Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το άγνωστο «κάθετο» μοναστήρι της Ελλάδας που ήταν πολεμικό καταφύγιο

Εικόνες που προκαλούν δέος

25 Νοεμβρίου 2022 11:51
Το άγνωστο «κάθετο» μοναστήρι της Ελλάδας που ήταν πολεμικό καταφύγιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ελλάδα είναι γεμάτη εκκλησίες, μικρούς και μεγαλύτερους ναούς, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Πολλές από τις εκκλησίες της χώρας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση μαχών αλλά και σε ιστορικά γεγονότα.

Αποτέλεσαν κρυφά σχολειά και καταφύγια κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης και σήμερα παραμένουν να θυμίζουν τα όσα συνέβησαν κατά την απελευθέρωση. Μια τέτοια περίπτωση είναι το άγνωστο «κάθετο» μοναστήρι της Ελλάδας που λέγεται Παναγία των Καταφυγίων. Βρίσκεται στην Πελοπόννησος και οι εικόνες από ψηλά προκαλούν δέος. Με την ευκαιρία, δείτε 5 παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας.

Παναγία των Καταφυγίων: Το άγνωστο «κάθετο» μοναστήρι της Ελλάδας που ήταν πολεμικό καταφύγιο

Η Παναγία των Καταφυγίων, λοιπόν, όπως την αποκαλούν βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα πιο νότια από το γνωστό Δερβένι Κορινθίας. Θα δεις ταμπέλες που οδηγούν στο ορεινό Σαραντάπηχο και το συγκεκριμένο μοναστήρι στο δρόμο προς τα εκεί. Πρόκειται για μια εκκλησία του 18ου αιώνα η οποία διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Η θέση του μόνο τυχαία δεν είναι μιας και χτίστηκε σε ένα δυσπρόσιτο μέρος γεμάτο βράχια και σπηλιές καθώς εκεί είχαν καταφύγει κάτοικοι της περιοχής στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο λόγος προφανής, για να κρυφτούν από τους διωγμούς των Τούρκων. Η περιοχή εκεί ονομάζεται Καταφύγια και από εκεί πήρε και το όνομά του το μοναστήρι.

Με την πάροδο των ετών, το μοναστήρι η Παναγία των Καταφυγίων ανακαινίστηκε και τα κελιά ενώθηκαν με ιδιαίτερο τρόπο μιας και έγινε σύνδεση με λαξευμένες στοές όλων των εσωτερικών χώρων της. Επιπλέον αρκετά πρόσφατα, σε σχέση με την κατασκευή του, τη δεκαετία του ’70 σκαλίστηκαν στους βράχους σκαλοπάτια που συνέδεσαν την εκκλησία με τον δημόσιο δρόμο. Οι εικόνες προκαλούν δέος και σε όσους φτάνουν στην περιοχή αλλά και σε όσους βλέπουν βίντεο και φωτογραφίες.

Μία "Σαχάρα" στην Ελλάδα: Η κάτασπρη έρημος της Πελοποννήσου που θα σας εντυπωσιάσει

Όσο κι αν ταξιδεύεις στην Ελλάδα πάντα θα ανακαλύπτεις μέρη και ομορφιές που δεν είχες εντοπίσει. Όπως για παράδειγμα την κάτασπρη έρημο της Ελλάδας που σε αφήνει άφωνο είτε από βίντεο και φωτογραφίες είτε όταν βρεθείς εκεί και θαυμάσεις τις εικόνες από κοντά. Ψιλή, λευκή άμμος, αμμόλοφοι και ελάχιστη βλάστηση. Και όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. καλώς ήρθατε στη μικρή ελληνική… Σαχάρα που βρίσκεται στην Ελαφόνησο, έναν μοναδικό σημείο της χώρας μας. Με την ευκαιρία, δείτε τον μοναδικό ναό γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.

Ελαφόνησος: Η κάτασπρη… έρημος της Ελλάδας που σε αφήνει άφωνο

Βρισκόμαστε στη νότια πλευρά του νησιού, στην Ελαφόνησο και συγκεκριμένα κοντά στην παραλία του Σίμου. Εδώ υπάρχει ένα μέρος, σπάνιο, θα λέγαμε, για τα ελληνικά δεδομένα και τη φύση που συναντάμε στη χώρα. Μια μικρή έρημος με κάτασπρη άμμο και βλάστηση που σε παραπέμπει σε περιοχές της Αφρικής. Αν περπατήσεις για να βρεθείς στην παραλία Σίμος, θα περάσεις από το σημείο αυτό και δεν γίνεται να μην… διψάσεις αλλά και να μη θαυμάσεις όσα θα δουν τα μάτια σου. Ένα ιδιαίτερο τοπίο. Θαρρείς και θα δεις… καμήλες να περπατούν μπροστά σου αναζητώντας μια όαση.

Μία

Το μήκος της ερήμου της Ελαφονήσου αγγίζει τα 2 χιλιόμετρα και το πλάτος τα 500 μέτρα και από ψηλά οι εικόνες είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές καθώς μπορείς να δεις πανοραμικά το ιδιαίτερο αυτό τοπίο. Το σκηνικό της ερήμου απαρτίζεται τη λευκή άμμο και τους αμμόλοφους αλλά και μερικά φυτά κέδρου, καθώς φαίνεται πως είναι τα μόνα που μπορούν να αντέξουν και να μεγαλώσουν σε αυτό το περιβάλλον. Οι ψηλοί αμμόλοφοι που θα δει κανείς στο σημείο έχουν σχηματιστεί από τους ανέμους που πνέουν αρκετά συχνά στην περιοχή και είναι ορισμένες φορές σφοδροί. Εκτός από τους αμμόλοφους που δημιουργούν που δημιουργεί ο άνεμος, επιπλέον μαζί με τα κύματα ο αέρας βοηθά στη διάβρωση των υποκείμενων πετρωμάτων.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share