Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η πυραμίδα του Ταΰγετου: Το μυστήριο γύρω από την κατασκευή του και οι θεωρείες των επιστημόνων για το βουνό της Πελοποννήσου

Ένα σπάνιο φαινόμενο

1 Φεβρουαρίου 2023 11:56
Η πυραμίδα του Ταΰγετου: Το μυστήριο γύρω από την κατασκευή του και οι θεωρείες των επιστημόνων για το βουνό της Πελοποννήσου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σίγουρα η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που φημίζεται για τις Πυραμίδες της. Θα πείτε «…μα δεν έχει καν πυραμίδες». Σωστά, υπό την έννοια που γνωρίζουμε τις πυραμίδες, δε θα τις συναντήσουμε στην Ελλάδα. Όμως, αν έχεις περιέργεια και αγάπη για τα διαφορετικά αξιοθέατα της χώρας, τότε ξέρεις ότι υπάρχουν κάποιου τύπου πυραμίδες και αρκετά μυστήρια που κρύβονται πίσω από αυτές.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πυραμίδα του Ταΰγετου δηλαδή η κορυφή του βουνού στην Πελοπόννησο. Μπορεί να μην την έχεις ακούσει ποτέ ή να μην γνωρίζεις λεπτομέρειες γι’ αυτήν και τόσα χρόνια να νόμιζες ότι απλώς θυμίζει πυραμίδα και είναι τυχαία η μορφή της. Υπάρχουν ερευνητές που υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό. Με την ευκαιρία, δείτε την σπηλιά στην Κρήτη με την άγνωστη ιστορία και τον περίεργο μύθο.

Πυραμίδα Ταΰγετου: Το μυστήριο γύρω από αυτήν

Ο Ταΰγετος, λοιπόν, ορθώνεται και προκαλεί δέος σε όποιον τον κοιτά αλλά έχει και το δικό του μυστήριο να το συντροφεύει. Και αυτό έχει να κάνει με την πυραμοειδή κορυφή του. Εκεί σχηματίζεται μια απόλυτη πυραμίδα που έχει δημιουργήσει ένα μυστήριο και αρκετές απορίες για το πώς έχει δημιουργηθεί. Κάποιοι την προσπερνούν λέγοντας πως είναι απλώς δημιούργημα της φύσης. Άλλοι στέκονται, όμως, λίγο παραπάνω και κάνουν λόγο για ένα δημιούργημα των ανθρώπων.

Υπάρχει, δηλαδή, μια πολύ σημαντική μερίδα ερευνητών οι οποίοι θεωρούν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η πυραμίδα του Ταΰγετου. Συγκεκριμένα οι ερευνητές αυτοί υποστηρίζουν ότι η κορυφή του Προφήτη Ηλία που φτάνει τα 2.400 μέτρα σε ύψος, έχει λαξευτεί εσκεμμένα έτσι. Υπάρχουν δύο σχετικά σενάρια με αυτό. Είτε ότι η πυραμίδα – κορυφή έχει λαξευτεί εξ’ ολοκλήρου είτε σε ένα μέρος του. Ποιος είναι ο λόγος, όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο. Οι ερευνητές που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία αναφέρουν ότι η κορυφή λαξεύτηκε με αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να αποκτήσει σχήμα πυραμίδας και να λειτουργήσει τελετουργικά και λατρευτικά.

Και εξηγούν ότι αυτό «αποδεικνύεται από την απόλυτη κανονικότητα της πυραμίδας» μιας και πρόκειται για ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο αλλά κυρίως, «από την τεχνητή οριζοντίωση της βάσεώς της», όπου το έδαφος είναι σχετικά πιο λείο και ομαλό. Στην ουσία αυτή η θεωρία θέλει την πυραμίδα να κρύβει αρκετά μυστήρια ως ένα μεγαλιθικό μνημείο, σαν αυτά που συναντώνται σε όλη την Ευρώπη, την περίοδο 3.500 – 2.000 π.Χ.

Μαγεύεται το μάτι: Το πέτρινο χωριό της Ελλάδας που αποτελεί ιδανικό προορισμό για χειμερινές διακοπές!

Υπάρχουν οικισμοί που περνάς όμορφο ένα Σαββατοκύριακο και υπάρχουν μέρη που σου κλέβουν την καρδιά. Κάτι τέτοιο ισχύει και με ένα χωριό της Δυτικής Μακεδονίας το οποίο αποκαλείται, όχι άδικα, «Πέτρινο Χωριό».

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό από πέτρα ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του όσο κανείς με το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Ο λόγος για τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο. Έναν αγαπημένο χειμερινό προορισμό που επιλέγουν πολύ κάθε χρόνο όταν θέλουν να κάνουν μια χειμερινή απόδραση στα ορεινά. Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι αυτό που λέμε το all time classic χωριό για μια χειμερινή απόδραση όπως ακριβώς την φαντάζεσαι και φυσικά με χιόνι. Με την ευκαιρία, δείτε 3 χωριά για να αποδράσετε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Το «Πέτρινο Χωριό» της Ελλάδας, ιδανικό για χειμερινές διακοπές

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένας προορισμός που θα σε βγάλει σίγουρα ασπροπρόσωπο. Είναι ένας χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1992 ο οποίος κατά την δεκαετία του ’80 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, οι οποίοι μετακινήθηκαν Νέο Άγιο Αθανάσιο. Ο λόγος ήταν ότι χιόνι απέκλειε το χωριό από τις γύρω περιοχές. Κάποια στιγμή όμως στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το χωριό επανήλθε στο προσκήνιο. Αφορμή ήταν η δημιουργία του χιονοδρομικού στις αρχές του ’90, ωστόσο αποτελώντας έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας.

Μόλις φτάσεις εκεί θα δεις πέτρινα κτίσματα και παραδοσιακά σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές. Όσον αφορά τις τουριστικές υποδομές, αυτές είναι πολύ οργανωμένες πράγμα που σημαίνει ότι θα βρεις ακριβώς το κατάλυμα που σου ταιριάζει στο βαλάντιο που θες. Το χωριό επίσης έχει ταβέρνες και γραφικά μαγαζάκια τα οποία θα δεις στην βόλτα σου. Μπορείς φυσικά να αγοράσεις και παραδοσιακά προϊόντα αν θες. Αν είσαι φυσιολάτρης ή αγαπάς την πεζοπορία, το χωριό θα αποκτήσει μια νέα θέση στην καρδιά σου.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος διαθέτει μοναδική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα. Μπορείς εκτός από να την θαυμάσεις από μακριά, να την γνωρίσεις καλύτερα και από κοντά. Η Βεγορίτιδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Ελλάδας και δεν την αποκαλούν τυχαία και λίμνη με πολλά ονόματα. Κι αυτό γιατί θα την ακούσεις και ως λίμνη Οστρόβου, ενώ άλλες τρεις ονομασίες της είναι λίμνη Άρνισσας, λίμνη Κέλλη και λίμνη Αγίου Παντελεήμονα. Πολύ κοντά βρίσκεται και το χωριό Παναγίτσα που είναι επίσης φημισμένο. Ο Άγιος Παντελεήμονας εκεί κοντά είναι επίσης ένα χωριό που μπορείς να έχεις ως ορμητήριο για να εξερευνήσεις την περιοχή. Ένας παραδοσιακός οικισμός – όνειρο στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ο χειμερινός προορισμός που πρέπει να επισκεφθείς έστω μια φορά στη ζωή σου και δε θα το μετανιώσεις!

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share