Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Χρειάστηκαν 20 χρόνια να κατασκευαστεί: Αυτή είναι η πιο περίεργη πέτρινη σκάλα στην Ελλάδα

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο θέαμα

3 Δεκεμβρίου 2022 15:21
Χρειάστηκαν 20 χρόνια να κατασκευαστεί: Αυτή είναι η πιο περίεργη πέτρινη σκάλα στην Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αξιοθέατα που δημιουργεί η φύση και ο άνθρωπος, μας εντυπωσιάζουν ταξιδεύοντας και γνωρίζοντας την Ελλάδα. Υπάρχουν και κάποια αξιοθέατα φτιαγμένα από ανθρώπινο χέρι τα οποία ξεχωρίζουν ακριβώς επειδή έχουν καταφέρνει να βρίσκονται σε τέτοια αρμονία με τη φύση.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πιο παράξενη και ίσως πιο εντυπωσιακή πέτρινη σκάλα της Ελλάδας. Ο λόγος για την περίφημη Σκάλα του Βραδέτου στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Ζαγοροχώρια. Πρόκειται για ένα μοναδικό αξιοθέατο από πέτρα που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη και φυσικά έχει τη δική του ιστορία. Αν βρεθείς στα Ζαγοροχώρια, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αξίζει να την επισκεφθείς. Με την ευκαιρία, δείτε την "δεύτερη Αράχωβα" της Ελλάδας.

Η πιο παράξενη πέτρινη σκάλα της Ελλάδας

Είχε κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, μία για τα ζώα με μαύρη πέτρα και δύο για τους ανθρώπους με άσπρη, μετρημένο πλάτος υπολογισμένο ακριβώς ώστε τα ζώα να μπορούν να στρίβουν μαζί με το ογκώδες φορτίο τους και περισσότερα από 1.000 λιθόστρωτα σκαλοπάτια που καλύπτουν ομαλά υψομετρική διαφορά 250 μέτρων.

Η Σκάλα του Βραδέτου ήταν στην πραγματικότητα μια σκάλα η οποία ένωνε το χωριό Βραδέτο με το χωριό Καπέσοβο αλλά και τα υπόλοιπα μέρη τριγύρω έως τη δεκαετία του ’70. Πλέον που δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη να ενώνονται τα χωριά μέσω μιας πέτρινης σκάλας, μιας και έγινε διάνοιξη του δρόμου. αυτή αποτελεί μία εκπληκτική πεζοπορική διαδρομή στα Ζαγοροχώρια. Εκτός από αυτό, όμως, είναι ένα θαυμαστό αξιοθέατο και δείγμα αρχιτεκτονικής των μαστόρων της πέτρας. Οι εικόνες από ψηλά είναι άκρως εντυπωσιακές αλλά αν βρεθείς εκεί, σίγουρα θα σταθείς και θα θαυμάζεις κάθε λίγο Κ το εντυπωσιακά μελετημένο έργο που λέγεται ότι χρειάστηκε 20 χρόνια για να κτιστεί.

Απόδραση στα Ζαγοροχώρια

Όποια εποχή κι αν βρεθείς στα Ζαγοροχώρια, η φύση και τα αξιοθέατα θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Υπάρχουν χωριά που δεν πρέπει να χάσεις, όπως για παράδειγμα οι Κήποι που είναι όνομα και πράγμα αλλά και το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις και τους περίφημους Πύργους της Αστράκας. Αλλά και το φημισμένο και εντυπωσιακό πέτρινο δάσος της Ελλάδας που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Πρόκειται για πολύ φημισμένα χωριά που διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες όλες τις εποχές του χρόνου. Όσον αφορά τα αξιοθέατα στο Ζαγόρι της Ηπείρου, σίγουρα το πρώτο που πρέπει να δεις είναι το λεγόμενο Γκραν Κάνυον της Ελλάδας, το φαράγγι του Βίκου που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες.

Η Σκάλα του Βραδέτου είναι ένα από όσα θα δεις στην γωνιά της Ηπείρου που είναι φτιαγμένη από πέτρα…

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share