπήλαιο των Ελεφάντων στην Ελλάδα. Κάποια από τα σπήλαια της Ελλάδας είναι επισκέψιμα και προσβάσιμα από όλους ενώ άλλα κρύβουν ομορφιές που μπορούμε να δούμε μόνο σε βίντεο και φωτογραφίες. Το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα κρύβουν σπουδαία ιστορία και αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες άλλων αιώνων. Ένας νέος κόσμος απλώνεται μπροστά στα μάτια σου…

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share