Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το "Πέτρινο Καράβι" της Ελλάδας που προκαλεί δέος σε όποιον το επισκεφτεί με την εντυπωσιακή θωριά του

Καθηλωτικές εικόνες!

7 Φεβρουαρίου 2023 16:06
Το
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχουν πολλά και φημισμένα αξιοθέατα στην Ελλάδα. Πόλεις με ιστορία που δεν μπορείς παρά να νιώσεις δέος όταν θα βρεθείς εκεί. Και μια από αυτές είναι σίγουρα το «Πέτρινο Καράβι» της Ελλάδας όπως το αποκαλούσε ο Γιάννης Ρίτσος. Ο λόγος για την Μονεμβασιά και την εκπληκτική καστροπολιτεία της. Ένα μέρος που όλες τις εποχές του χρόνου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη αλλά και όσους έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν ακόμη και από φωτογραφίες μέχρι να το επισκεφθούν. Αυτή την όμορφη γωνιά της Ελλάδας που κάποτε ήταν γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία. Μια ξεχωριστή γωνιά σαν παραμύθι στον νομό Λακωνίας. Με την ευκαιρία, δείτε το χωριό της Θεσσαλίας με το κρυφό σχολειό.

Το «Πέτρινο Καράβι» της Ελλάδας ή αλλιώς «Γιβραλτάρ της ανατολής»

Το όνομα Μονεμβασιά είναι σύνθετη λέξη. Και αν θες να μάθεις την ετυμολογική της προέλευση, αυτή προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Περπατώντας στην περιοχή θα δεις ότι πολλοί δρόμοι είναι στενοί και δεν μπορεί να περάσει αυτοκίνητο. Εκτός από Μονεμβασιά θα ακούσεις να την αποκαλούν και «Γιβραλτάρ της ανατολής». Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις το λόγο μιας και τυχαίνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του. Παρατηρώντας την Μονεμβασιά από ψηλά, παρατηρείς ότι πρόκειται για ένα πραγματικά τεράστιο βυζαντινό φρούριο πάνω σε ένα βράχο. Ο βράχος αυτός έχει τη δική του ιστορία καθώς αποσχίστηκε από την ξηρά ύστερα από ένα φοβερό σεισμό πριν εκατοντάδες χρόνια. Ωστόσο έμεινε κάτι. Και αυτό δεν είναι άλλο από την μικρή μικρή νησίδα μήκους 400 μέτρων η οποία ενώνει το βράχο με την παλιά πόλη της Λακωνίας. Γι’ αυτό και ο Ρίτσος είχε αποκαλέσει τη Μονεμβάσια «πλοίο από πέτρα» ή αλλιώς Το «Πέτρινο Καράβι» της Ελλάδας.

Η Κάτω Πόλη και η ομορφιά της

Αυτό που σίγουρα θα σου κλέψει την καρδιά είναι η Κάτω Πόλη. Φτάνοντας εκεί θα περπατήσεις στο κεντρικό καλντερίμι το οποίο ξεκινά από την πύλη του Κάστρου. Τελικά θα φτάσεις στην κεντρική πλατεία ή αλλιώς σε ένα σημείο που μοιάζει με ένα μεγάλο μπαλκόνι που βλέπει στη θάλασσα. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Ένας ναός με μοναδικά έργα τέχνης και σπάνιες εικόνες. Από τις εικόνες της εκκλησίας ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης η οποία είχε κλαπεί και επέστρεψε πρόσφατα στην εκκλησία μετά από ένα μεγάλο αλλά και περιπετειώδες ταξίδι.

Μια άλλη σημαντική εκκλησιά στην Μονεμβασιά είναι επίσης η πέτρινη Μυρτιδιώτισσα, η οποία κτίστηκε το 1690. H εκκλησία οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε μέσα σε μυρτιές και μεταφέρθηκε από το νησί των Κυθήρων στη Μονεμβασιά. Αργότερα, η εκκλησία μετονομάστηκε σε «Παναγία Κρητικιά» επειδή τον 17ο αιώνα εγκαταστάθηκαν γύρω της πολλοί Κρητικοί.

