Σάββατο, 13 Απριλίου 2024

Ο άγνωστος «χρυσός» που μοιάζει με χιόνι και θα τον βρεις μόνο σε δύο περιοχές της Ελλάδας

Εντυπωσιακό θέαμα

6 Φεβρουαρίου 2023 07:43
Ο άγνωστος «χρυσός» που μοιάζει με χιόνι και θα τον βρεις μόνο σε δύο περιοχές της Ελλάδας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκτός από τις διάφορες καλλιέργειες σε περιοχές της χώρας μας, υπάρχουν κι άλλες πρώτες ύλες για τις οποίες μπορεί να μην είχες ακούσει ποτέ. Για παράδειγμα, γνώριζες ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα πέτρωμα που μοιάζει με… χιόνι και είναι σκέτος «χρυσός» για την οικονομία και τη βιομηχανία; Κι όμως; κάτι τέτοιο ισχύει και μάλιστα αυτό το πέτρωμα βρίσκεται σε δύο μόνο περιοχές και συγκεκριμένα στη Βόρεια Εύβοια και στην περιοχή Γερακινή κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για τον λευκόλιθο που συνηθίζουν να τον αποκαλούν άγνωστο «χρυσό» λόγω της ιδιότητάς του. Με την ευκαιρία, δείτε τις μοναδικές εικόνες από τους παγωμένους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Πού βρίσκεται ο άγνωστος «χρυσός» της Ελλάδας που μοιάζει με χιόνι

Τι είναι όμως αυτός ο λευκόλιθος ή μαγνησίτης και πού βρίσκεται; Για καταλάβεις την υφή και την όψη του σκέψου ότι είναι λευκός, σχετικά μαλακός, απορροφητικός και χημικά αδρανής. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή μαγνησίου. Ένα ιδιαίτερο μέταλλο το οποίο κυρίως χρησιμοποιείται στην παραγωγή ελαφρών κραμάτων για τις ατράκτους των αεροσκαφών, εξαρτημάτων μηχανών αεριώθησης, πυραύλων και βλημάτων, φωτογραφικών μηχανών και οπτικών οργάνων. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι κατά τη διάρκεια που το μαγνήσιο καίγεται με ένα έντονο λευκό φως, χρησιμοποιείται στα πυροτεχνήματα αλλά και σε φωτοβολίδες.

Παράλληλα έχει πολλές εφαρμογές στην περιβαλλοντική τεχνολογία. Δεν αποκαλείται τυχαία λευκός χρυσός που μοιάζει με χιόνι καθώς οι χρήσεις του είναι πολλαπλές και σημαντικές. Επιπλέον χρησιμοποιείται έντονα και στη μεταλλουργία και πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερα στην παραγωγή βιομηχανικών κραμάτων. Αυτό, λοιπόν, το σημαντικό μέταλλο βρίσκεται σε αυτές τις δύο μόνο περιοχές της Ελλάδας.

Οι πρώτες εξαγωγές ελληνικού λευκολίθου στο εξωτερικό χρονολογούνται από το 1893. Ακόμη και σήμερα εξάγονται σημαντικές ποσότητες στο εξωτερικό. Οι εικόνες από τις περιοχές που θα βρει κανείς λευκόλιθο είναι εντυπωσιακές…

Το χωριό της Θεσσαλίας με το "κρυφό σχολειό" που δίδασκε ο Ρήγας Φεραίος

Είναι σίγουρα πολλά τα χωριά της Ελλάδας τα οποία έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην Επανάσταση του 1821 αλλά και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Για κάποια από αυτά, υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες και γεγονότα που τα έχουν κάνει περισσότερο γνωστά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα από τα πιο όμορφα και ίσως όχι τόσο γνωστά χωριά του Πηλίου. Ο Κισσός. Με την ευκαιρία, δείτε το χωριό της Ηπείρου που βρίσκεται δίπλα στις πύλες του Άδη.

Ο Κισσός είναι η εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να επισκεφθούν το Πήλιο, να είναι σε βουνό, να έχουν θέα τη θάλασσα και να μην συναντήσουν έντονη πολυκοσμία. Αυτό το χωριό, λοιπόν, έχει ακόμη κάτι ιδιαίτερο να διηγηθεί…

Το χωριό της Θεσσαλίας με το

Κισσός – Πήλιο: Το χωριό με το κρυφό σχολειό

Ο Κισσός είναι ένας παραδοσιακός γραφικός οικισμός σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τον Βόλο και 12 χιλιόμετρα μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο. Ιδανικός προορισμός, δηλαδή, για όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορεί να μην είναι στα πολυδιαφημισμένα χωριά του Πηλίου αλλά σίγουρα είναι στη λίστα με τα πέντε αγαπημένα μας και πιστεύουμε ότι αν βρεθείς εκεί, θα γίνει και το δικό σου. Θα κάνεις βόλτες στα σοκάκια, θα πιεις καφέ στην πλατεία κάτω από τα δέντρα και θα απολαύσεις τη φύση στα καλύτερά της.

Εκτός, λοιπόν, από ομορφιά έχει και ιστορία. Στον Κισσό, όπως και σε άλλα χωριά της Ελλάδας, λειτουργούσε κρυφό σχολειό από το 1753. Το ξεχωριστό είναι ότι σε αυτό το κρυφό σχολειό δίδασκε για μικρό χρονικό διάστημα ο Ρήγας Φεραίος. Οι κάτοικοι είναι πάντα πρόθυμοι να σας μιλήσουν για τις ιστορίες του χωριού όπως αυτήν. Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, της οποίας η ιστορία της µετρά από τον 17ο αιώνα και είναι η σπουδαιότερη βασιλική του Πηλίου αλλά και το µικρό εκκλησιαστικό µουσείο, που στεγάζεται µέσα στην εκκλησία.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share