Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η «Κένυα» της Ελλάδας: Το δάσος της Πελοποννήσου που θυμίζει αφρικανικό τοπίο

Εντυπωσιακό σκηνικό

20 Φεβρουαρίου 2023 11:44
Η «Κένυα» της Ελλάδας: Το δάσος της Πελοποννήσου που θυμίζει αφρικανικό τοπίο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα, το σίγουρο είναι ότι συναντάς διάφορα τοπία που μπορεί να μην σου θυμίζουν την χώρα μας. Εναλλαγές στη φύση, τοπία απόκοσμα που μοιάζουν με άλλες χώρες ακόμη και ηπείρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα δάσος της Ελλάδας που θα μπορούσαμε να πούμε ότι θυμίζει ακόμη και Κένυα. Μαγικές εικόνες, ειδικά, από ψηλά που προκαλούν δέος και σε κάνουν να σκεφτείς πόσες ομορφιές κρύβει αυτή η χώρα. Ο λόγος για το δάσος της Στροφυλιάς, έναν επίγειο παράδεισο στην Πελοπόννησο. Έναν υγροβιότοπο που αποτελεί πηγή ζωής για πολλά ζώα. Με την ευκαιρία, δείτε την Παλαιά Μονή Φιλοσόφου.

Δάσος Στροφυλιάς: Το Δάσος της Ελλάδας που θυμίζει… Κένυα

Το Δάσος της Στροφυλιάς βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς. Ουσιαστικά πρόκειται που για ένα δίκτυο λιμνοθαλασσών, λιμνών, ελών και δασών, κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Πελοποννήσου. Ένα προστατευόμενο οικοσύστημα το οποίο ξεχωρίζει στην Ελλάδα. Αυτό που το κάνει αδιαμφισβήτητα τόσο ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι αποτελεί, στην πραγματικότητα για ένα παραθαλάσσιο δάσος έκτασης 22.000 στρεμμάτων. Ακόμη πιο εντυπωσιακό το κάνει το γεγονός ότι το δάσος συνορεύει με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, το έλος της Λάμιας, τη λίμνη Προκόπου και το Ιόνιο πέλαγος.

Τα δέντρα και οι εκτάσεις με νερό δημιουργούν αυτό το ιδιαίτερο σκηνικό που θυμίζει ειδικά από ψηλά τοπία από την Κένυα. Το Δάσος Στροφυλιάς δεν ξεχωρίζει μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό καθώς αποτελεί έναν βιότοπο σπάνιων πτηνών, ειδών πανίδας και χλωρίδας.

Η «Κένυα» της Ελλάδας: Το δάσος της Πελοποννήσου που θυμίζει αφριακνικό τοπίο

Το άγνωστο χωριό "φάντασμα" στην Ήπειρο και το συμβάν που οδήγησε στην εγκατάλειψή του

Κάπου στις πλαγιές του Ζαλόγγου, σε μια τοποθεσία που δεν προσεγγίζεται συχνά και όχι πολύ εύκολα, βρίσκεται ένα από τα χωριά – φαντάσματα της Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγα.

Πρόκειται για ένα χωριό που μοιάζει πλέον με ερειπωμένη πολιτεία και το μόνο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς πια είναι μια εγκατάλειψη. Ο λόγος για το χωριό Σέσοβο όπου το ξέρουν πολλοί ή Πολύβρυσο όπως είναι η νεότερη ονομασία του. Ένα χωριό με ιδιαίτερη ιστορία όσον αφορά την εγκατάλειψή τους μιας και αυτή δεν έγινε σταδιακά ως αποτέλεσμα της αστυφιλίας και της μετακίνησης των κατοίκων σε άλλους πιο κεντρικούς οικισμούς. Το χωριό αυτό της Πρέβεζας έχει τη δική του δύσκολη ιστορία εγκατάλειψης. Με την ευκαιρία, δείτε το χωριό που βρισκόταν το "κρυφό σχολειό".

Σέσοβο ή Πολύβρυσο: Το άγνωστο χωριό – φάντασμα στην Ήπειρο

Το Σέσοβο δεν είναι ένα από τα γνωστά χωριά – φαντάσματα της Ελλάδας ενώ δεν το γνωρίζουν καλά – καλά ούτε οι κάτοικοι της Ηπείρου. Το νεότερο όνομά του που είναι Πολύβρυσο το έχει πάρει πιθανόν από τις πολλές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες είναι οι μόνες που θυμίζουν ζωή στο χωριό αυτό καθώς τρέχουν σήμερα. Αν το επισκεφθεί κανείς θα δει σπίτια ερείπια που μοιάζουν να εγκαταλείφθηκαν βιαστικά από τους κατοίκους τους. Και έτσι κάπως έγινε.

Αιτία πίσω από την ερήμωση του χωριού αυτού είναι ένας ισχυρός σεισμός που προκάλεσε αρκετές καθιζήσεις και κατολισθήσεις του εδάφους αρχές της δεκαετίας του ’70. Τότε και μην διακινδυνεύοντας τη ζωή τους μέσα στα σπίτια ή και στους δρόμους οι κάτοικοι αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν. Το να φτάσει κανείς σε αυτό τον έρημο τόπο δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Αν του αρέσει, βέβαια, να γνωρίζει τα χωριά – φαντάσματα της Ελλάδας μπορεί να το κάνει από τον οικισμό του Παλιού Ωρωπού μέσω χωματόδρομου ή μέσω της Κρυοπήγης αλλά με 30 λεπτά πεζοπορίας. Αν βρεθείς στην περιοχή μην παραλείψεις να επισκεφθείς το μνημείο για τον Χορό του Ζαλόγγου αλλά και και τον Αρχαιολογικό Χώρο Κασσώπης.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share