Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μονή Στομίου: Το καταπράσινο τοπίο με τα τρεχούμενα νερά που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος

Ένα γαλήνιο μέρος

15 Ιανουαρίου 2023 17:12
Μονή Στομίου: Το καταπράσινο τοπίο με τα τρεχούμενα νερά που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην άκρη ενός φαραγγιού, σε ένα καταπράσινο σκηνικό δίπλα στο ποτάμι βρίσκεται ένα μοναστήρι διαφορετικό από τα άλλα. Είναι η Μονή Στομίου στην Κόνιτσα Ιωαννίνων. Το μοναστήρι που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος ο όποιος πέρασε στην μικρή κωμόπολη τα παιδικά του χρόνια ερχόμενος στην βρεφική ηλικία με την οικογένεια του από τα Φάρασα της Καππαδοκίας.

Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια εκπληκτική τοποθεσία που προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη και ηρεμία. Όποιος βρεθεί στην περιοχή της Κόνιτσας ακούει από τους ντόπιους ότι αξίζει μια επίσκεψη εκεί. Με την ευκαιρία, δείτε τις 5 παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο.

Μονή Στομίου: Εκεί που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος

Για να φτάσει κανείς στην Ιερά Μονή Στομίου, όταν βρίσκεται στην Κόνιτσα αρκεί να ακολουθήσει το μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι το οποίο ξεκινάει από το Γεφύρι της Κόνιτσας, το σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής. Χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα για να φτάσεις αλλά μπορεί να το κάνεις και γρηγορότερα αν είσαι συνηθισμένος στην πεζοπορία και έχεις καλή φυσική κατάσταση. Ανάμεσα στις απότομες πλαγιές της Τύμφης και της Τραπεζίτσας θα ζήσεις μερικές από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής σου.

Η Μονή Στομίου αποτελεί ένα αληθινό στολίδι εναρμονισμένο απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Η αρχική θέση του μοναστηριού, που ιδρύθηκε το 1442, βρίσκεται στις απέναντι πλαγιές της Τραπεζίτσας, όπου και διασώζεται η ονομασία «Παλιομονάστηρο» ενώ στη σημερινή του θέση μεταφέρθηκε από τον ηγούμενο Κωνσταντίνο, το 1774.

Σε αυτό το μοναστήρι ο Άγιος Παΐσιος έζησε για τέσσερα χρόνια, από το 1958 ως το 1962, στην αρχή του μοναστικού του βίου, πριν περάσει από το Σινά και καταλήξει στο Άγιον Όρος. Θεωρείται, επιπλέον και ο ανακαινιστής της Μονής, αφού ο ίδιος με προσωπικό μόχθο κατάφερε και την αναστήλωσε, κουβαλώντας ακόμα και με τα χέρια βαριά φορτία από κάτω από το ποτάμι.

Μονή Στομίου: Το καταπράσινο τοπίο με τα τρεχούμενα νερά που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος

Το μοναστήρι της Κεντρικής Μακεδονίας με την περίεργη πύλη που φτιάχτηκε για τις γυναίκες

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος. Υπάρχει ένα μοναστήρι, το μοναδικό στον κόσμο που του έχει αφιερωθεί και μπορεί να αποτελέσει μια αφορμή για ταξίδι από μόνη της. Βρίσκεται στην Κατερίνη -απέχει 10 λεπτά από την πόλη- και ιδρύθηκε το 1983 ως γυναικείο ιδιωτικό ησυχαστήριο. Δύο χρόνια αργότερα πέρασε επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Η τοποθεσία της είναι πραγματικά ειδυλλιακή -τόσο που μοιάζει με μικρό επίγειο παράδεισο- και από τον λόφο όπου βρίσκεται, προσφέρει θέα στον επιβλητικό Όλυμπο, τα δασωμένα χωριά των Πιερίων αλλά και τις καταγάλανες ακτές του Θερμαϊκού μέχρι τη Θεσσαλονίκη και το όρος Άθως. Το πιο κοντινό χωριό είναι η Κονταριώτισσα, εκεί όπου θα θαυμάσετε και ένα βυζαντινό ναό του 11ου αι μ.Χ.

Η εντυπωσιακή -ήδη από την πύλη που θυμίζει παλάτι- αρχιτεκτονικά και αισθητικά μονή, είναι αναμφίβολα ένας τόπος θρησκευτικής λατρείας με μεγάλη επισκεψιμότητα, μιας και άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας προσέρχονται κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν εδώ την Παναγία Ζωοδόχο Πηγή και τον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο, ή αλλιώς τον «Άγιο των Δακρύων», στους οποίους είναι αφιερωμένο το Καθολικό της Μονής.

