Η "Πομπηία" της Ελλάδας: Η άγνωστη αρχαία πόλη με την σπουδαία ιστορία που δεσπόζει στην Ήπειρο
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της χώρας

Όλοι γνωρίζουμε μερικές ή αρκετές αρχαίες πόλεις της Ελλάδας. Κάποιες είναι περισσότερο και άλλες λιγότερο φημισμένες για την ιστορία τους και όσα διαδραματίστηκαν εκεί. Υπάρχει και μία αρχαία πόλη την οποία ενδεχομένως δεν γνωρίζουν πολλοί τόσο καλά και αγνοούν και μια λεπτομέρεια όσον αφορά την ιστορία της. Πρόκειται για την Νικόπολη και είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας.
Η Νικόπολη Πρέβεζας έχει μια ξεχωριστή ιστορία στην αρχαιότητα και σήμερα μπορεί να δει κανείς εκεί ό,τι έχει απομείνει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την αποκαλούν και ελληνική «Πομπηία». Μπορείς να την γνωρίσεις από κοντά αν βρεθείς σε αυτή την τουριστική περιοχή της Ηπείρου, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Με την ευκαιρία, δείτε τις "Συμπληγάδες" των Γρεβενών.
Νικόπολη: Η μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα που δεν γνωρίζουν πολλοί
Η Αρχαία Νικόπολη είναι κτισμένη στη χερσόνησο, η οποία χωρίζει τον Αμβρακικό κόλπο από το Ιόνιο πέλαγος. Το όνομά της δεν είναι τυχαίο μιας και ονομάστηκε έτσι ως η πόλη της νίκης. Η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας είχε χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους που οδηγούσαν εκεί και αποτέλεσε σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Πώς ιδρύθηκε η πόλη; Μόνο τυχαία δεν είναι τα γεγονότα καθώς η περίφημη Νικόπολη ιδρύθηκε ως σύμβολο της μεγάλης νίκης του Γάιου Ιουλίου Καίσαρα Οκταβιανού και μετέπειτα Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου ενάντια στο Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου στο Άκτιο.
Αυτή η ιστορική κωμόπολη αποτέλεσε κατά τη διάρκεια των περασμένων αιώνων ένα γνωστό κέντρο εμπορίου ενώ ήταν και η διοικητική πρωτεύουσα της Ηπείρου για 7 αιώνες. Μάλιστα ο Οκταβιανός μετέφερε εκεί πληθυσμούς από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις της ευρύτερης περιοχής. Θεωρείται ότι η Νικόπολη κατά την περίοδο της ακμής της είχε περίπου έως και 100.000 κατοίκους, αποτελώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του ρωμαϊκού κόσμου.
Μονή Στομίου: Το καταπράσινο τοπίο με τα τρεχούμενα νερά που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος
Στην άκρη ενός φαραγγιού, σε ένα καταπράσινο σκηνικό δίπλα στο ποτάμι βρίσκεται ένα μοναστήρι διαφορετικό από τα άλλα. Είναι η Μονή Στομίου στην Κόνιτσα Ιωαννίνων. Το μοναστήρι που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος ο όποιος πέρασε στην μικρή κωμόπολη τα παιδικά του χρόνια ερχόμενος στην βρεφική ηλικία με την οικογένεια του από τα Φάρασα της Καππαδοκίας.
Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια εκπληκτική τοποθεσία που προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη και ηρεμία. Όποιος βρεθεί στην περιοχή της Κόνιτσας ακούει από τους ντόπιους ότι αξίζει μια επίσκεψη εκεί. Με την ευκαιρία, δείτε τις 5 παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο.
Μονή Στομίου: Εκεί που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος
Για να φτάσει κανείς στην Ιερά Μονή Στομίου, όταν βρίσκεται στην Κόνιτσα αρκεί να ακολουθήσει το μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι το οποίο ξεκινάει από το Γεφύρι της Κόνιτσας, το σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής. Χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα για να φτάσεις αλλά μπορεί να το κάνεις και γρηγορότερα αν είσαι συνηθισμένος στην πεζοπορία και έχεις καλή φυσική κατάσταση. Ανάμεσα στις απότομες πλαγιές της Τύμφης και της Τραπεζίτσας θα ζήσεις μερικές από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής σου.
Η Μονή Στομίου αποτελεί ένα αληθινό στολίδι εναρμονισμένο απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Η αρχική θέση του μοναστηριού, που ιδρύθηκε το 1442, βρίσκεται στις απέναντι πλαγιές της Τραπεζίτσας, όπου και διασώζεται η ονομασία «Παλιομονάστηρο» ενώ στη σημερινή του θέση μεταφέρθηκε από τον ηγούμενο Κωνσταντίνο, το 1774.
Σε αυτό το μοναστήρι ο Άγιος Παΐσιος έζησε για τέσσερα χρόνια, από το 1958 ως το 1962, στην αρχή του μοναστικού του βίου, πριν περάσει από το Σινά και καταλήξει στο Άγιον Όρος. Θεωρείται, επιπλέον και ο ανακαινιστής της Μονής, αφού ο ίδιος με προσωπικό μόχθο κατάφερε και την αναστήλωσε, κουβαλώντας ακόμα και με τα χέρια βαριά φορτία από κάτω από το ποτάμι.