Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023

Η Ελλάδα στα καλύτερα της! Οι "Νορμανδικές" ακτές της Πελοποννήσου που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε

Σκέτη μαγεία!

17 Νοεμβρίου 2022 09:54
Η Ελλάδα στα καλύτερα της! Οι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ατελείωτη ακτογραμμή της Ελλάδας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις και εντυπωσιάζει είτε τις απολαμβάνεις από κοντά είτε από φωτογραφίες. Υπάρχουν τοποθεσίες και μνημεία της φύσης, ωστόσο, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος και την εντυπωσιακή τους εικόνα αν δεν τα δούμε από ψηλά και πανοραμικά.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι ακτές στη Μεσσηνία ή αλλιώς «νορμανδικές» ακτές της Ελλάδας οι οποίες αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και σε προσκαλούν να τις βάλεις στη λίστα σου για τις καλοκαιρινές διακοπές σου. Με την ευκαιρία, δείτε το άγνωστο εξωτικό ελληνικό νησί με τα ζεστά νερά

Οι… «Νορμανδικές» ακτές της Ελλάδας που είναι σκέτη μαγεία από ψηλά

Πολλοί λένε ότι οι ακτές της Μεσσηνίας μοιάζουν με τις Νορμανδικές και όχι άδικα. Μια πτήση πάνω από την Μεθώνη σε κάνει να αντιληφθείς το γιατί. Το κύμα και τα βράχια κατάφεραν να δημιουργήσουν φυσικά γλυπτά που κάνουν τις ακτές τόσο ξεχωριστές. Πάνω από τις παραλίες ορθώνονται κατακόρυφα τα βράχια που προκαλούν δέος στον επισκέπτη την ώρα που κάνει τις βουτιές του στα καταγάλανα νερά. Τα λευκά βράχια στις ακτές κάνουν τα νερά να φαίνονται ακόμη πιο γαλάζια και συμπληρώνουν το σκηνικό που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής.

Και φυσικά στην περιοχή ξεχωρίζει και το μεσαιωνικό κάστρο της Μεθώνης το οποίο αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικό προορισμό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι κι αλλιώς ολόκληρος ο οικισμός της Μεθώνης έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός ενώ σύμφωνα με την υπουργική απόφαση «αποτελεί ένα των πρώτων μετεπαναστατικών συγκεκροτημένων επί τη βάσει σχεδίου οικισμών, αφ’ ετέρου δε μη υποστάσα έκτοτε σημαντικάς αλλοιώσεις, διασώζει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των οικοδομών της νοτίας Πελοποννήσου, κατά τον παρελθόντα αιώνα και αποτελεί το αρμόζον περιβάλλον του μεσαιωνικού φρουρίου, το οποίον υψούται εις την νοτιοδυτικήν άκρην της».

4+1 παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο

Από άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα, σε κάθε σου ταξίδι, θα συναντήσεις εκκλησίες και μοναστήρια. Σε βουνά, ακτές ακόμη και σε χτισμένες μέσα σε βράχια, πολλές από τις εκκλησίες και τις μικρές μονές της Ελλάδας ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ιστορία τους αλλά και για την αρχιτεκτονική τους. Προσφέρουν στον επισκέπτη στιγμές κατάνυξης και γαλήνης, ενώ παράλληλα προκαλούν δέος σε όποιον βρεθεί εκεί. Ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε σήμερα πέντε από τις πιο παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείτε έστω και μία φορά στη ζωή σας. Με την ευκαιρία, δείτε 12 παλιά μοναστήρια που έχουν μεταμορφωθεί σε ξενοδοχεία

Πέντε παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας

Παναγία Κακαβιώτισσα, Λήμνος

4+1 παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο

Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η ιδιαίτερη εκκλησία της Ελλάδας η οποία δεν έχει οροφή. Πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο ξωκκλήσι που δε θα συναντήσεις συχνά. Η Παναγία η Κακαβιώτισσα βρίσκεται στο όρος Κάκαβος (από το οποίο πήρε το όνομά της) και χτίστηκε περίπου το 1.300. Στην πραγματικότητα διαθέτει μόνο τοίχους καθώς είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά, ανάμεσα στα επιβλητικά βράχια και δεν έχει οροφή. Μοναχοί είχαν καταφύγει εκεί, για ένα διάστημα, ώστε να γλιτώσουν από επιδρομές Τούρκων.

