Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αυτά είναι τα 5 καλύτερα μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα

Συνδιασμός φύσης και γυμναστικής!

31 Οκτωβρίου 2022 14:17
Αυτά είναι τα 5 καλύτερα μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είσαι απο και εσύ απο τους ανθρώπους που όλο θέλουν να ξεκινήσουν γυμναστική αλλά δεν κάνουν ποτέ την αρχή; Φοβάσαι και εσύ οτι δεν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις στην πίεση της άσκησης και μόνο στην ιδέα το μετανιώνεις; Το athensmagazine είναι εδώ για έσενα και σου προτείνει την πεζοπορία ανοίγωντάς σου ένα καινούργιο μονοπάτι γυμναστικής, εξερεύνησης και ανάσας απο την πόλη.

Με τη ευκαιρία δείτε εξαιρετικές επιογές για απόδραση στο βουνό

Η πεζοπορία αποτελεί ένα άθλημα το οποίο δεν απαιτεί ούτε την τέλεια φυσική κατάταση, ούτε τρομερές αντοχές καθώς δεν υπάρχει ανατγωνισμός σε χρόνο.Αντιθέτως, η πεζοπορία σου δίνει την ευκαιρία να εξασκηθείς με λίγο πιο έντονους ρυθμούς αντί για περπάτημα και ταυτόχρονα να βρίσκεσαι μέσα στην φύση και να παρατηρείς τις ομορφιές της και τους μοναδικούς κρυμμένους θυσαυρούς της.

Πιο κάτω συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 5 από τις καλύτερες προτάσεις για πεζοπορία στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο έχεις την δυνατότητα της επιλογής έτσι ώστε να μην υπάρχει και πιθανότητα αναβολής για κάποια άλλη φορά.Φόρα τα κατάλληλα παπούτσια σου, γέμισε το παγούρι σου, μην ξεχάσεις το μπουτόν σου και...δοκίμασέ το τωρα!

  1. Υμμητός

Υμμητός

Μπορεί ο Υμμητός να μην απέχει πολυ απο τις κατοικημένες περιοχές της Αθήνας, ωστόσο σπάνια μας έρχεται στο μυαλό πως αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για πεζοπορία και επαφή με την φύση.

Μια καλή αρχή αποτελεί η διαδρομή από την είσοδο της Καισαριανής μέχρι την Μονή Καισαριανής και στη συνέχεια μέχρι το αναψυκτήριο της Καλοπούλας. Είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα, στα οποία θα συναντήσετε πηγές, χελώνες και εκκλησάκια. Από εκεί και πέρα, στο αττικό βουνό υπάρχουν πεζοπορικές διαδρομές που οδηγούν σε σπήλαια σε άλλες μονές, αλλά και στην κορυφή του Υμηττού, όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της Αττικής. Αφού χορτάσετε την θέα, προχωρήστε στην επόμενη πεζοπορική απόπειρα εκτός νομού. Όπως για παράδειγμα σε κάποιο από τα μονοπάτια του Πηλίου που ακολουθούν.

2. Πηλιο

Πήλιο

Δεν γίνεται να πάτε στο Πήλιο και να μην επισκεφτείτε το «βουνό των κενταύρων» ή κατά την δική μας άποψη ο παράδεισος των πεζοπόρων. Έχει δεκάδες διαδρομές για όλα τα γούστα -ορεινές και παραθαλάσσιες- και για όλους τους βαθμούς δυσκολίας. Όσο τις διασχίζετε θα περάσετε από καλντερίμια, λιθόστρωτα μονοπάτια, ψηλές βουνοκορφές, δάση, κρυστάλλινες παραλίες, πέτρινα γεφύρια, καταρράκτες…Ακόμα και από ράγες τρένου και συγκεκριμένα αυτές του Μουτζούρη στις ορεινές Μηλιές. Και μόλις τις ολοκληρώσετε λογικά θα βρεθείτε πλάι σε κάποιο από τα κλασικά τσιπουράδικα της περιοχής, όπου θα μπορέσετε εκτός από τσίπουρο να απολαύσετε τους θρυλικούς βολιώτικους μεζέδες.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο όμορφα μονοπάτια του Πηλίου:Νταμούχαρη-Μούρεσι-Κισσός-Αη Γιάννης

Απόσταση: 13,9 χλμ.
Χρόνος: 6 ώρες με στάσειςΠοτιστικά-Ξινόβρυση

Απόσταση: 8,6 χλμ.

