Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Το γραφικό χωριό της Ελλάδας από πέτρα και ξύλο με το περίεργο όνομα

Ένα ειδυλλιακό τοπίο

5 Δεκεμβρίου 2022 16:31
Το γραφικό χωριό της Ελλάδας από πέτρα και ξύλο με το περίεργο όνομα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα από τα πιο ανεξερεύνητα, κουκλίστικα χωριά των Τζουμέρκων, οι Μελισσουργοί είναι χτισμένοι εξολοκλήρου από πέτρα και ξύλο, απολαμβάνουν δε πανοραμική θέα στα βγαλμένα από παραμύθι τοπία που τους περιβάλλουν. Με την ευκαιρία, δείτε την "δεύτερη Αράχωβα" της Ελλάδας.

Είναι ένα από τα ελληνικά χωρά που σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί κυρίως λόγω της αρχιτεκτονικής του. Η παράδοση αναφέρει πως το χωριό πήρε το όνομά του λόγω με της εργατικότητας των κατοίκων του. Λίγοι το υψόμετρο, λίγο η απομόνωση, λίγο οι αντίξοες συνθήκες, λέγεται πως ήταν πάντα εργατικοί σαν τις μέλισσες! Έτσι γεννήθηκαν οι… Μελισσουργοί.

Οι Μελισσουργοί είναι χωριό του νομού Άρτας χτισμένο σε υψόμετρο 870 μ. στις πλαγιές των Τζουμέρκων. Είναι το βορειότερο χωριό του νομού και απέχει από την πόλη της Άρτας 72 χλμ. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 419 κάτοικοι. Οι Μελισσουργοί αποτελούσαν μέχρι και το 2010 ξεχωριστή κοινότητα.

Η κοινότητα καταλάμβανε έκταση 36,5 χλμ και συνόρευε με τον δήμο Αγνάντων και με τους νομούς Τρικάλων και Ιωαννίνων. Μετά το σχέδιο Καλλικράτης και τις ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 οι Μελισσουργοί ανήκουν στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ως ξεχωριστή δημοτική κοινότητα.

Την πάνω πλατεία του χωριού (Εθνικής Αντίστασης ή Μαγαζιά) στολίζουν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (χτίστηκε το 1778, ανακατασκευάστηκε περί τα μέσα του 19ου αιώνα και φέρει ξυλόγλυπτο τέμπλο και ιδιαίτερα αξιόλογες τοιχογραφίες), βρύσες, το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου και παραδοσιακές ταβέρνες.

Στην κάτω πλατεία βρίσκονται η εκκλησία της Παναγίας και το τουριστικό περίπτερο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, οι εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και του Πατροκοσμά. Έξω από το χωριό βρίσκονται η μονή της Παναγίας, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, λίγο μακρύτερα, και ο ναός του Προφήτη Ηλία.

Την ιστορική μνήμη της περιοχής διαφυλάσσουν οι δύο μουσειακοί χώροι, το άγαλμα του Στρατιώτη, η προτομή της Μάνας και το μνημείο των πεσόντων υπέρ πατρίδος.

Σαν φτάσεις εκεί, εκτός από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, θα σου κλέψει την καρδιά η φύση και τα τρεχούμενα νερά. Ένα απαράμιλλο τοπίο καταπράσινο που αποπνέει ηρεμία. Αν θέλεις να συνεχίσεις την εκδρομή σου, μια ενδιαφέρουσα πρόταση που σχετίζεται με την Ελληνική Επανάσταση 1821 είναι το χωριό των Θεοδώριανων.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share