Αγία Θεοδώρα, Αρκαδία

4+1 παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο

Μια από τις πιο φημισμένες εκκλησίες της Ελλάδας και όχι άδικα. Η Αγία Θεοδώρα είναι φυσικά γνωστή για το γεγονός ότι έχει 17 δέντρα στη στέγη της, πράγμα το οποίο δε συναντάς παγκοσμίως πουθενά αλλού. Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας που βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αρκαδία, έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο». Πολλές είναι οι ιστορίες και οι θρύλοι που συνοδεύουν την συγκεκριμένη εκκλησία με τα δέντρα που ξεπηδούν από μέσα της να φτάνουν τα 20 μέτρα. Οι κορμοί των δέντρων σκίζουν τη στέγη ενώ ρίζες δε βλέπεις αλλά αυτές ποτίζονται από το τρεχούμενο νερό που τρέχει ακριβώς δίπλα.

Αγία Φωτεινή, Μαντίνεια

4+1 παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο

Η Αγία Φωτεινή στην Μαντίνεια είναι χαρακτηρισμένη όχι μόνο ως μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το παρατηρείς ήδη όταν την κοιτάς εξωτερικά. Αυτό οφείλεται αφενός στην διαφορετικότητα των υλικών αλλά και στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που έχει. Ουσιαστικά, έτσι όπως είναι χτισμένη δεν μπορείς να την κατατάξεις σε κάποια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική. Ο τρόπος που έχει κατασκευαστεί την κάνει να συνδυάζει στοιχεία της αρχαίας Ελλάδας με το χριστιανικό πνεύμα.Η θεμελίωσή του έγινε το 1969 και τα εγκαίνια το 1978. Η ιδιαιτερότητά της είναι εξίσου μεγάλη και στο εσωτερικό της.

Παναγία Παρηγορήτισσα, Άρτα

4+1 παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο

Στην Άρτα βρίσκεται, επίσης, μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας. Ο λόγος για την Παναγία την Παρηγορίτισσα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της βρίσκεται στην αρχιτεκτονική της και συγκεκριμένα στον τρούλο της. Στην πραγματικότητα, ο τρούλος της συγκεκριμένης εκκλησίας μοιάζει να αιωρείται από επιλογή του πρωτομάστορα της εποχής που ανέλαβε την κατασκευή της. Ο στόχος ήταν να κρατήσει τον τρούλο, στον οποίο δεσπόζει το ψηφιδωτό του Παντοκράτορα, ορατό από την είσοδο. Και το πέτυχε τοποθετώντας τους κίονες με συγκεκριμένο τρόπο στο εσωτερικό της.

Εκκλησία Ανάληψης, Αττική

4+1 παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο

Στην Αττική βρίσκεται η τελευταία αλλά εξίσου παράξενη εκκλησία της Ελλάδας. Ο λόγος για μια όχι και τόσο γνωστή εκκλησία στο ευρύ κοινό, η οποία βρίσκεται στον Υμηττό. Θα ακούσεις να την αποκαλούν και Τρύπια Εκκλησία. Ουσιαστικά η εκκλησία αυτή είναι χτισμένη μέσα σε σπηλιά. Το εξωκλήσι της Ανάληψης του Ιησού είναι στην πραγματικότητα ένα ανοιχτό εκκλησάκι σε μια σπηλιά κοίλη. Είναι πάντα πολύ περιποιημένο και καθαρό και γι’ αυτό φροντίζουν οι κάτοικοι της περιοχής που το προσέχουν. Η κατασκευή του, μάλιστα, είναι τέτοια ώστε είναι πάντα ανοιχτό σε όλους όλες τις μέρες και τις ώρες, όλες τις εποχές του χρόνου. Ευκαιρία να το επισκεφθείς…

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share