Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ο άγνωστος ελληνικός ποταμός του χειμώνα που μοιάζει σαν να είσαι στην Ολλανδία

Παραμυθένιο τοπίο

16 Δεκεμβρίου 2022 10:46
Ο άγνωστος ελληνικός ποταμός του χειμώνα που μοιάζει σαν να είσαι στην Ολλανδία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο γνωστοί, οι ποταμοί της Ελλάδας ομορφαίνουν τα μέρη από τα οποία περνούν ενώ ταυτόχρονα δίνουν ζωή σε αυτά. Κάποιοι ωστόσο κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως συγκεκριμένες εποχές οπότε και υπάρχουν πολλές βροχοπτώσεις αλλά και χιόνια. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο ποταμός της Ελλάδας ο οποίος θεωρείται ποταμός… του χειμώνα. Είναι ο ποταμός Σακουλέβας στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Φλώρινα. Ένα ξεχωριστό ποτάμι που πολλοί δεν γνωρίζουν αλλά αν βρεθείς στην περιοχή το χειμώνα θα έχεις την χαρά να το θαυμάσεις. Με την ευκαιρία, δείτε 3 ορεινά χωριά που μπορείτε να κάνετε λευκά Χριστούγεννα.

Ο ποταμός Σακουλέβας πηγάζει από το όρος Βαρνούντας και ενώ στο μεγαλύτερο μήκος του ρέει στον νομό Φλώρινας, στο τέλος στρέφεται βορειοανατολικά και εισέρχεται στο έδαφος των Σκοπίων εκεί όπου συμβάλλει με τον Εριγώνα, παραπόταμο του Αξιού. Τον αποκαλούν ποταμό του χειμώνα καθώς τότε έχει περισσότερο νερό ενώ το καλοκαίρι στερεύει. Το ποτάμι αποτελεί σημείο κατατεθέν της πόλης της Φλώρινας και σίγουρα αποτελεί τόπο συνάντησης.

Ο άγνωστος ελληνικός ποταμός του χειμώνα που μοιάζει σαν να είσαι στην Ολλανδία

Ο Σακουλέβας είναι ιδανικός για να κάνεις μια βόλτα δίπλα του αλλά και για να πιεις τον καφέ σου δίπλα σε αυτόν. Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι οι εικόνες τις ημέρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές οπότε και ο ποταμός παγώνει. Αν βρεθείτε στη Φλώρινα το χειμώνα, είναι μια βόλτα που πρέπει να κάνετε.

Ο χειμώνας είναι ιδανική εποχή για μια απόδραση στη Φλώρινα. Πολύ πιθανόν να την δείτε και ντυμένη στα λευκά.

Το Νυμφαίο είναι σίγουρα μια από τις επιλογές σου όταν βρεθείς εκεί αλλά έχει υπόψιν πώς από κάποια στιγμή και μετά οι αρκούδες στο Νυμφαίο πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Ωστόσο, το χωριό από μόνο του αποτελεί καλή αφορμή για ταξίδι. Ειδικά όταν ντύνεται στα λευκά. Στα νότια του νομού Φλώρινας κοντά στα σύνορα με τον νομό Κοζάνης υπάρχει κάτι ακόμη που αξίζει να δεις. Ο λόγος για την Χειμαδίτιδα. Είναι μια μικρή άγνωστη ελληνική λίμνη που είναι αποτέλεσμα… παγετώνων. αι φυσικά μην παραλείψουμε τις λίμνες Πρέσπες που είναι μια εμπειρία από μόνες τους. Και αν φτάσεις ως εκεί κάνε σίγουρα και μία επίσκεψη στο χωριό Ψαράδες. Οι Ψαράδες βρίσκονται στη νότια όχθη της λίμνης Μεγάλης Πρέσπας και πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ησυχαστήριο. Το μόνο που μπορεί να διακόψει τους ήχους της φύσης είναι η ευγενική φωνή των βαρκάρηδων που σου προτείνουν να σε πάνε μια βόλτα.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share