Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Το πιο γραφικό χωριό με την αλπική ομορφιά - Μια ανάσα από πασίγνωστο χιονοδρομικό της Ελλάδας!

Εικόνες... σκέτη απόλαυση!

8 Νοεμβρίου 2022 12:25
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Το πιο γραφικό χωριό με την αλπική ομορφιά - Μια ανάσα από πασίγνωστο χιονοδρομικό της Ελλάδας!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μόλις 28χλμ από την πόλη της Έδεσσας και 10χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν βρίσκεται ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, ένα από τα πιο γραφικά, παραδοσιακά ορεινά χωριά της βόρειας Ελλάδας.

Θεωρείται για τη Θεσσαλονίκη ότι η Αράχωβα για την Αθήνα

Ο Παλαιός Αγιος Αθανάσιος ή όπως ήταν το αρχικό όνομά του Tσέγανη, βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νομού Πέλλας, στα σύνορα με το νομό Φλωρίνης σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.

Λέγεται Παλαιός γιατί οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν στη δεκαετία του ’80 και ζουν σήμερα στο νέο οικισμό Αγίου Αθανασίου που δημιουργήθηκε πολύ κοντά στο παλιό χωριό.

Η «μετακόμιση» αυτή έγινε όταν το 1981 σημειώθηκε ένας σεισμός, το επίκεντρο του οποίου ήταν 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού και τα περισσότερα σπίτια καταστράφηκαν. Αφού λοιπόν ο σεισμός έπληξε την περιοχή, όλοι οι κάτοικοί του χωριού - κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφοι - άφησαν τις περιουσίες τους και μετακόμισαν στην πλαγιά, 6 χιλιόμετρα χαμηλότερα, στο σημείο όπου έχτισαν το νέο χωριό του Αγίου Αθανασίου.

Όμως αντί να ερειπωθεί η περιοχή, κηρύχθηκε διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ και η κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου το 1995 βοήθησε στο να οργανωθεί ο παραδοσιακός οικισμός, με ξενώνες και μαγαζιά που ευτυχώς δεν ξεφεύγουν από την υποβλητική αισθητική του συνόλου.

Επίσης, κάτι πολύ ξεχωριστό για το χωριό αυτό, είναι ότι κατά την Οθωμανική εποχή ήταν αυτάρκης, λόγω της τοπικής παραγωγής τυριού, κρέατος, φλις και υφασμάτων.

Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, παραδοσιακά χρώματα στις κεραμοσκεπές, πετρόχτιστα σπίτια που συνδυάζονται και δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο της περιοχής και αλπική γραφικότητα αφού βρίσκεται φωλιασμένο σε υψόµετρο 1.200 µ. Ολα αυτά συντελούν στο να αποτελεί το φημισμένο αυτό χωριό της Πέλλας για την Θεσσαλονίκη, ότι η Αράχωβα για την Αθήνα.

Σε περίπτωση πάντως που ακούσετε να το αποκαλούν ως το «Το Πέτρινο Χωριό», είναι επειδή η χαρακτηριστική μακεδονική αρχιτεκτονική βασίζεται σε πέτρα και ξύλο και δεδομένου ότι όλα τα σπίτια είναι χτισμένα με τα γοητευτικά αυτά «πλακάκια οροφής», ονομάζεται κι έτσι.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share