Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024

Βατραχονήσι: Η άγνωστη ιστορία για την περιοχή της παλιάς Αθήνας και γιατί λεγόταν έτσι

Ιστορίες μιας άλλης εποχής...

14 Φεβρουαρίου 2023 08:58
Βατραχονήσι: Η άγνωστη ιστορία για την περιοχή της παλιάς Αθήνας και γιατί λεγόταν έτσι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Παλιά Αθήνα κρύβει πολλές ιστορίες και γεγονότα που συχνά μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται και διάφορες ιστορίες σχετικά με τα ονόματα διαφόρων περιοχών της που άλλαξαν μέσα στο χρόνο. Μπορεί να είναι ένα πρόσωπο, ένα γεγονός ή και κάτι ιδιαίτερο που είχε μια περιοχή που ονομαζόταν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Μια από αυτές τις περιοχές ήταν και το Βατραχονήσι. Ίσως δεν έχεις ξανακούσει αυτό το όνομα και δεν είναι παράλογο. Δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία αυτής της περιοχής και γιατί λεγόταν έτσι. Με την ευκαιρία, δείτε το άγνωστο "μωβ" σπήλαιο της Ελλάδας και την περίεργη ιστορία που το συνοδεύει.

Ποια περιοχή της Αθήνας ήταν το Βατραχονήσι και γιατί λεγόταν έτσι

Το Βατραχονήσι ήταν λοιπόν η περιοχή που περνούσε ο ποταμός Ιλισός κοντά στο λόφο του Αρδηττού. Μπορείς να φανταστείς περίπου γιατί λεγόταν έτσι. Κατά μήκος του ποταμού σε αυτή την περιοχή είχαν δημιουργηθεί πολλές μικρές νησίδες. Είχαν αρκετή βλάστηση και εκεί είχαν βρει σπίτι πολλά βατράχια. Με τα χρόνια, λοιπόν, οι κάτοικοι την ονόμασαν Βατραχονήσι. Όταν κάποιος αναφερόταν με αυτό το όνομα τα πρώτα χρόνια ήξερε ότι πρόκειται για μια και συγκεκριμένη περιοχή.

Τα επόμενα χρόνια όμως το όνομα απέκτησε ευρύτερη έννοια. Έπαψε το Βατραχονήσι να είναι μια περιοχή και άρχισε να αποτελεί τοπωνύμιο για διάφορες συνοικίες με παρόμοια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, στις αρχές του 20ου αιώνα οι κάτοικοι της Αθήνας άρχισαν να αποκαλούν Βατραχονήσι και την περιοχή του Παγκρατίου. Πιο συγκεκριμένα έτσι αποκαλούσαν την περιοχή που είναι η πλατεία Προσκόπων. Μια περιοχή στην Παλιά Αθήνα που λίγοι γνώριζαν ότι την αποκαλούσαν έτσι…

Αν μπορούσε κάποιος να μεταφερθεί σε αυτήν την εποχή και στις συγκεκριμένες περιοχές, θα διαπίστωνε ότι αυτά τα σημεία που αποκαλούνταν Βατραχονήσια δεν ήταν απλώς βάλτοι. Επρόκειτο για γειτονιές στις οποίες είχαν δημιουργία καφενεία και καφωδεία και σύχναζε πολύς κόσμος εκεί. Οι φωτογραφίες που διασώζονται δίνουν μια εικόνα των περιοχών και της αρχιτεκτονικής που επικρατούσε μιας και η ρυμοτομία ήταν σε χαμηλούς ρυθμούς. Γκραβούρες και υδατογραφίες δίνουν επίσης την εικόνα της εποχής από τα… βατραχονήσια πλέον που ήταν παραπάνω από ένα.

Κάρλα: Η απόκοσμη λίμνη της Θεσσαλίας που αναγεννήθηκε από το μηδέν

Η Ελλάδα έχει περισσότερες λίμνες από όσες φανταζόμαστε και γνωρίζουμε και αυτό το διαπιστώνει κανείς όσο ταξιδεύει στην χώρα. Μικρές ή μεγαλύτερες, όλες έχουν τη δική τους ιστορία ενώ κάποιες ξεχωρίζουν γι’ αυτήν αλλά και για το όνομά τους. Με την ευκαιρία, δείτε την άγνωστη λίμνη που είναι αποτέλεσμα παγετώνων.

Μια από αυτές που ίσως δεν γνωρίζεις και έχει ιδιαίτερη ιστορία βρίσκεται στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα. Ο λόγος για τη λίμνη Κάρλα η οποία κυριολεκτικά αναγεννήθηκε έχοντας εξαφανιστεί. Η ιστορία της είναι πολύ ενδιαφέρουσα παρά το γεγονός ότι δεν είναι μια πολύ γνωστή λίμνη στους πολλούς. Αν βρεθείς στην περιοχή αξίζει να γνωρίσεις από κοντά τη λίμνη Κάρλα.

Η λίμνη Κάρλα στη Λάρισα η οποία παλιότερα ονομαζόταν και Βοιβηίδα έχει μια παράξενη ιστορία μιας και αρχικά είχε αποξηρανθεί εσκεμμένα. Η λίμνη βρισκόταν νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας. Ήταν κοντά στο 1960 όταν αποφασίστηκε να αποξηρανθεί καθώς προκαλούσε προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες. Πιο συγκεκριμένα με τις βροχοπτώσεις δημιουργούνταν από την λίμνη Κάρλα πλημμύρες στις γεωργικές καλλιέργειες που ήταν πέριξ αυτής. ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων.

Παρ’ όλα αυτά με την πορεία των ετών διαπιστώθηκε ότι τελικά η αποξήρανσή της δεν ήταν σωστή. Κι αυτό γιατί οι επιπτώσεις που είχαν επέλθει στο οικοσύστημα ήταν πολύ σημαντικές. Έτσι πλέον η λίμνη αναγεννήθηκε μέσω συγκεκριμένων ενεργειών που έγιναν όχι ωστόσο στο αρχικό της μέγεθος μιας και κάποτε έφτανε περίπου τα 190 χιλιάδες στρέμματα και το βάθος της έφτανε τα 5 μέτρα περίπου. Κατά τη διάρκεια των έργων για την αναγέννησή της ήρθαν στο φως και διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα.

Πάρτε μια γεύση από τη χιονισμένη όψη της λίμνης…

Η λίμνη Κάρλα δεν είναι όμως η μοναδική λίμνη της Ελλάδας που ίσως δεν γνωρίζεις. Και μπορεί η λίμνη Παμβώτιδα στα Γιάννενα και η λίμνη της Καστοριάς να είναι φημισμένες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες πιο μικρές που αξίζουν την προσοχή σου. Όπως για παράδειγμα η λίμνη Χειμαδίτιδα η οποία είναι αποτέλεσμα παγετώνων αλλά και η άγνωστη λίμνη Πετρών με την κινηματογραφική ομορφιά. Το σίγουρο είναι ότι σε όποια λίμνη κι αν βρεθείς θα νιώσεις διαφορετικά συναισθήματα και μάλιστα αν πας διαφορετικές εποχές του χρόνου. Αποτελούν ένα αξιοθέατο της φύσης ή του ανθρώπου που πάντα εντυπωσιάζει…

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share
; window.mainEnabled = false;