Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η παράξενη μονή της Αργολίδα που μπορείς να περπατήσεις… στον τρούλο της

Το απίστευτο τοπίο και ο θρύλος που την συνοδεύει

15 Δεκεμβρίου 2022 11:05
Η παράξενη μονή της Αργολίδα που μπορείς να περπατήσεις… στον τρούλο της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απόκρημνα εκκλησάκια, μοναστήρια στο χείλος του γκρεμού και τοποθεσίες που προκαλούν δέος ακόμη και στην όψη τους. Αυτή την εικόνα θα συναντήσεις περπατώντας και εξερευνώντας την ελληνική περιφέρεια.

Ταξιδεύοντας σε πόλεις και χωριά, μικρούς και άγνωστους οικισμούς θα δεις μνημεία της φύσης και του ανθρώπου ή και συνδυασμό αυτών που θα σε εκπλήξουν ευχάριστα. Ένα από αυτά είναι ένα μοναστήρι με μεγάλη ιστορία και θρύλους που το συνοδεύουν σε μια εκπληκτική τοποθεσία που προκαλεί δέος είναι η Μονή Αυγού. Ένα μοναστήρι που σε εντυπωσιάζει ακόμη και από τις φωτογραφίες και βρίσκεται στην Αργολίδα και συγκεκριμένα σε μια πλαγιά των Διδύμων Όρεων. Με την ευκαιρία, δείτε τις 5 πιο παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα το μοναστήρι είναι χτισμένο ανάμεσα στα βράχια και σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 800 μέτρα. Η εμπειρία της επίσκεψης σε ένα τέτοιο μοναστήρι είναι μοναδική και είναι κάτι που αξίζει να κάνεις έστω και μια φορά στη ζωή σου. Βρίσκεται εξάλλου σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα και πολύ κοντά στο Ναύπλιο.

Η ιστορική Μονή Αυγού στην Αργολίδα

Το μοναστήρι του Αυγού είναι αφιερωμένο και θεωρείται ότι θεμελιώθηκε τον 11ο αιώνα αποτελώντας ένα από τα παλαιότερα και ταυτόχρονα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Έχει πολύ μεγάλη ιστορία η οποία χάνεται στους βυζαντινούς χρόνους ενώ ιστορικές έρευνες έδειξαν ότι τα κελιά της φιλοξένησαν τους επαναστάτες του 1821. Φτάνοντας στον εξωτερικό χώρο, θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις μια θέα που σου κόβει την ανάσα. Το μάτι σου χάνεται προς τον ποταμό Ράδο και όχι μόνο. Αν έχει καθαρή ατμόσφαιρα θα απολαύσεις το βαθύ μπλε της θάλασσας αλλά και τους ορεινούς όγκους πάνω από το Ναύπλιο. Εκεί ξυπνούν όλες οι αισθήσεις.

Η παράξενη μονή της Αργολίδα που μπορείς να περπατήσεις… στον τρούλο της

Όταν μπεις τώρα μέσα θα δεις ότι ο κύριος χώρος της μονής αποτελείται αφενός από το ισόγειο, αφετέρου από δύο ορόφους στους οποίους φτάνεις με μια πέτρινη σκάλα που είναι χτισμένη μέσα. Στους τοίχους υπάρχουν αγιογραφίες του 17ου αιώνα ενώ στην σπηλιά της Μεταμορφώσεως που υπάρχει εκεί σώζονται εικόνες του 11ου αιώνα. Φτάνοντας, τώρα, στο τελευταίο επίπεδο είναι ο μεγάλος ναός του Αγίου Δημητρίου (η μονή είναι αφιερωμένη στην πραγματικότητα σε δύο αγίους), και εκεί μπορείς να περπατήσεις μέχρι τον τρούλο. Η αίσθηση αλλά και η θέα που έχεις εκεί είναι μαγευτική.

Ο θρύλος της μητέρας με το άρρωστο παιδί της

Την ιστορική Μονή του Αυγού στα Δίδυμα συνοδεύει και ένας θρύλος οποίος έχει να κάνει με μια μάνα με το άρρωστο παιδί της. που μιλάει για μια μητέρα που έφερε εκεί το άρρωστο παιδί της προκειμένου να το γιατρέψει η Παναγία, κι εκείνη την πρόσταξε να το πετάξει από το γκρεμό του όρους. Εκείνη όμως φοβήθηκε και αντί να πετάξει το παιδί της, πέταξε πρώτα ένα αυγό. Το αυγό προσγειώθηκε μαλακά πάνω στο χώμα χωρίς να σπάσει. Βλέποντάς το η μάνα πετάξε και το παιδί της το οποίο όμως σκοτώθηκε.

Η μονή έχει υποστεί με τους αιώνες πολλές ζημιές ακόμη και πυρκαγιές. Η σημερινή εικόνα της μονής δείχνει εμφανή τα σημεία εγκατάλειψης. Ωστόσο κάτοικοι της περιοχής τη φροντίζουν και την περιποιούνται όσο μπορούν. Είναι εξάλλου το καμάρι τους. Η θέα και το σημείο στο οποίο βρίσκεται πάντως δεν γίνεται να μην σε συγκλονίσουν.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share