Τα «Παγωμένα Κύματα»: Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο στον Αργοσαρωνικό που εντυπωσιάζει όποιον το δει
Μοναδικές εικόνες
Όσα μέρη κι αν επισκεφθείς στην Αττική, πάντα θα σε εκπλήσσουν εικόνες, ειδικά όταν τις βλέπεις από ψηλά. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να εντοπίσεις διάφορα σημεία και φαινόμενα που δεν φανταζόσουν ότι υπήρχαν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και τα «Παγωμένα Κύματα», ένα ιδιαίτερο φαινόμενο στην Αττική που είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό και ενδεχομένως να μην γνώριζες ως τώρα.
Το φαινόμενο στο οποίο αναφερόμαστε συμβαίνει στον Αργοσαρωνικό και οι εικόνες από ψηλά είναι σίγουρα σπάνιες. Μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει «Παγωμένα Κύματα» και δικαιολογημένα μιας και έτσι μοιάζουν. Με την ευκαιρία, δείτε το μέρος μισή ώρα από την Αθήνα που θυμίζει σαλέ στην Αράχωβα.
Τα «Παγωμένα Κύματα»: Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο στην Αττική
Οι εικόνες που θα δείτε παρακάτω, στο βίντεο του καναλιού haanity του Youtube είναι πραγματικά ιδιαίτερες και καθόλου συνηθισμένες. Όπως θα δείτε, τα αβαθή νερά και τα ρεύματα έχουν δημιουργήσει μέσα στη θάλασσα σαν μικρούς λοφίσκους άμμου οι οποίοι έχουν πάρει μια ξεχωριστή μορφή που τα κάνει να μοιάζουν σαν «Παγωμένα Κύματα». Αν παρατηρήσεις από ψηλά, θα δεις ότι όσο κι αν κινείται η θάλασσα από πάνω τους, αυτά τα κύματα μοιάζουν να παραμένουν ακίνητα, σχηματίζοντας έναν διάδρομο με λευκή άμμο. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το τιρκουάζ που κάνει το φαινόμενο ονειρικό.
Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε μια περιοχή ανάμεσα στο Αγκίστρι και στην Αίγινα στον Σαρωνικό Κόλπο πολύ κοντά στη νησίδα Μετώπη. Το σημείο είναι ακριβώς εδώ όπως θα δείτε στους χάρτες της Google. Από κάποιους θεωρείται ότι τα αβαθή γύρω από τη νησίδα Μετώπη κάποτε ήταν στεριά η οποία συνδεόταν με το Αγκίστρι και με την Αίγινα, αλλά μετά από αιώνες καταβυθίστηκαν.
Το εντυπωσιακό "γαλάζιο φίδι" που ξεδιψάει 4 εκατ. Αθηναίους (Video)
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως φτάνει στις βρύσες μας το νερό, το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο;
Η Αττική και οι 4 και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι της πίνουν νερό από 2 «πηγές» - υδραγωγεία αυτά του Μόρνου και της Υλίκης. Αξίζει να αναφερθεί πως το νερό της Αττικής θεωρείται από τα πιο ποιοτικά νερά δικτύου πόλεων στον κόσμο.
Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Αυτό είναι το ελληνικό χωριό που έχει λιακάδα 320 μέρες τον χρόνο (Video)
Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι το πραγματικά γιγαντιαίο έργο που χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί προκειμένου το νερό να φτάνει από τον Μόρνο έως την Αττική και για την ολοκλήρωση του χρειάστηκαν περισσότερα από 10 χρόνια.
Ο ταμιευτήρας του Μόρνου δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος στην κοίτη του ποταμού Μόρνου, 7 χλμ. δυτικά του Λιδορικίου στο Νομό Φωκίδος. Το έργο άρχισε τον Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε μετά από μια δεκαετία, το 1979, αλλά η κανονική λειτουργία του άρχισε το 1981. Το φράγμα του Μόρνου, ύψους 126 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και αποτελείται από αδιαπερατό αργιλικό πυρήνα. Το νερό φτάνει στην Αθήνα διαμέσου του υδραγωγείου του Μόρνου, του δεύτερου μεγαλύτερου υδραγωγείου στην Ευρώπη.
Το Up Stories για πρώτη φορά καταγράφει το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του "δρόμου του νερού" ξεκινώντας έξω από τους Δελφούς και ακολουθώντας το έως και μετά την Αράχωβα σε ένα πραγματικά άκρως εντυπωσιακό "γαλάζιο φίδι" που τρυπάει ακόμα και ολόκληρα βουνά.
Το νερό ταξιδεύει για 188χλμ μέσω μίας σήραγγας, διασχιζει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής για να καταλήξει στις μονάδες επεξεργασίας νερού που βρίσκονται σε Αχαρναί, Γαλάτσι και Μάνδρα και από εκεί στο ποτήρι μας.