Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γυφτόκαμπος: Τα απόκοσμα βοσκοτόπια, η σαρακατσάνικη στάνη και ο νομαδικός τρόπος ζωής

Βρίσκεται μέσα σε ένα κατάφυτο χώρο από έλατα και πεύκα

6 Οκτωβρίου 2022 11:19
Γυφτόκαμπος: Τα απόκοσμα βοσκοτόπια, η σαρακατσάνικη στάνη και ο νομαδικός τρόπος ζωής
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΚΑΡΟΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ήπειρος: Ο Γυφτόκαμπος (ορεινή τοποθεσία της Τύμφης) και σε υψόμετρο 1100 -1200 υπάγεται διοικητικά στο Σκαμνέλι του Δήμου Ζαγορίου Ιωαννίνων.

Αν και ακατοίκητος είναι γνωστός για τη σαρακατσάνικη στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του λαογραφικό μουσείο. Με την ευκαιρία δείτε τα Ιωάννινα μέσα από την εκπομπή του Τάσου Δούση.

Η Σαρακατσάνικη Στάνη, βρίσκεται μέσα σε ένα κατάφυτο χώρο από έλατα και πεύκα. Καταλαμβάνει περίπου 20 στρέμματα και η έκταση έχει παραχωρηθεί από το Υπ. Γεωργίας, κατά χρήση, από το Δημόσιο δάσος περιοχής Δ.Δ. Σκαμνελίου, στην Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

Η Αδελφότητα έχει κατασκευάσει μέσα σ΄ αυτήν την έκταση, Αίθουσα Μουσείου, επτά καλύβια – παλαιά σπιτάκια Σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων και άλλα καλύβια-οικήματα κι αυτά των κτηνοτρόφων, τα οποία όλα λειτουργούν και ως χώρος Μουσείου.

Γυφτόκαμπος σαρακατσάνικη στάνη

Περιλαμβάνει κονάκια, μαντρί, στρούγκα, κιόσκι, αργαλειό, τύροκομείο, δασκαλοκάλυβο, εκκλησάκι κ.α. Αναπαριστούν όλα αυτά τον παλαιό τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων.

Οι Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου μετακινούνταν από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου στις εύφορες πεδιάδες της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, ασκώντας τη νομαδική και την ημινομαδική κτηνοτροφία (στους πρόσφατους χρόνους) και αναπτύσσοντας έναν ιδιαίτερο κτηνοτροφικό, νομαδικό και ορεινό πολιτισμό.

Επίσης έχει κατασκευάσει αίθουσα κυλικείου, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, μικρό παρεκκλήσιο και χώρο εκδηλώσεων πλακοστρωμένο με σκέπαστρο.

σαρακατσάνικη στάνη

Στην Σαρακατσάνικη Στάνη έχει καθιερωθεί από το έτος 1979 και κάθε χρόνο, να γίνεται πανηπειρωτικό αντάμωμα Σαρακατσαναίων και όχι μόνον, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Η Σαρακατσάνικη Στάνη απέχει 10 χιλ. από το Σκαμνέλι και κάθε επισκέπτης πρέπει να επισκεφθεί αυτήν την όμορφη περιοχή και το μοναδικό αυτό υπαίθριο Μουσείο και να μάθει, εκτός των άλλων, για τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων Σαρακατσαναίων.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share