Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κατάρα: Ο δρόμος που οι οδηγοί διασχίζουν με δική τους ευθύνη - Οι μύθοι που τον στοιχειώνουν (Video)

Οι θρύλοι που συνοδεύουν αυτό το μέρος

26 Νοεμβρίου 2022 16:40
Κατάρα: Ο δρόμος που οι οδηγοί διασχίζουν με δική τους ευθύνη - Οι μύθοι που τον στοιχειώνουν (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δρόμος επικίνδυνος, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπου η διέλευση γίνεται με ευθύνη των ίδιων των οδηγών, όπως προκύπτει και από τις σχετικές πινακίδες. Ο πάγος και το χιόνι δεν είναι οι μόνοι λόγοι, για τους οποίους παραμένει κλειστός.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Το άγνωστο «κάθετο» μοναστήρι της Ελλάδας που ήταν πολεμικό καταφύγιο

Θρύλοι και παραδόσεις συνοδεύουν και στοιχειώνουν το μέρος, για έναν Δεσπότη που κάπου στα 1800 επιχείρησε να περάσει από εκεί, δυσκολεύτηκε πολύ και “καταράστηκε” το μέρος. Εξού και το όνομα Κατάρα.

Εκεί όπου σταματούσαν τα καραβάνια παλιά για ανάπαυση και τους σύγχρονους καιρούς οι οδηγοί για ζέστη στο τζάκι, παραδοσιακές πίτες και ζεστές σούπες.

Το Up Stories σε συνεργασία με τον Φώτη Πάσσο και το trikalavoice παρουσιάζουν το πέρασμα-μύθο των ελληνικών δρόμων, που ενώνει τα Τρίκαλα με τα Ιωάννινα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην επιχειρήσετε να το περάσετε, καθώς όπως κάθε χειμερινή περίοδο, η παλαιά Ε. Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων στο τμήμα από διακλάδωση Μηλιάς Μετσόβου έως Μαλακάσι, κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ των Αυτοτελών Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών Θεσσαλίας και Ηπείρου, κατά τους χειμερινούς μήνες θα είναι κλειστή με μπάρα και με σήμανση (πληροφοριακές πινακίδες), διότι δεν θα γίνεται εκχιονισμός.

Δείτε παρακάτω το εντυπωσιακό βίντεο drone:

Το ελληνικό δάσος που κόβει την ανάσα και ο θρύλος με το λίκνισμα των δέντρων

Υπάρχουν πολλά μέρη της Ελλάδας τα οποία είτε δεν γνωρίζουμε είτε έχουμε ακούσει αλλά αγνοούμε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της ιστορίας τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι Μια τέτοια περίπτωση είναι το λεγόμενο «Μονοπάτι του Ασκληπιού».

Ένα μέρος στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στα Τρίκαλα που έχει τη δική του ξεχωριστή και άκρως ιδιαίτερη ιστορία. Είναι μια διαδρομή που θεωρείται ότι ακολούθησε ο θεός της ιατρικής και της υγείας των Αρχαίων Ελλήνων, ο Ασκληπιός. Ένα μαγευτικό μέρος που καθηλώνει τον επισκέπτη όχι μόνο λόγω της ομορφιάς του τοπίου αλλά και λόγω των ήχων και των αρωμάτων που προέρχονται από τη φύση.

«Μονοπάτι του Ασκληπιού»: Εκεί που τα δέντρα… λικνίζονταν

Το «Μονοπάτι του Ασκληπιού» ξεκινάει ουσιαστικά από το χωριό Γοργογύρι το οποίο βρίσκεται περίπου 19 χιλιόμετρα δυτικά των Τρικάλων. Κατά τη διάρκεια του μονοπατιού τα όσα θα συναντήσεις θα σε μαγέψουν. Από αιωνόβια πλατάνια, μέχρι δεκάδες είδη αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων. Αυτά που λέγεται ότι μάζευε ο Ασκληπιός κατά τη διαδρομή του. Και από την άλλη, ο ήχος από τα τρεχούμενα νερά του ποταμού, δημιουργεί ένα ιδανικό σκηνικό απαράμιλλης και άγριας ομορφιάς. Η αρχή του μονοπατιού είναι πιο βατή καθώς είναι πλακόστρωτο.

