Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θαύμα ενεργειακής αυτονομίας: Το ελληνικό νησί που οι κάτοικοι δεν πληρώνουν ρεύμα έγινε πόλος έλξης για τους τουρίστες

Παράδεισος!

30 Σεπτεμβρίου 2022 12:07
Θαύμα ενεργειακής αυτονομίας: Το ελληνικό νησί που οι κάτοικοι δεν πληρώνουν ρεύμα έγινε πόλος έλξης για τους τουρίστες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το μακρύ ταξίδι από την πρωτεύουσα στη Χάλκη και η έλλειψη αεροδρομίου την έχουν κατατάξει στην κατηγορία των νησιών εναλλακτικού τουρισμού.

Είναι δύσκολο για έναν κάτοικο της Αθήνας να αποφασίσει αν θέλει να κάνει ένα ταξίδι με πλοίο που θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 ώρες, ή να πετάξει για τη Ρόδο και στη συνέχεια να κάνει άλλο ένα ταξίδι με πλοίο για δύο ώρες.

Παρόλο που είναι μικροσκοπικό, αυτό το καλοκαίρι - και πιθανότατα όλο το επόμενο - ένα από τα αξιοθέατα της Ελλάδας για τους ξένους τουρίστες είναι αυτό το νησί. Βρίσκεται στην άγονη γραμμή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, αλλά έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες.

Δείτε με την ευκαιρία: Άκρως αντίθετο από την Αθήνα: Αυτή είναι η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στην Ελλάδα

Θαύμα ενεργειακής αυτονομίας: Το ελληνικό νησί που οι κάτοικοι δεν πληρώνουν ρεύμα έγινε πόλος έλξης για τους τουρίστες

Για αυτό είναι ξεχωριστό νησί η Χάλκη

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Χάλκη είναι πια πιο φημισμένη σε ένα συγκεκριμένο target group ξένων ταξιδιωτών απ’ ότι στην ίδια τη χώρα που ανήκει. Ο λόγος αντανακλά στην καινοτόμο δράση που έχει αναπτυχθεί την τελευταία διετία στο νησί, σε επίπεδο αειφορίας και πράσινης ανάπτυξης. Υπάρχουν άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το μικρό «θαύμα» της ενεργειακής αυτονομίας του πρώτου GR – Eco island, τίτλος που αποδόθηκε στη Χάλκη τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και εντάχθηκε στο πρόγραμμα μετατροπής σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης.

Ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο έχει κατασκευαστεί στο νησί. Το πάρκο αυτό συλλαμβάνει την ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια και καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων του νησιού μέσω της μεθόδου Virtual Net Metering.

“Το νησί παράγει πια ηλεκτρικό ρεύμα και μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού οι κάτοικοι του δεν πληρώνουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα! Μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη η οποία περικλείει το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται οικονομική ανάπτυξη χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον, μειώνεται το κόστος λειτουργίας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και φυσικά εξοικονομούνται χρήματα», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ o δήμαρχος της Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, προσθέτοντας ότι η μετατροπή της σε πράσινο – έξυπνο νησί έχει ήδη βοηθήσει στην αύξηση των τουριστικών ροών της.

Θαύμα ενεργειακής αυτονομίας: Το ελληνικό νησί που οι κάτοικοι δεν πληρώνουν ρεύμα έγινε πόλος έλξης για τους τουρίστες

Μέρος του έργου ήταν η δωρεά έξι αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων από τη Citroën και την ALD Automotive για την αναβάθμιση του στόλου της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον, τέσσερις φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι.

Το ηλεκτρικό σκάφος, χορηγός του οποίου είναι ο Παπαστράτος, θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά τουριστών. Το σκάφος θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και θα διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ. Αυτό θα επιτρέψει στο σκάφος να τροφοδοτείται είτε από τον ήλιο είτε από παροχή ρεύματος.

Οι κρατήσεις στο νησί είναι πλήρεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου – βεβαίως η δυναμικότητα σε κλίνες είναι μικρή, περίπου 400. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Χάλκη ενδείκνυται για διακοπές ευεξίας και χαλάρωσης, με τη γραφικότητα του Νημποριού (μοναδικός οικισμός) και τα κρυστάλλινα νερά των παραλιών της να αποζημιώνουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, που αναζητά τέτοιο είδος διακοπών. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών προέρχονται από ΗΠΑ, Αγγλία, Σουηδία και Γερμανία.

Το επόμενο βήμα για τους φορείς του νησιού είναι η αποκατάσταση του (Παλαιού) Χωριού της Χάλκης. Πρόκειται για την εγκαταλελειμμένη παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Βρίσκεται στους πρόποδες του κάστρου, το οποίο χτίστηκε σε λόφο για να προστατεύει από τους πειρατές.

Αποτελεί τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νησιού δεδομένου ότι εκεί βρισκόταν και ο μεσαιωνικός οικισμός και η κατοίκησή του ήταν διαρκής από τους κλασικούς χρόνους (4ο αιώνα π.Χ.) έως και τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε εξέλειπε ο κίνδυνος των πειρατών και οι κάτοικοι άρχισαν σιγά-σιγά να τον εγκαταλείπουν για να ιδρύσουν τον παραλιακό οικισμό του Εμπορειού.

Η ανάδειξη του Χωριού, με τη διαμόρφωση των μονοπατιών, την αποκατάσταση και τον καθαρισμό των τοίχων και του Κάστρου, και η οργάνωση και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, πρόκειται να προωθήσει την επισκεψιμότητα εναλλακτικού τουρισμού, ως σημείο αναφοράς και πόλος έλξης σημαντικής αρχαιολογικής σημασίας.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share