Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η ελληνική "Πολυνησία" 3 ώρες από την Αθήνα και ο μαγικός κόλπος που πας με το αυτοκίνητο

Μαγικές εικόνες που συναρπάζουν

10 Ιανουαρίου 2023 11:18
Η ελληνική
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην Ελλάδα υπάρχουν οι φημισμένοι και τουριστικοί προορισμοί αλλά και οι λιγότερο γνωστοί που όμως σε μαγεύουν με την πρώτη γνωριμία.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η λεγόμενη «Πολυνησία» της Ελλάδας. Ένα μέρος που ειδικά αν το δεις από ψηλά, μπορείς να καταλάβεις την ομορφιά του. Πρόκειται για την Κορωνησία της Άρτας η οποία έχει έντονο το υγρό στοιχείο αλλά και τις αντιθέσεις. Αποτελεί έναν εναλλακτικό προορισμό για τριήμερο ειδικά για όσους είναι φυσιολάτρες. Με την ευκαιρία, δείτε το χωρίο που έχει λιακάδα 320 ημέρες τον χρόνο.

Η Κορωνησία είναι ένα μέρος με έντονες αντιθέσεις και πολύ ιδιαίτερα χρώματα. Ένα σκηνικό που σε καλεί να το εξερευνήσεις ιδανικά από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο. Τα χρώματα αλλάζουν συνεχώς και το νερό δημιουργεί μοναδικές εικόνες.

Κορωνησία: Η «Πολυνησία» της Ελλάδας και ο μαγικός κόλπος που πας μόνο με το αυτοκίνητο

Η Κορωνησία βρίσκεται στο κέντρο του Αμβρακικού κόλπου ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας. Για να φτάσεις στο όμορφο και ιδιαίτερο μέρος της Ελλάδας, θα πρέπει σε κάποιο σημείο να κινείσαι για 10 χιλιόμετρα πάνω σε μια στενή λωρίδα γης μέσα στη θάλασσα. Ετοιμάσου για αρκετές φωτογραφίες. Θα δεις μπροστά σου ένα καταπράσινο περιβάλλον σε συνδυασμό με νερά και ψαρόβαρκες που καθρεφτίζονται.

Η ελληνική 'Πολυνησία' 3 ώρες από την Αθήνα και ο μαγικός κόλπος που πας με το αυτοκίνητο

Γιατί όμως αποκαλείται «Πολυνησία» της Ελλάδας; Οι εικόνες από ψηλά μπορεί να σου δώσουν την απάντηση. Σε αυτό τον μαγικό κόλπο τον οποίο προσεγγίζεις οδικώς, υπάρχουν πολλά διάσπαρτα νησάκια. Λέγεται ότι αυτά τα νησάκια στο παρελθόν ήταν ενωμένα μεταξύ τους και αυτές οι λωρίδες φαίνονται ακόμα από ψηλά σαν γλώσσες άμμου, τώρα πια βυθισμένες. Η περιοχή, επίσης, φημίζεται για τα πολυάριθμα είδη πανίδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια του σπάνιου και απειλούμενου αργυροπελεκάνου.

Απόδραση στην Κορωνησία

Η Κορωνησία αποτελεί έναν διαφορετικό προορισμό, ιδανικό για το φθινόπωρο. Εντυπωσιακοί κολπίσκοι, καλαμιώνες και νερά θα σε μαγέψουν και θα σε γαληνέψουν. Πρόκειται για έναν ήρεμο προορισμό με φιλόξενους κατοίκους και χαλαρούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για έναν προορισμό στον οποίο θα κάνεις ταυτόχρονα ένα γαστρονομικό ταξίδι. Στην περιοχή σερβίρονται πολλές τοπικές γεύσεις και εδέσματα. Μην διστάσεις να δοκιμάσεις αυτά που θα σου προτείνουν.

Αν επιλέξεις να έχεις σαν βάση σου την Άρτα για την απόδρασή σου στην Κορωνησία, τότε έχεις ακόμη περισσότερες επιλογές σε όσα θα δεις και θα κάνεις. Ένα από αυτά είναι και η εκκλησία στην Άρτα με τον τρούλο που «αιωρείται». Η «Πολυνησία» της Ελλάδας σε περιμένει για μοναδικές εμπειρίες όλες τις εποχές του χρόνου.

Το εντυπωσιακό "γαλάζιο φίδι" που ξεδιψάει 4 εκατ. Αθηναίους (Video)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως φτάνει στις βρύσες μας το νερό, το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο;

Η Αττική και οι 4 και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι της πίνουν νερό από 2 «πηγές» - υδραγωγεία αυτά του Μόρνου και της Υλίκης. Αξίζει να αναφερθεί πως το νερό της Αττικής θεωρείται από τα πιο ποιοτικά νερά δικτύου πόλεων στον κόσμο.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Αυτό είναι το ελληνικό χωριό που έχει λιακάδα 320 μέρες τον χρόνο (Video)

Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι το πραγματικά γιγαντιαίο έργο που χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί προκειμένου το νερό να φτάνει από τον Μόρνο έως την Αττική και για την ολοκλήρωση του χρειάστηκαν περισσότερα από 10 χρόνια.

Ο ταμιευτήρας του Μόρνου δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος στην κοίτη του ποταμού Μόρνου, 7 χλμ. δυτικά του Λιδορικίου στο Νομό Φωκίδος. Το έργο άρχισε τον Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε μετά από μια δεκαετία, το 1979, αλλά η κανονική λειτουργία του άρχισε το 1981. Το φράγμα του Μόρνου, ύψους 126 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και αποτελείται από αδιαπερατό αργιλικό πυρήνα. Το νερό φτάνει στην Αθήνα διαμέσου του υδραγωγείου του Μόρνου, του δεύτερου μεγαλύτερου υδραγωγείου στην Ευρώπη.

Το Up Stories για πρώτη φορά καταγράφει το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του "δρόμου του νερού" ξεκινώντας έξω από τους Δελφούς και ακολουθώντας το έως και μετά την Αράχωβα σε ένα πραγματικά άκρως εντυπωσιακό "γαλάζιο φίδι" που τρυπάει ακόμα και ολόκληρα βουνά.

Το νερό ταξιδεύει για 188χλμ μέσω μίας σήραγγας, διασχιζει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής για να καταλήξει στις μονάδες επεξεργασίας νερού που βρίσκονται σε Αχαρναί, Γαλάτσι και Μάνδρα και από εκεί στο ποτήρι μας.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share