Χρόνος: 3,5 ώρες με στάσεις

-Κόττες-Τρίκερι-Φάρος-Αγία Κυριακή-Κόττες
Απόσταση: 13,5 χλμ.
Διάρκεια: 5 ώρες με στάσεις

-Bένετο-Μονή Φλαμουρίου-Κάτω Γούρα-Γερακοφωλιά-Βένετο
Απόσταση: 17,6 χλμ.
Διάρκεια: 7,5 ώρες με στάσεις

-Κισσός-πηγές Τύμπανου
Απόσταση: 2,9 χλμ.
Χρόνος: 45 λεπτά

-Γεφύρι Αλεβίζου-γεφύρι Λέσχιανης-μονή Σουρβιάς-Άγιος Νικόλαος-Λούτσα
Απόσταση: 13,8 χλμ.
Χρόνος: 8 ώρες με στάσεις

3. Το φαράγκι της Σαμαριάς

Το φαράγγι της Σαμαριάς

Η Κρήτη έχει δεκάδες φαράγγια και πεζοπορικές διαδρομές που περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι η μεγαλύτερη και η σαγηνευτικότερη, αφού στο διάβα της θα συναντήσετε σχεδόν όλη τη χλωρίδα του νησιού, ενώ είναι πολύ πιθανό να πέσετε πάνω σε κάποιο κρι κρι.

Η έκτασή του είναι περίπου 13 χιλιόμετρα και με ένα νορμάλ ρυθμό ένας μέσος άνθρωπος θα χρειαστεί περίπου 5 ώρες για να το ολοκληρώσει. Αν θεωρείτε πως αυτή η απόσταση είναι μεγάλη για να αποτελέσει την πρώτη σας πεζοπορική διαδρομή στα Χανιά, μπορείτε να ξεκινήσετε από το γειτονικό φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, το οποίο έχει έκταση 7,5 χιλιόμετρα και είναι πιο βατό από την Σαμαριά. Έτσι, θα έχετε αποκτήσει την εμπειρία και την αντοχή για να διασχίσετε με μεγαλύτερη άνεση την Σαμαριά ώστε να φτάσετε στο λιμανάκι της Αγίας Ρουμέλης, από όπου θα μπορέσετε να συνεχίσετε τις διακοπές σας προς τα Χανιά ή την Παλιόχωρα, στα νότια του νομού.

4. Το φαράγγι του Βίκου

Το φαράγγι του Βίκου

Πρόκειται για το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness.

Καλές αφετηρίες για την διάσχιση του φαραγγιού, το οποίο φτάνει τα 11 περίπου χιλιόμετρα, είναι το χωριό Βίτσα και το Μονοδένδρι. Για να το περάσετε θα χρειαστείτε 4 με 5 ώρες και όσο περπατάτε θα έχετε πλάι σας τον Βοϊδομάτη, παραπόταμο του Αωού, ενώ γύρω σας θα πετούν πάνω από 110 διαφορετικά είδη πουλιών. Από σταυραετούς και πετρίτες μέχρι γύπες και χρυσογέρακες. Αφού το περάσετε και μαγευτείτε από την διαδρομή, μπορείτε κάποια από τις επόμενες μέρες και μετά την απαραίτητη ξεκούραση να συνεχίσετε προς την εξίσου μαγευτική Δρακόλιμνη ξεκινώντας από το Μικρό Πάπιγκο.

5. Ο Όλυμπος

Όλυμπος

Δεν χρειάζεται να κάνετε ορειβασία για να ανεβείτε στον Όλυμπο, τουλάχιστον αν δεν θέλετε να φτάσετε, μέχρι τον Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή του, που βλέπει την Ελλάδα από τα 2.917 μέτρα. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι τα 2.700 μέτρα -καθόλου άσχημα έτσι;- όπου βρίσκεται το καταφύγιο «Γεώργιος Αποστολίδης» πεζοπορώντας.

Η διαδρομή προς την κορυφή είναι μαγική και εναλλασσόμενη. Τα μονοπάτια ξεκινούν από πυκνή βλάστηση με ρομπόλες, οξιές και πεύκα, δέντρα τα οποία σταδιακά υποχωρούν για να δώσουν την θέση τους σε ένα πιο βραχώδες τοπίο το οποίο κορυφώνεται στο οροπέδιο των Μουσών.

Ο Όλυμπος από το ένα χιλιόμετρο υψόμετρο και μετά έχει κάμποσα καταφύγια, στα οποία μπορείτε να ξεκουραστείτε. Ιδανικά η ανάβαση μέχρι (σχεδόν) την κορυφή θα πρέπει να διαρκέσει δύο ημέρες. Οπότε κάνοντας μία διανυκτέρευση σε κάποιο καταφύγιο θα μπορέσετε να γεμίσετε τις μπαταρίες σας και να απολαύσετε την υπόλοιπη διαδρομή.

Η ανάβαση στον Όλυμπο αποτελεί την πιο δύσκολη πεζοπορική διαδρομή της λίστας, αλλά η θέα σε όλη της διάρκεια της πορείας σας θα σας αποζημιώσει. Μαζί και η μακαρονάδα που θα φάτε στο τελευταίο καταφύγιο και από την κούραση και την προσμονή θα σας φανεί -μπορεί βέβαια όντως να είναι- η πιο νόστιμη μακαρονάδα που έχετε φάει ποτέ.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share