Το δάσος στο οποίο βρίσκεται το «Μονοπάτι του Ασκληπιού» θεωρείται ότι έχει και κάτι ακόμη παράξενο. Το σχήμα των δέντρων παραπέμπει στην ιστορία που λέγεται ότι κάποια δέντρα λικνίζονταν δηλαδή… χόρευαν και γι’ αυτό έμεινε αυτό το στραβό σχήμα στους κορμούς. Υπάρχουν κι άλλα δάση στον κόσμο για τα οποία επικρατεί ο ίδιος μύθος…

Ο μοναδικός γοτθικός ναός της Ελλάδας βρίσκεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο κέντρο της πόλης

Περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας ή σε συνοικίες της, ίσως συχνά περνάς δίπλα από διάφορα σημεία, κτήρια και αξιοθέατα που έχουν μεγαλύτερη ιστορία απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Μπορεί να είναι ακόμη και εκκλησίες ή παρεκκλήσια. Όπως αυτό για το οποίο θα σου μιλήσουμε σήμερα και το οποίο βρίσκεται στο σημείο που είναι το πανέμορφο άλσος Συγγρού. Εκεί δίπλα είναι η άκρως εντυπωσιακή Βίλλα Συγγρού, ένα στολίδι για την περιοχή, αποτέλεσμα του ταλέντου του σπουδαίου Ερνέστου Τσίλλερ. Με την ευκαιρία, δείτε τις 5 πιο παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας.

Ο Βαυαρός αρχιτέκτονας σχεδίασε τη Βίλλα Συγγρού για τον τον Ανδρέα Συγγρό ως εξοχική έπαυλη. Το κτήριο χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι αυτό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Ο λόγος για τον μοναδικό ορθόδοξο ναό γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον ναό του Αγίου Ανδρέα στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα είναι ένα άκρως ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά παρεκκλήσι το οποίο αποτελεί και το μοναδικό δείγμα ορθόδοξης εκκλησίας με γοτθικό ρυθμό στην χώρα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς εκεί αξίζει της προσοχής σου. Δεν περνάει, εξάλλου, εύκολα απαρατήρητο.

Ο μοναδικός ορθόδοξος ναός γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα είναι στην Αθήνα

Βλέποντας ακόμη και από μια φωτογραφία τον ναό του Αγίου Ανδρέα σίγουρα το σχέδιο του θα σου προκαλέσει εντύπωση. Και η εξήγηση θα δοθεί όταν μάθεις την ιστορία του. Όπως ακριβώς και η εξοχική κατοικία του Ανδρέα Συγγρού, και το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα, κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα, δηλαδή του Τσίλλερ, μαθητή του Θεόφιλου Χάνσεν. Ενός ανθρώπου που γέμισε την Αθήνα με στολίδια. Εκτός από το αυτό το παρεκκλήσι, εξίσου εντυπωσιακό είναι και το λεγόμενο μαγικό παρεκκλήσι του Τσίλερ στο κέντρο της Αθήνας.

Το μικρό παρεκκλήσι στο Άλσος Συγγρού ακολουθεί τον τύπο της βασιλικής ενώ ταυτόχρονα έχει αρκετά κοινά στοιχεία στην αρχιτεκτονική του με τον καθολικό ιερό ναό του Αγίου Λουκά στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Δεν είναι τυχαίο ότι και εκείνος θεμελιώθηκε πάνω σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν το 1842 και αποπερατώθηκε το 1845. Επίσης πολλά κοινά στοιχεία θα παρατηρήσει κάποιος πιο προσεκτικός και με τις Gustan-Adolifkirche του 19ου αιώνα των Ludwing Foster και Θεόφιλου Χάνσεν στη Βιέννη. Και είναι λογικό μιας και ο Τσίλλερ ήταν βαθιά επηρεασμένος από την αρχιτεκτονική τάση στη Βιέννη, την οποία επισκεπτόταν συχνά. Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί όλα τα δημιουργήματά του στην Ελλάδα.

Εκτός από την Αθήνα, δημιούργησε αληθινά αρχιτεκτονικά στολίδια και στην επαρχία, όπως το Δημαρχείο στην Ερμούπολη της Σύρου.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share