Η παράδοση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια που έκανε περιοδείες στον Όλυμπο, ο Άγιος Διονύσιος πέρασε και από εδώ. Ίσως να έκτισε κάποιο μοναστήρι ή εκκλησία προς τιμήν της Αγίας Τριάδος, στην σημερινή τοποθεσία όπου ευρίσκεται η Μονή, αφού εκατό μέτρα νότια της Μονής, βρέθηκε εικόνα παλαιά της Αγ. Τριάδος και ήδη είναι κτισμένο ένα εξωκκλήσι προς τιμήν της. Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής «Ήταν θέλημα του Θεού ο “οικιστής του Ολύμπου”, ο Όσιος Διονύσιος, να ενώσει χρονικά, δώδεκα περίπου αιώνες και να συγγενέψει πνευματικά μ’ έναν άλλον “οικιστήν της ερήμου”, τον Όσιο Εφραίμ το Σύρο».

Χάρις στη μεγάλη φροντίδα και επιμονή των γυναικών μοναχών, το εν λόγω μοναστήρι στην περιοχή που θεωρείται ως η «Αρχαία Πιερία» διατηρείται σε άριστη κατάσταση, ανακαινίζεται συνεχώς ενώ και η έκταση του έχει μεγαλώσει αρκετά και πολλές φορές, χάρις στα χωράφια που αγοράζουν οι μοναχές. Όλο το συγκρότημα διατρέχουν πάντα καλλωπισμένοι και φροντισμένοι κήποι, ενώ οι μοναχές διατηρούν μέχρι και έναν μικρό ζωολογικό κήπο.

Το μοναστήρι της Κεντρικής Μακεδονίας με την περίεργη πύλη που φτιάχτηκε για τις γυναίκες

Ο Όσιο Εφραίμ γεννήθηκε περίπου το 306 στη Νίσιβη της Μεσοποταμίας, από όπου και έλαβε το όνομα «Σύρος». Από νεαρή ηλικία τον προσέλαβε ο Επίσκοπος της Νίσιβης Ιάκωβος, κοντά στον οποίο απέκτησε μόρφωση, έγινε διδάσκαλος και στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος. Μετά την κατάληψη της πόλης, από τους Πέρσες και το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, κατέφυγε μαζί με άλλους πρόσφυγες στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Εγκαταστάθηκε σε μοναστήρι, έξω από την πόλη και παράλληλα ίδρυσε νέα θεολογική σχολή.

Το συγγραφικό έργο του Οσίου Εφραίμ είναι τεράστιο σε έκταση και σημασία. Έγραψε πολλά και ποικίλα συγγράμματα, στη Συριακή, Λατινική και Ελληνική γλώσσα. Ταξίδεψε στην Αίγυπτο όπου και συνάντησε ασκητές της περιοχής, ενώ στη Νεοκαισάρεια συνάντησε τον Μέγα Βασίλειο. Απεβίωσε το 373 μ.Χ. Θεωρείται από τους πιο μεγάλους Πατέρες της Ορθοδοξίας. Τα λείψανά του βρίσκονται στο Καθολικό της Μονής από το 2006.

Αποτελείται από δύο κτιριακά συγκροτήματα που ενώνονται και σχηματίζουν γωνία. Στο κέντρο βρίσκεται το Καθολικό, αγιορείτικης αρχιτεκτονικής. Εγκαινιάσθηκε το 2000, από τον Σεβασμιότατο πρώην Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικο. Το καθολικό συμπληρώνουν δύο παρεκκλήσια προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Πορφυρίου.

Το εντυπωσιακό συγκρότημα διαθέτει όμως και άλλα κτίρια – το Σκευοφυλάκιο, τη Γραμματεία, το Ηγουμενείο, το Συνοδικό, την Τραπεζαρία, το Μαγειρείο, το Προσφορείο, το Αρτοποιείο (με τον παραδοσιακό φούρνο) και βεβαίως τα Κελιά των Αδελφών και τα Εργαστήρια της Ιεράς Μονής.

Η Ι. Μονή πανηγυρίζει στις 28 Ιανουαρίου, γιορτή του Οσίου Εφραίμ, ημέρα κατά την οποία συρρέουν πλήθη προσκυνητών. Επίσης πανηγύρεις και ιερές αγρυπνίες τελούνται την Παρασκευή της Διακαινησίμου της Ζωοδόχου Πηγής, στις 6 Ιουλίου του Οσίου Σισώη, στις 28 Ιουλίου της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, στις 8 Σεπτεμβρίου των Γενεθλίων της Παναγίας, στις 24 Σεπτεμβρίου της Αγίας Θέκλης, την 1η Νοεμβρίου του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία, στις 25 Νοεμβρίου της Αγίας Αικατερίνης και την Λαμπροτρίτη των νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share