Στην Κάτω Πόλη βρίσκεται επίσης και το σπίτι του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Αυτόν που της έδωσε το προσωνύμιο του Πέτρινου Καραβιού. Εκτός από το σπίτι του Ρίτσου, στην κεντρική πλατεία βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το συγκεκριμένο μουσείο χτίστηκε τον 16ο αιώνα και λειτουργούσε αρχικά ως τζαμί. Μια επίσκεψη στην περιοχή αποτελεί ταξίδι στο χρόνο και θα σε αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις…

Μαγεύεται το μάτι: Το πέτρινο χωριό της Ελλάδας που αποτελεί ιδανικό προορισμό για χειμερινές διακοπές!

Υπάρχουν οικισμοί που περνάς όμορφο ένα Σαββατοκύριακο και υπάρχουν μέρη που σου κλέβουν την καρδιά. Κάτι τέτοιο ισχύει και με ένα χωριό της Δυτικής Μακεδονίας το οποίο αποκαλείται, όχι άδικα, «Πέτρινο Χωριό».

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό από πέτρα ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του όσο κανείς με το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Ο λόγος για τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο. Έναν αγαπημένο χειμερινό προορισμό που επιλέγουν πολύ κάθε χρόνο όταν θέλουν να κάνουν μια χειμερινή απόδραση στα ορεινά. Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι αυτό που λέμε το all time classic χωριό για μια χειμερινή απόδραση όπως ακριβώς την φαντάζεσαι και φυσικά με χιόνι. Με την ευκαιρία, δείτε 3 χωριά για να αποδράσετε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Το «Πέτρινο Χωριό» της Ελλάδας, ιδανικό για χειμερινές διακοπές

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένας προορισμός που θα σε βγάλει σίγουρα ασπροπρόσωπο. Είναι ένας χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1992 ο οποίος κατά την δεκαετία του ’80 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, οι οποίοι μετακινήθηκαν Νέο Άγιο Αθανάσιο. Ο λόγος ήταν ότι χιόνι απέκλειε το χωριό από τις γύρω περιοχές. Κάποια στιγμή όμως στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το χωριό επανήλθε στο προσκήνιο. Αφορμή ήταν η δημιουργία του χιονοδρομικού στις αρχές του ’90, ωστόσο αποτελώντας έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας.

Μόλις φτάσεις εκεί θα δεις πέτρινα κτίσματα και παραδοσιακά σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές. Όσον αφορά τις τουριστικές υποδομές, αυτές είναι πολύ οργανωμένες πράγμα που σημαίνει ότι θα βρεις ακριβώς το κατάλυμα που σου ταιριάζει στο βαλάντιο που θες. Το χωριό επίσης έχει ταβέρνες και γραφικά μαγαζάκια τα οποία θα δεις στην βόλτα σου. Μπορείς φυσικά να αγοράσεις και παραδοσιακά προϊόντα αν θες. Αν είσαι φυσιολάτρης ή αγαπάς την πεζοπορία, το χωριό θα αποκτήσει μια νέα θέση στην καρδιά σου.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος διαθέτει μοναδική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα. Μπορείς εκτός από να την θαυμάσεις από μακριά, να την γνωρίσεις καλύτερα και από κοντά. Η Βεγορίτιδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Ελλάδας και δεν την αποκαλούν τυχαία και λίμνη με πολλά ονόματα. Κι αυτό γιατί θα την ακούσεις και ως λίμνη Οστρόβου, ενώ άλλες τρεις ονομασίες της είναι λίμνη Άρνισσας, λίμνη Κέλλη και λίμνη Αγίου Παντελεήμονα. Πολύ κοντά βρίσκεται και το χωριό Παναγίτσα που είναι επίσης φημισμένο. Ο Άγιος Παντελεήμονας εκεί κοντά είναι επίσης ένα χωριό που μπορείς να έχεις ως ορμητήριο για να εξερευνήσεις την περιοχή. Ένας παραδοσιακός οικισμός – όνειρο στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ο χειμερινός προορισμός που πρέπει να επισκεφθείς έστω μια φορά στη ζωή σου και δε θα το μετανιώσεις!

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share